Akusztikai lapok és azok helyes használata

AKUSZTIKAI LAPOK ÉS AZOK HELYES HASZNÁLATA

Napjainkban a tervezők és beruházók azokat a termékeket keresik, amelyek biztosítani képesek a helyiség akusztikai komfortját. A jó hangszigetelési és hangelnyelési paramétereket nagyra értékelik az ingatlanpiacon az irodák bérlői vagy éppen a magánlakások tulajdonosai. A legmagasabb szintű hangszigetelés a nagyméretű helyiségeknél, úgy mint koncerttermeknél, nézőtereknél, előadótermeknél és tantermeknél is létező standard. A Siniat kínálatában szerepelnek falak és mennyezetek építésére alkalmas hangszigetelő lemezek, valamint hangelnyelő lapok mennyezetek és előtétfalak kialakítására.

1. AKUSZTIKAI LAPOK

A Siniat termékkínálatában szerepelnek nagyobb hangszigetelő képességű válaszfalak és mennyezetek építését lehetővé tevő gipszkarton lapok. Különös figyelmet érdemel a megnövelt magsűrűségű  NIDA Cicha g-k lap. Használata olyan helyiségekben indokolt, ahol nagyobb a hangszigetelő képesség igénye. Ezen felül megnövelt az ütés- és nedvessségálló képessége, valamint a terhelhetősége, azaz lehetőség van nagy súlyokat rögzíteni a válaszfalra.


2. HANGELNYELŐ LAPOK

Az olyan nagyméretű helyiségekben, mint a konferenciatermek, az építészeknek az utózengés problémáját kell megoldaniuk.

Az említett helyiségekben az utózengés a hang hullám jellegéből fakad, (leggyakrabban ott, ahol rugalmas a határoló felület). Amikor elhal a hang forrása, a hang energiája fokozatosan tűnik el - azaz érezzük =halljuk a határoló rugalmas felületről visszaverődő hullámokat.

A visszhang értékét az időtartammal tudjuk leírni, azaz azzal az időtartammal, ami alatt a kezdeti hangnyomásszint 60db-t esik.

Az utózengési idő rendkívül fontos jellemző és akusztikai paraméter, ami megengedi, hogy objektív módon tudjuk a belső tér akusztikáját megítélni – annak hangelnyelési képességét. Ez számos tényezőtől függ, olyanoktól, mint: a geometria, azaz a helyiség formája (magasság, szélesség és hosszúság), az ott felhasznált anyagok, és építészeti elemek fajtája (minél rugalmasabbak az anyagok, annál jobban visszaverődik a hanghullám), a levegő nedvességtartalma és hőmérséklete, a hang frekvenciája és a hang forrásának elhelyezkedése.

A helyiség akusztikájának problémái, különösen a visszaverődő zaj, megnehezítik a benne folyó munkát (időnként el is lehetetlenítik) valamint rossz hatással vannak az ott tartózkodók egészségére és kondíciójára. Épp ezért kívánatos, hogy a tervezés fázisában akusztikai szakértő, vagy legalább is olyan személy is részt vegyen a munkában, akinek van bizonyos ismerete ezen a területen (általában a kész helyiségben már nehezen lehet a szerkezetet érintő változtatásokat elvégezni – pl.falak, mennyezet). Azonban abszolút elengedhetetlen, hogy a befejező szakaszban is figyelembe vegyük az akusztikai követelményeket .

Tekintettel arra, milyen hatással van a hallhatóságra – azaz pl. az emberi beszéd felismerése –többek között a beépített anyagok minősége, érdemes olyanokat választani, melyek magas hangelnyelő paraméterekkel rendelkeznek.

Jó például szolgálnak a hangelnyelő lemezek, melyek eltompítják a zajt és redukálják a hangvisszaverés jelenségét. Ennek köszönhető, hogy nem keletkezik visszhang, a hallgatóság tisztán vehető hangot kap.

A Siniat kínálatában két fajta hangelnyelő lemez található – a perforált Nida Sonic gipszkarton, valamint a Nida Aku és Nida Aku Decor kazettás gipszkarton lapok.

A Nida Sonic hangelnyelő lapokat fal- és függesztett mennyezeti burkolatként alkalmazzák. Az ilyen fajta burkolat hangelnyelő szintje függ a felhasznált lap típusától (különböző az abszorpciós együtthatójuk αw), a burkolat felfüggesztésének magasságától és az alkalmazott kőgyapot vastagságától.

A Nida Sonic lapok négyféle perforációval kaphatók: szabályos kör alakú, szétszórt kör alakú, szétszórt és rés alakú. Standard lapokkal összekapcsolhatók. Ennek köszönhetően lehetőség van a tervezői vagy megrendelői elképzeléseknek és a megkövetelt akusztikai paramétereknek megfelelő mintázat létrehozására.

Nida Aku i Nida Aku Decor lapokat kazettás függesztett álmennyezetek építésére alkalmazzák és tökéletes alternatívaként szolgálnak a standard ásványlapokkal szemben. Mint a Nida Sonic lapoknál, itt is az alkalmazott perforáció típusától (különböző az abszorpciós együtthatójuk αw), a mennyezet felfüggesztésének magasságától és a szigetelőanyag vastagságától függ a mennyezet hangelnyelő képessége.

