A vállalati rezsicsökkentés lehetőségei

Az energiagazdálkodás napjainkban egyre égetőbb kérdés környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból, az azonban a kis- és közepes méretű vállalkozások közül kevesekben tudatosul, hogy a hatékonyságra való odafigyelés nemcsak puszta szólam, hanem anyagilag is kifizetődő lehet. Figyelmesen átnézni a piacon elérhető lehetőségeket és ennek megfelelően szolgáltatót választani, szólni az alkalmazottaknak, hogy spóroljanak a klímával, felújítani az elavult világítási rendszert mind-mind ugyanannak az energiatudatossági folyamatnak részei.

Számos hazai KKV vezetője úgy véli, hogy energetikai kérdésekkel csak a jelentős fogyasztással rendelkező cégeknek érdemes foglalkozniuk, a többiek számára mindez csupán időpocsékolás. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen egy átlagos vállalat is jelentős összegeket spórolhat, ha tudatos energiahasználatra törekszik. Ráadásul ez a megváltozott szemlélet akár indirekt előnyökkel is járhat: a „zöld” beruházások általában növelik a telephely és ezen keresztül a cég értékét. Az pedig már csak hab a tortán, hogy számos európai uniós pályázat alapfeltétele, hogy a vállalkozás vállaljon bizonyos energiahatékonysági vagy fenntarthatósági fejlesztést. Könnyen belátható, hogy aki nem figyel ezekre a kérdésekre, rövidesen komoly versenyhátrányba kerül. 

Mindezek ellenére ma Magyarországon sok kis- és középvállalkozás erősen hiányos ismeretekkel rendelkezik a hatékony energiafelhasználás különféle lehetőségeivel kapcsolatban, arra pedig nincsen pénzük, hogy teljes állásban energetikai szakembert foglalkoztassanak. Egyesek azzal sincsenek tisztában, hogy az energiaszolgáltatók piaca a kkv-k számára már közel egy évtizede szabad, ami azt jelenti, hogy bármelyik cég szabadon megválaszthatja, hogy kitől kívánja beszerezni az elektromos áramot. Érdemes nyitott szemmel járni, hiszen a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával akár 10 százalékot is könnyedén lefaragható energetikai kiadásokból. Ennél is többet megtakaríthatnak azonban, ha lecserélik elavult berendezéseiket vagy rendszereiket, illetve elvégeznek néhány egyszerű, könnyen megtérülő karbantartást. Mindez alkalmazottként foglalkoztatott energetikus szakember hiányában is megoldható.

Forrás: mfor.hu