Beltéri festés

Amit érdemes tudni a beltéri festésről

Számtalan festék áll a vásárlók rendelkezésére. Az ideális festék kiválasztásakor elsősorban a saját igényeinket tartsuk szem előtt és válasszuk ki az ezeknek megfelelő terméket.

További bizonytalanságok esetén forduljon kollégáinkhoz, akik minden esetben készséggel állnak rendelkezésére.

- A festék megvásárlása előtt mindenképp mérjük fel pontosan, hogy mekkora a festendő felület, és ezt vessük össze az egyes termékek kiadósságával, hogy biztosan a megfelelő mennyiséget vásároljuk meg.

- Mindenképp át kell gondolnunk, hogy egy- vagy többrétegű festéket szeretnénk használni.

- Ezen túlmenően választhatunk lélegző, kevésbé lélegző és alig lélegző festéket, ahogyan mosható, súrolható, vagy kopásálló festéket, illetve matt vagy selyemfényű felületet képező falfestéket is.

- Választhatunk dekor festékek közül is, melyek esetében egyszerű eljárások használatával is nagyon mutatós és egyedi felületek alakíthatók ki. - Ha felületen repedések találhatóak, szükségünk lesz glettre, ehhez glettvasra és spaklira, valamint üvegszálas szalagra is.

- A festék használata előtt közvetlenül mindig mélyalapozó használata szükséges, mert ennek használatával kiegyenlítődik a felület nedvszívó képessége és megköti a felületen található esetleges szennyeződéseket, így a festék kiadósabb és foltmentesen szárad.

A háznak különféle helyiségei vannak, melyekben egy festékkel szemben más és más elvárások állnak fenn (pl. fürdőszoba,konyha, stb.). Ha az adott helyiségben, nem megfelelően kiválasztott terméket használunk, akkor akár nagyon rövid időn belül újra kell festenünk a felületet.

- A konyhában érdemes egy jól tisztítható festéket választani, mert különféle szennyeződéseknek tesszük ki a festéket, amik hatására a felület foltossá válhat.

- A gyerekszobában szintén érdemes egy jól tisztítható festéket választani, az ott esetlegesen előforduló szennyeződések miatt.

- A fürdőszoba festés szempontjából kritikus helyisége a háznak, hiszen itt extrém párának tesszük ki a festéket, ami penészesedéshez vezethet, vagy akár meg is moshatja a felületet.

Jó tanácsok, amelyeket érdemes betartani a beltéri festés során

- Ha a szín kiválasztása során, a kapott tanácsok ellenére sem vagyunk biztosak, javasoljuk kis kiszerelésű festék megvásárlását, amivel próbafestés végezhető.

- Általában, de nem minden esetben az ár tükrözi a minőséget. Míg az olcsóbb festékek fedőképessége nagyon gyenge – akár négy, öt réteg felhúzása is szükséges a jó fedéshez- addig egy jobb minőségű festék akár már egy rétegben is fed. Hasonlóan a fedőképességhez, az olcsóbb festékeknek a tisztíthatósága és kopásállósága is jóval gyengébb. Természetesen így a foltosodásra is jóval hajlamosabbak ezek a termékek, hiszen ezek jellemzően szinte alig tartalmaznak kötőanyagot, vagy a tartalmazott kötőanyag gyenge minőségű.

- Amennyiben szakembert hívunk a munkálatok elvégzéséhez, érdemes árajánlatot és referenciát kérni több mestertől is. Ha valaki maga szeretne festeni, akkor első lépésben célszerű beszerezni a szükséges eszközöket, úgymint ecset, henger, takarófólia, maszkolószalag, valamint létra a festéshez.