Bitumenes lemez szigetelés a teherhordó falak alatti sávban, túlnyúlással

Amit érdemes tudni a teherhordó falak alatti sávban túlnyúlással történő szigetelésről

- Talajnedvesség ellen szigetelhetünk oxidált bitumenes lemezzel min. 4 mm vastagsággal két rétegben, vagy sbs-modifikált bitumenes lemezzel egy rétegben (más néven elasztomer bituemenes lemezzel). Az utóbbival jelentős munkadíjat meg tudunk takarítani.

- Az anyagválasztás előtt célszerű a termékek Termékadatlapján, és Teljesítmény Nyilatkozatán feltüntetett információkat elolvasni, és tájékozódni többek között a termék vastagságáról. Nem mindegy ugyanis, hogy a termék nevében szereplő szám, a termék súlyát adja meg (kg/m), vagy a vastagságát (mm).

- Olyan lemezzel javasolt dolgozni, amely az épület mozgásaiból adódó repedéseket könnyűszerrel át tudja hidalni, azaz tartósabb és nagyobb igénybevételnek is kitehető. Az oxidbituoo menes lemez 0 C és 5 C fok közötti hőmérsékleten rideggé válik, míg az sbs-modifikált lemez (típusától függően) akár -o 20 C fokig is rugalmas marad.

- Érdemes a szigeteléshez lehetőleg hosszabb garanciaidővel rendelkező terméket választani. A termékekre általában a gyártók vízzárósági garanciát adnak, aminek feltétele a szakszerű termékválasztás, és az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelő kivitelezés. Érdemes előzetesen tájékozódni a Garanciális Feltételekről is.

- A szigetelési munkákhoz olyan kivitelezőt válasszunk, aki szakképzett munkatársakkal rendelkezik, és olyan referenciákkal rendelkezik, amik több éve készültek, és megtekinthetők, leellenőrizhetők. Ez lehet, hogy többe kerül, de ne felejtsük el, hogy a szigetelés költséges a kivitelezési költség 3-5%-a, de a hibás szigetelés javítása ennek többszöröse is lehet.

- A kivitelezési munkákra vonatkozóan kössünk szerződést a vállalkozóval, hiszen szerződés hiányában nem érvényesíthető a munkára vonatkozó garancia, de az anyagra vonatkozó garancia sem, ha azt a vállalkozó szerezte be, és a vásárlást igazoló számlákat, illetve azok másolatát nem adta át.

- A szigetelési munkákat menet közben is és a munkák elkészülte után is ellenőrizni kell. Célszerű az ellenőrzéssel szigetelési területen jártas műszaki ellenőrt megbízni. Mindenképp ellenőrizendő a helyszínre kiszállított termék (hogy ez lett-e betervezve), a kivitelezés technológiája, és az elkészült munka.
Az esetleges hibás kivitelezés a szigetelésre kerülő szerkezetek elhelyezése, beépítése előtt még javítható, de az utólagos javítások jóval többe kerülnek.

- Függőleges felület minden esetben kellősítendő. A teljes felületen leolvasztott bitumenes lemez nem mozog az aljzat felett, nem kopog, ha enyhén megütögetjük. A toldásoknál, átlapolásoknál teljes szélességben össze kell olvadjon az alsó és a felső anyag. Ez az anyag szélének megemelésével ellenőrizhető. Hiba esetén azonnal kérjen javítást.

- A talajnedvesség, talajpára elleni szigetelést – amennyiben csak függőleges terhelést kap- nem kell teljes felületen leolvasztani, mivel az megfelelően összeolvasztott átlapolásoknál alul kifolyó bitumen sávonként rögzíti, de amennyiben a szigetelésen nagyobb mechanikai igénybevételt jelentő munkavégzés (pl. aljzatbeton készítése) történik, akkor javasolt a bitumenes kellősítés, és a teljes felületen történő leolvasztás. A kétrétegű szigetelés második rétege, valamint a függőleges szigetelések összes rétege (pl. lábazat szigetelés) minden esetben teljes felületen történő lángolvasztással ragasztandó le.

- Falak alá elhelyezett szigetelőlemeznek mindkét oldalon ki kell lógnia, annyit, hogy a csatlakozó bitumenes lemez min. 10 cm átfedéssel ráolvasztható legyen. Ez két rétegű szigetelés alsó rétegénél 24-30 cm kilógást (túlfuttatást), egy rétegű szigetelésnél és két rétegű szigetelés felső rétegénél 12-15 cm kilógást jelent a fal síkja előtt.

- A fal lábazat felőli oldalán is túl kell futtatni a szigetelő lemezt, és lehajtani a függőleges felületre, úgy, hogy a lábazati szigetelés legalább 10 cm-es sávban összeolvasztható legyen a lehajtott anyaggal. A lehajtásnál legalább 3 cm sugarú ív legyen kialakítva, hogy a bitumenes lemez vonalvezetésében ne legyen hirtelen törés.  A fal alatti szigetelés is folytonosítandó, tehát a szigetelőlemezek átlapolása teljes szélességben (10 cm) összeolvasztandó. A megfelelő összeolvasztás jele, hogy a bitumen kicsit kifolyik a felső lemez széle alól. Ha ilyet nem látunk, vagy a bitumen kanállal le van húzva, akkor csavarhúzóval finoman a felső lemez széle alá nyúlva és megemelve ellenőrizhető a megfelelő összeolvadás.

- A szigetelés, majd a falazat elkészülte után többnyire nem azonnal készül a padló alatti szigetelés, ezért a fal alól kilógó szigetelőlemezt fóliával és pallóval (vagy deszkával, osb lappal) meg kell óvni a mechnikai hatásoktól és az elszennyeződésétől.

Jó tanácsok, amelyek tartsunk be a kivitelezés során

- A szigetelési munkákra vonatkozó általános követelményeket az ÉMSZ (Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége) által kiadott Tervezési és Kivitelezési Irányelvek határozzák meg. Ennek alkalmazása nem kötelező, de ajánlott, mivel a bírósági gyakorlatban szabvány helyettesítőként veszik figyelembe. További információ: www.emsz.hu.

- Az ÉMSZ Irányelvek tartalmazzák, hogy milyen szigeteléshez milyen anyagtípust, milyen vastag szigetelőlemezt, hány rétegben kell alkalmazni, és tartalmazza az alkalmazott technológiára vonatkozó ajánlásokat is. A kiadványban leírtak a kivitelezés ellenőrzése szempontjából is hasznos támpontot nyújtanak.

- Figyeljünk különösen arra, hogy a szigetelőlemez ne váljon el az aljzattól, hiszen akkor az alatt felgyűlhet a nedvesség, nem megfelelően összeolvasztott átlapolásokon átjuthat a talajpára, vagy a nedvesség.

- Védjük az elkészült szigetelést, mert ennek hiányában a kivitelezés során jelentkező igénybevétel a szigetelés károsodásához vezethet.

- Tartsuk szem előtt, hogy a nem megfelelő ívű hajlatok esetén, illetve hűvösebb időben történő kivitelezéskor az oxidbitumenes lemez megtörhet.