Betonjavítás

Már Magyarországon is egyre többen ismerik fel azt, hogy a betonjavításra van sokkal jobb módszer, mint a csemperagasztó használata. Mivel a beton a világon a legnagyobb tömegben felhasznált anyag, és - akármennyire is erősnek tűnik – jelentősen tud károsodni is, ezért a javítását is szakszerű módon kell megoldani. Erre fejlesztették ki a betonjavító anyagokat, melyek már igen széles választékban állnak a szakemberek és a lakosság rendelkezésére.

A beton, vasbeton szerkezetek, elemek károsodásának nagyon sok oka lehet, de ezek közül talán a leggyakoribb a karbonátosodás, mikor a légkörben mindenütt jelenlévő szén-dioxid hatására a vasbeton szerkezetek betontakarása szép lassan semleges kémhatásúvá válik. A vasbetonban lévő acélbetétek pedig ennek és a víznek a hatására korrodálni kezdenek, ami a betontakarást is lefeszíti a szerkezetről. Ha nem szeretnénk, hogy a károsodás tovább folytatódjon, akkor be kell avatkoznunk, különben a vasbeton szerkezetünk menthetetlenül tönkremegy. De előfordulhat az is, hogy csak a beton felületét szeretnénk esztétikussá tenni, vagy a felületi hibákat kijavítani. Mind a durva javításra, mind a simításra sokféle anyag lett már kifejlesztve.

Milyen betonjavító anyagok vannak?

Durva betonjavítók

Ezek az anyagok a nagyobb rétegvastagságok pótlására, a károsodott beton újraprofilozására alkalmasak. Jellemzően 10-40 mm vastagságban hordhatók fel egy rétegben és nagyobb (2,5mm) szemcseméretük van. Nagy a szilárdságuk, jól tapadnak a beton aljzathoz, zsugorodáskompenzált, szálerősített, tartós és könnyen alkalmazható termékek. Különböző konzisztenciájú termékek léteznek, a felhasználástól függően vannak állékony, önthető és géppel is szórható anyagok.

Betonsimító anyagok

Betonsimításra akkor van szükség, ha a beton felületén kis betonozási hibák (0-5mm) keletkeztek, vagy egyszerűen egy esztétikus, szép felületet szeretnénk kapni. Ezek a termékek finomszemcsések (<1 mm) és jellemzően legfeljebb 2-3 mm vastagságban hordják fel őket. A nagy szilárdság itt nem szempont, viszont ezek az anyagok is kiválóan tapadnak az alapfelületre. A simítóanyagokat jellemzően kézi szerszámokkal (glettvas, szivacs simító) hordják fel egy vagy több rétegben.

2 az 1-ben anyagok

Léteznek olyan praktikus betonjavító anyagok, amelyek alkalmasak mind a beton nagyobb vastagságában (max. 40mm) történő javítására, mind pedig a simításra. Nem kell kétféle anyagot venni, egy termékkel megoldható a javítás. Ezek kis szemcseméretű (0,4-0,5mm) betonjavítók, melyek 1-3mm vastagságban simításra is használhatók. A ház körüli beton elemek (kerítés lábazat, erkélylemezek, födémek, teraszok) hibáinak javítására kiválóan alkalmasak. A betonjavító és simító termék nem kell, hogy feltétlenül nagy szilárdságú anyag legyen, hiszen ezek a javítások nem szerkezeti hibák javításai. Kézi felhordású és gyorskötő anyagok.