Aljzatbeton, vagy esztrich készítése

Amit érdemes tudni az aljzatbetonról és az esztrichről

Általánosságba véve elmondhatjuk, hogy az estrichek alkalmasak aljzatbetonnak, de az aljzatbetonok nem alkalmasak estrichnek.

- A munka megkezdése előtt gondoljuk át a munka átfutási idejét. Úgy álljunk neki a feladatnak, hogy összes szükséges szerszám és a létszám a helyszínen legyen. Az előkészületekben segítséget nyújt a termék műszaki adatlapja, mely még bedolgozási időtervet is tartalmaz.

- Kis rétegvastagságnál kizárólag estrichek használjunk, a helyszínen kevert beton szinte biztosan nem lesz megfelelő! A korszerű esztrich szerkezetek vastagsága a finom, homokszemcsés adalékanyagoknak (0-8 mm) köszönhetően a régi aljzatbetonhoz képest jelentős mértékben csökkenthető.

- Ne tömörítsük túl az esztrichet, mert a bedolgozott anyag szétosztályozódhat és a kötéshez szükséges vizet is kiválasztja a felszínen.

- Önterülő estrich alkalmazásával időt takaríthatunk meg és megfelelő kivitelezés esetén padlókiegyenlítőre sem lesz szükség.

- Az estrichet dilatálni kell! Egybefüggő felületen beltérben 40 m2 -ként, illetve ha a mező valamelyik oldalának hossza nagyobb, mint 8 m vagy az oldalhosszak aránya > 3:1.

- A csatlakozó szerkezeteknél mindig dilatációs szalagot kell rakni (falazatok, csövek).

- Önterülő estrich alkalmazásával időt takaríthatunk meg és megfelelő kivitelezés esetén padlókiegyenlítőre sem lesz szükség.

- Gipszes esztrihet kültérben és vizes helységekben ne alkalmazzunk!

- Burkolásnál a cementkötésű aljzatoknál 2 százalék alatti nedvességtartalom tekinthető elfogadhatónak, míg anhidrit (gipszes) bázisú aljzatoknál ez az érték nem haladhatja meg a 0,5 százalékot.

Jó tanácsok, amelyek érdemes betartani

- Esztrich alkalmazása javasolt a helyszínen kevert betonnal szemben, mivel az esztrich termék gyártására pontos előírások és szabványok vonatkoznak, aminek a betartása biztosítja a minőséget.

- A 3 különböző rétegrendű esztrich szerkezetre (kontakt, csúsztatott, úsztatott) mind-mind egyedi előírások vonatkoznak. Az előírásokat minden esetben figyelembe kell venni!

- Be kell tartani a csomagoláson feltűntetett keverővíz mennyiséget, mivel a túl sok víz lecsökkenti a szilárdságot, illetve szétosztályozódik az anyag.

LB-Knauf Estrich ZE12 cementsztrich
LB-Knauf Estrich ZE20 cementsztrich