A nagy lapok fektetésre optimalizált ragasztó

A nagy lapok fektetésre optimalizált ragasztó

Az alakváltozásra képes vagy másképp S1-es ragasztók egyre népszerűbbek. A szakemberek szerencsére ma már tudják, hogy a ragasztó zsákján található flexibilis felírat és a valódi flexibilitásra utaló S1-es minősítés nem ugyanaz.

Az elsőt egy műszaki tartalom nélküli, a gyártó által szabadon adható jelző, a második egy szabványosan mérhető és utólag is ellenőrizhető tulajdonság.

Így a szakma, a nagy lapok fektetésénél, kültéren és padlófűtés felett, szóval ott ahol tényleg szükség van a rugalmasságra, egyre többet használja az S1-es kategóriájú ragasztókat. Azonban ahhoz, hogy egy nagyméretű lappal történő burkolás megfelelő minőségben történhessen, nem biztos, hogy elég egy S1-es ragasztót használni, mert a ragasztó egyéb tulajdonságai is befolyásolják az eredményt. Ezért fejlesztettük tovább a Keraflex Easy termékünket S1-es rugalmasságú ragasztóvá, és született meg a termékcsalád legújabb tagja a Keraflex Easy S1.

A hagyományos állékony vékonyágyas ragasztókkal két probléma van a nagy lapok üregmentes fektetésekor.
Egyrészt minél nagyobb lapokkal burkolunk, annál nagyobb az esély, hogy a burkolólap közepe és széle között jelentős síkpontosságbeli különbség van, magyarul hasas a lap. A másrészt az aljzat síktól való eltérése is nő a távolság növekedésével. A szakmai szerveztek által elfogadott aljzat pontatlanság 1 méteren 4 mm. És ugye az egy méteres oldalhosszúságú, például egy parketta utánzatú burkolólap ma már nem ritkaság. Murphy törvényei alapján a burkolólap és az aljzat síktól való eltérése össze fog adódni, tehát az 5 mm-es un. vékony ragasztóágy nem lesz elég.

A Keraflex Easy S1-gyel 10 mm-es ragasztóágyat tudunk húzni, anélkül, hogy a burkolat fogassá válna, vagy a ragasztó szilárdsága meggyengülne. Ez az egyik érv, ami a termék mellett szól!

A másik érv, hogy a kültéren és padlófűtések felett követelmény az üregmentes fektetés. Ezt kis lapokkal hagyományos ragasztó használattal is viszonylag könnyű elérni. Megkenjük a fogas glettvassal az aljzatot és a lap hátoldalát is majd a két felület bordáit egymásra merőlegesen összenyomjuk. Ezzel a klasszikus módszerrel két munkalépésben és egy kis többletanyag használatával elkészült az üregmentes ágyazat.

Azonban a nagy lapoknál ennek a technológiának a kivitelezése a megnövekedett felület miatt már nem olyan könnyű. Javaslom, hogy próbáljuk meg egyszer egy 60x60-as vagy ennél is nagyobb lappal, hogy a kétoldali kenést alkalmazva milyen erővel kell összepréselni a lapokat. Meg fogjuk tapasztalni, hogy minél nagyobb a lap a kétoldali kenés annál nehezebben működik. Ezt a problémát 120 cm-es oldalhosszig a Keraflex Easy S1 megoldja. Ha a maximális megengedett vízzel keverjük be egy olyan konzisztenciát kapunk, ami valahol a folyékonyágyas és az állékony ragasztók között van.

Ennek a konzisztenciának nagy előnye, hogy a kétoldali kenés nem szükség. Elég a ragasztóágyba elhelyezett lapot enyhén megnyomva megmozgatni, és a ragasztó könnyedén elterül a lap alatt, megoldva a teljes hátoldali fedettséget. És akinek rossz tapasztalatai vannak a folyékonyágyas termékekkel, ne ijedjen meg!

A Keraflex Easy S1 nem túl híg, a nyomás hatására a termék nem jön fel a fugaréseken, és a ragasztómennyiség változtatásával lehet szintezni a lapokat.

Ráadásul a termék még rendelkezik néhány extra előnnyel is. Rendkívül hosszú 8 órás fazékideje nyugodt munkavégzést tesz lehetővé a burkoló számára, és minimálisan megengedett vízzel keverve pedig használható falon is.

Ezen nagyszerű tulajdonságai miatt tekinthetjük padlófűtés feletti és a kültéri burkolások ideális ragasztójának a Keraflex Easy S1-et.