Burkolólap kiválasztása, hidegburkolatok létrehozása

Ha problémamentes, hosszú időn keresztül tartós burkolást akarunk érdemes figyelembe venni az alábbiakat:

Burkolólap kiválasztása és felület előkészítése

- Ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott lap alkalmas-e padlóburkolásra, azaz megfelelő kopásállóságú-e (a falburkoló lapok általában vékonyabbak, törékenyebbek és kevésbé kopásállóak).

-Burkolólap vásárlásakor a burkolandó felület nagyságánál minimum 10 százalékkal többet kell vásárolni. A felület bonyolultsága, a törések, a sarkok száma, a lap mintája miatt nagyobb mennyiségre is szükség lehet. Minden esetben kérje ki a burkoló szakember tanácsát!

- Külső terek burkolására fagyálló, mázas kerámialapokat érdemes használni, amelyek kopás- és karcállósága (ezzel együtt színtartóssága) magasabb, fagyállóságuknak köszönhetően pedig jobban ellenállnak a legszélsőségesebb hőmérsékleti viszonyoknak is, mint a beltéri lapok!

- Az előszoba, az ajtók környéke, folyosók stb. esetében a járófelület erős használatnak, így kopásnak van kitéve, ezért nagyobb kopásállóságú lapokat kell választani, amelyek hosszú időn át megőrzik felületi minőségüket!

- Azokon a területeken, ahol rendszeres anyagmozgatás folyik, vagy súlyos tárgyakat, eszközöket használnak célszerű olyan padlóburkoló lapokat letenni, amelyek kevésbé törékenyek.

- Konyha vagy fürdőszoba és olyan helyiségek burkolására, ahol fontos, hogy a fal- és padlóburkolat mintázata és színvilága harmonikus, egységes legyen érdemes egy gyártó termékeiből egyszerre választanunk lapokat.

- A lapok nagysága legyen arányos a burkolandó felület nagyságával! (Kisebb helyiségek burkolására a kisebb méretű lapokat ajánljuk.)

- Gyenge megvilágítású helyiségek burkolására világos színű lapok ajánlottak!

- Egy felületre (helyiségbe) szánt lapok színárnyalata azonos legyen.

- Figyelni kell a dobozokon feltüntetett színárnyalati jelzéseket!

- Kiszáradt és megfelelően megszilárdult felületre kell dolgozni! Meg kell várni, vagy gyorsan kötő anyagokat használhatunk az előkészítésnél.

- Sík felületre kell dolgozni! Ha nem egyenletes az aljzat, akkor önterülő padlókiegyenlítő alkalmazása szükséges.

- Ha nem egyenletes a fal, akkor a kiegyenlítéshez vakolat alkalmazása szükséges.

- Használjunk alapozót!

Ragasztás, rések, sarkok kitöltése

- A ragasztó kiválasztásánál figyelembe kell venni a várható terhelést: kültér vagy beltér – lakás vagy ipari üzem , nedves helyiség vagy száraz - padlófűtés van-e - burkolólap típusa, mint nedvszívó, fagyálló, anyaga és mérete.

- Időhiány esetén gyorsragasztó használata javasolt.

- A rések és sarkok kitöltésére szilikont alkalmazzunk. A kiválasztásánál a szín mellett szintén vegyük figyelembe a felhasználás helyét. (kül- beltér, homlokzat, sarok, tükör, stb.)

Egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a költségek kb. 5%-a és a reklamációk 90%-a. Ezért a burkolásnál érdemes tisztában lenni a vízszigetelés kapcsán az alábbiakkal:

- Magát az épület szerkezetét is szigetelni kell. Szigetelni kell az erkélyt és belső terekben a vizes helyiségeket.

- Egy gress lappal és cementes fugázóval szépen elkészített, jól kifugázott fürdőszobában a burkolat nem víz szigetel! Látszólag a fugázó egy merev anyag, amin megáll a víz, és a gres lap sem engedi át ezt. Azonban a cementes fugázók képesek átengedni a vizet.

- Az epoxik ugyan vízzáróak, mivel nincsen bennük kapillárisok. Jobbak, mint a cementes fugázók, azonban a vízszigetelésen nem segítenek! A valóban jól működő vízszigetelést nem a fugázóval és a burkolással oldunk meg, hanem a leragasztott burkolat alatti kent vízszigeteléssel.

- Burkolat alatti vízszigetelésnél vízszigetelni kell azokat a részeket, ahol állandó vízterhelés, vagy rendszeresen fröccsenő víz éri a burkolatot.Szigetelni kell ott is, ahol például egy mosási balesetből származóan kiömlik a víz és huzamosabb ideig tartó vízterhelés léphet fel. Tanácsolt, hogy a kádak, a zuhanyzók mögötti részeket és környéküket, továbbá a padlót teljes egészében és a falat a padló felett 20-50 cm magasságban szigeteljék.

- A vízszigetelések anyaga különböző lehet. Leggyakrabban beltérben un. folyékony fóliát alkalmazunk, de gyakran előfordul, hogy 1 vagy kétkomponensű cementes vízszigetelést használunk.

- Általánosságban elmondható, hogy minden esetben a vízszigeteléseket 2 rétegben kell felhordani, és a gyártó által előírt minimális rétegvastagságot el kell érni.

- A fal és padló csatlakozásoknál várhatóak a legnagyobb mozgások, itt szükség van valamilyen hajlaterősítő szalag alkalmazására.

- Fontos, hogy megfelelő vízszigetelő elemeket alkalmazzunk a cső áttöréséknél és a külső és belső sarkokban. Ehhez a feladathoz használjunk speciális hajlaterősítő szalag elemeket.