Aljzatkiegyenlítés nagy vastagságban

Hogyan válasszunk aljzatkiegyenlítőt?

 

Ahhoz, hogy az újraburkolt felületet hosszú ideig élvezhessük, nem elég a megfelelő burkolat és burkolatragasztó kiválasztására odafigyelnünk. Mélyebbre kell mennünk, egészen az alapfelületig. Először meg kell vizsgálnunk, szükség van-e aljzatkiegyenlítésre.

 

A kiegyenlítő anyagok a padlóburkolatok fektetése előtt az egyenetlenségek kiegyenlítéséhez alkalmazhatók, a sima és burkolásra alkalmas felületek készítéséhez.

Az aljzatkiegyenlítés sík felületet, egyenletes szívóképességet biztosít. Csekélyebb ragasztóanyag felhasználást eredményez és különösen fontos a további burkolat tartóssága szempontjából.

 

Az ajlzatkiegyenlő kiválasztása során a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:

 

  • milyen az alapfelület szilárdsága?
  • szívóképes vagy nem szívóképes alapfelületet kell kiegyenlíteni?
  • milyen vastagságban – vékonyan vagy vastagon - van szükség az aljzatkiegyenlítésre?
  • milyen terhelés – lakossági/közösségi - várható a felületen?
  • milyen burkolat kerül rá?

 

A kiegyenlítés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy az alapfelület megfelelő szilárdsággal rendelkezik-e. A szakemberek erre a célra karctűt használnak. De egy éles szerszámmal meghúzva a felületet, akár már mi is feltérképezhetjük, hogy pl. a csavarhúzó, véső mély nyomot hagy-e benne, vagy a csak megkarcolja a felületet. Ha nem elég szilárd az alapfelület, szükség lesz az aljzatkiegyenlítés előtt csiszolásra is, hogy a gyenge szilárdsággal rendelkező részeket eltávolítsuk.

Ezt követően meg kell győződni arról, hogy az alapfelület szívóképes, vagy nem szívóképes, illetve pl. ragasztómaradványos-e.

 

Amennyiben szívóképes felülettel állunk szemben, akkor a Murexin LF 1 Mélyalapozót javasoljuk a kiegyenlítés megkezdése előtti felület előkészítésre. Ha az alap nem szívóképes, akkor a Murexin D4 Tapadóhíd Rapid kerül felhordásra. Ragasztómaradványos felületeknél a Murexin DX 9 Speciális alapozót alkalmazzuk.

Az új Magyar Termék Nagydíjas Murexin Lewell aljzatkiegyenlítők figyelembe veszik a gyakorlatban előforduló lehetséges aljzattípusokat, rétegvastagságokat, a különböző hideg- és meleg burkolat típusokat, a várható igénybevételeket.

 

A Murexin Lewell ST 215 Standard aljzatkiegyenlítő és a Murexin Lewell ST 330 Standard aljzatkiegyenlítő a mindennapi munkálatokhoz használható. Jó terülésének és finom szerkezetének köszönhetően a Lewell ST 215 különösen alkalmas vékony aljzatkiegyenlítéshez, 2-15 mm rétegvastagságig. A Lewell ST 330 pedig könnyen feldolgozható nagy vastagságban is, 3- 30 mm rétegvastagságig. Mindkét termék önterülő, a szálerősítésnek köszönhetően tartós, megnövelt kopásállóság jellemzi.

 

Extrém körülmények, nagy igénybevétel esetén a Murexin PR 110 Profi aljzatkiegyenlítő és a PR 330 Profi aljzatkiegyenlítő a tökéletes választás. Ragasztott fapadlókhoz, parkettákhoz, svédpadlókhoz is használhatóak magas szilárdságuknak köszönhetően.

 

A Murexin Lewell SP 220 Speciál aljzatkiegyenlítővel könnyű, biztos és gyors a munkavégzés. A speciális kötőanyagú, feszültségmentes aljzatkiegyenlítő beltéri, száraz helyiségek sima felületeinek készítéséhez ajánlott, gyengébb minőségű alapfelületekre is, 2-20 mm rétegvastagságig.

 

A Murexin Lewell termékek természetesen görgős szék terhelés és padlófűtés esetén is alkalmazhatóak.

 

Ha kültéri aljzatkiegyenlítés, akkor a szálerősített Murexin Lewell NA 320 kültéri aljzatkiegyenlítő a megoldás. Különösen ajánlott kerti utak, járdák, erkélyek, teraszok kiegyenlítésére 3-20 mm-ig (burkolattal ellátva.) Vízadagolással beállítható az állékony vagy önterülő konzisztencia, melynek köszönhetően vízszintes és lejtést adó alapfelületre (max. 3%) is alkalmas.

 

Az aljzatkiegyenlítés során figyelni kell a bekeveréskor használt vízmennyiségre, a környezeti hőmérsékletre, vastagabb öntéseknél a peremdilatációra, valamint a megadott rétegvastagságban történő öntésre. Így biztosak lehetünk abban, hogy tökéletes alapot biztosítunk a további burkolási munkálatokhoz.

 

Murexin. Ami tart.