A Nida Aku és Nida Aku Decor lapok egyesítik a porózus és szálas anyagok tulajdonságait, melyek a magas frekvenciájú hangokat jó hatásfokkal nyelik el , valamint az olyan rendszerekét, melyek pedig az alacsony frekvenciájú hangokat nyelik el. A lapok öt különböző perforációval kaphatók: kör alakú váltakozó, szabálytalan kör alakú, szögletes és vonalas.


3. VÁLASZFALAK HANGSZIGETELŐKÉPESSÉGE

A hangszigetelőképesség (hangcsillapítás) azt határozza meg, hogy az adott válaszfal milyen mértékben szigeteli el a helyiséget a többi helyiségből, vagy a környezetből érkező zajoktól. A tradicionális falazott falaknál a szigetelési képesség első sorban a fal tömegétől függ. Így például a tömör tégla fal jobb paraméterekkel rendelkezik, mint a gázbeton falazóelemekből épített fal. A hangelnyelő gipszkartonból készült falak esetén a réteges szerkezetüknek köszönhetően, ez másképp van.

Érdemes tudni, hogy a válaszfalak hangszigetelőképessége ebben az esetben függ a:

  • tartószerkezet típusától  – minél szélesebbek a profilok, annál jobb, és a kétszeres vázszerkezett jobb, mint az egyszeres,

  • lemezburkolat vastagságától és tömegétől – a kétszeres burkolat jobb, mint az egyszeres

  • szigetelőanyag vastagságától, ez tölti ki a gipszkarton lapok közötti teret, ilyen szigetelőanyag lehet a kő- vagy üveggyapot (15-70 kg/m3),

  • kivitelezés minősége és pontossága – javasolt a rendszerhez tartozó elemekből, tapasztalt és szakképzett szerelőkkel elvégezni a falak építését.

Ezek azok az okok, amiért a gipszkarton válaszfalak kisebb falvastagság mellett is jobb akusztikai paraméterekkel rendelkeznek, mint a hagyományos falazott falak pl. szilikát téglából, vagy gázbetonból készültek. A hangszigetelési képessége a falnak elérheti akár a 70 dB-t, ami meghaladja a helyiség normál használatából fakadó szükségletet.

4. MENNYEZETEK ÉS VÁLASZFALAK HANGELNYELŐKÉPESSÉGE

A hangelnyelés paramétere azt határozza meg, hogy a fal felülete milyen mértékben nyeli el azt a hangot,amely a helyiségben keletkezett, megelőzve annak visszaverődését. A hangelnyelési index értéke a 0...1 tartományban található, ahol α = 0 jelenti a teljes visszaverést, míg az α = 1 – a teljes elnyelést.

A falak és mennyezetek hangelnyelési tulajdonsági függenek a:

  • hangelnyelő lemez perforációs fokától – minél nagyobb a perforáció foka, annál jobbak a hangelnyelési tulajdonságok,

  • a mennyezeti burkolat felfüggesztésének magasságától,

  • az alkalmazott ásványgyapot vastagságától.

A hangelnyelés fontos paraméter pl. a házimozi vetítőteremben, vagy hi-fi szobában. Ilyen helyiségekben az értéknek meg kellene közelítenie az α = 1 értéket.

A paraméterek, a felhasznált anyagok fajtái valamint ezek rendszere az adott helyiségre az akusztikai szakember által kerül meghatározásra.

5. HANGELNYELŐ LAPOK SZERELÉSE

A Siniat által kínált Nida Sonic és Nida Aku hangelnyelő lapok jellemzője az egyszerű szerelhetőség.


A Nida Sonic lapok esetén a szerelés hasonlóan alakul, mint a standard gipszkarton lapoknál. Ne felejtsük el a profilokat sűríteni, ezek alkotják majd a szerelési vázat, valamint a Nida MAX szalagnélküli gipsz használatát a g-k lapok perforált lapokhoz (n0-val jelölve)

történő csatlakoztatásánál. 


A Nida Aku lapok esetén a szerelés a mennyezet teljes felületére elkészített moduláris vázszerkezetre történik. A kész vázra kerülnek a kazettás lapok. Később egyszerűen lehet az elemeket kivenni, ami a függesztett mennyezettel takart vezetékekhez való későbbi hozzáférést könnyíti meg. Ez egy rendkívül praktikus megoldás.


6. HANGELNYELŐLAPOK BEFEJEZŐ MUNKÁLATAI

A Siniat kínálatában szereplő hangelnyelő lapok a - Nida Sonic, Nida Aku és Nida Aku Decor nem csak magas szintű akusztikai komfortot képesek biztosítani, hanem a belső tér dekorációs elemeiként is funkcionálnak. Két fajta, a lapokat belső oldal felől szigetelő anyag rendelhető (fehér, vagy fekete színben) különböző mintázatú perforációval.

A Nida Sonic lapok utólag festhetők – bármilyen a standard gipszkartonok festésére alkalmas festékkel. Vonzó dekorációs effektusokat lehet elérni festészeti eljárásokkal. Azonban nem tanácsos ásványi bázisú festékeket alkalmazni (mész-, vízüveget tartalmazó szilikát). Az alapozás és festés során mindig a gyártó műszaki lapjain található utasításhoz kell igazodni.

A Nida Aku lapok fehér színre vannak festve. A Nida Aku Decor lapokat különböző színvariációkban lehet beszerezni: azúrkék, kék, homokszín, világos szürke valamint fautánzatú-, (nyír, tölgy, gesztenye), és fémet immitáló mintákkal.

További információkat e témában a 2. pontban – Hangelnyelő lapok – olvashatsz.