Amit érdemes tudni az áthidalókról

Ha egy teherhordó falba ajtót, ablakot akarunk beépíteni, vagy csak egy szabad nyílást szeretnénk kialakítani, akkor gondoskodnunk kell a fölötte lévő szerkezetek (fal, födém) alátámasztásáról. Ezt a célt szolgálják az áthidalók, más néven kiváltók.

- Az előregyártott típusoknál csak az elem gyártója által megadott teherbírását kell összehasonlítani a rá jutó terhekkel.

- Beépítéskor a gyártó technológiai előírásait szigorúan be kell tartani. Ezek között szerepel egyebek mellett az elhelyezés módja, valamint a minimális felfekvés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az áthidaló végének milyen szélességben kell felfeküdnie a teherhordó falra, szokásos méretei gyártmánytól, és fesztávtól függően 10-12-15 cm.

- A monolit szerkezetek méret és anyagminőség jellemzőit statikus tervben kell meghatározni. Ez tartalmazza az áthidaló összes geometriai adatát, a beton minőségét, az elhelyezendő acél betétek minőségét, számát, helyét, méretét és hajtásának módját.

- Minden esetben általános szabály, hogy az áthidaló típusát, egyedi jellemzőit a statikus tervezőnek kell meghatároznia, és gyári termék esetében szigorúan be kell tartani a gyártó technológiai előírásait.

- Minden fajta boltívről, boltozásról azt kell tudni, hogy a függőleges terheket oldal irányú nyomássá alakítják, tehát nem csak az alá támasztásukat kell biztosítani, hanem a két végüknek az oldal irányú megtámasztását is.

- Az áthidalónál is biztosítani kell az átlagos falfelület hőszigetelési értékét!

Leier MDA nyílásáthidaló
Leier MDE nyílásáthidaló
Leier MDVA nyílásáthidaló