A tetőtér lételeme a fény

A tetőtérnek van egyfajta bűvös ereje. Sajátos formavilágának, melyet a tetősíkok által bezárt különböző hajlásszögek adnak, a belső terek hangulatának és a különleges fényviszonyoknak köszönhetően a tetőtér lakója szabadnak érezheti magát.

Ahhoz azonban, hogy a tetőtér valóban bírjon ezzel a vonzerővel, gondosan meg kell tervez(tet)ni, és minden részletre odafigyelni új építés és tetőtér-beépítés esetén is. Ilyen pl. a helyiségek kialakítása, funkciója, a falak színe, a berendezés, de a legfontosabb a természetes fénnyel való benapozás.


Figyeljünk a tetőtéri ablakok számának és elhelyezésének jól megfontolt kiválasztására. Nem mindegy ugyanis, hogy egy tágas nappalit beragyog-e a nap vagy csak éppen bejut valamennyi fény. Az sem közömbös, hogy az ablakból látunk-e valamit a környezetünkből vagy csak az ég egy darabját. Az ablakokat célszerű úgy elhelyezni a térben, hogy egyrészt elegendő fényt juttassanak az egy-egy tevékenységre szánt területre, másrészt a fényeloszlás az egész tetőtérben optimális legyen. Zavaró lenne, ha egy újság elolvasásához az ablak mellé kellene telepednünk, vagy TV nézéshez be kellene teljesen sötétítenünk. Ha jól tervezünk, a tetőtér bármely pontján tökéletes fényviszonyokat teremthetünk.


A tetőtéri ablakok lényegesen nagyobb szögben engedik be a fényt a lakásba bármely függőlegesen elhelyezett ablaknál. A bevilágításon kívül a lakás vonzó tulajdonságait is kiemelik, feltéve, ha azok optimális magasságban és gondosan kialakított belső burkolattal (kávabéléssel) kerülnek beépítésre. Egy magasan elhelyezett ablak leszűkíti a belső teret, ugyanakkor a lakók is elveszítik kapcsolatukat a külvilággal. Ezért javasoljuk, hogy az ablakok alsó része 90-110 cm-re kerüljön a padlótól, így egy fotelben ülve is kiláthatunk. Ha már a tetőtéri ablak méretét kiválasztottuk és a beépítés helye felől is döntöttünk, a fény útját a belső burkolat kialakításával irányíthatjuk. A belső burkolat az a felület, amely - készüljön gipszkartonból, lambériából vagy bármely más anyagból - tetőterünk arculatának meghatározó eleme. Kiképzésénél ügyeljünk arra, hogy az ablak tetejénél vízszintes, az ablak aljánál pedig függőleges legyen, mert így jut a legtöbb fény a lakásba, és az üveg kellemetlen párásodása is megakadályozható. Optikailag megnövelhetjük a teret, jobb bevilágítást érhetünk el, és a természethez is közelebb érezhetjük magunkat, ha egy ablak helyett többet helyezünk egymás mellé vagy fölé. Ha nagy a tetőtér belmagassága, akkor a gerinc mellett elhelyezett tetőtéri ablakokkal tovább növelhetjük a bevilágító felületeket. 

Keresse a VELUX tetőtéri ablakokat a HUF-Bau kereskedéseiben, válasszon profi megoldást tetőterének legnagyobb komfortjáért!