Durisol hőtároló falazat


Hőtároló falazat

A nagy tömegű építőanyagok köztudottan igen hatékonyan tárolják a hőt. Mivel a Durisol falazatok masszív betonmaggal rendelkeznek, ebből adódóan kiválóan alkalmasak a napkollektorokra való csatlakoztatásra, mint kiegészítő hőtároló egység.
A napkollektor által gyűjtött hőenergia csak akkor hasznosul, ha azt valahol tudjuk tárolni. Az év során sokszor nincs közvetlen napsütés, azonban a kollektort a szórt napfény is melegíti. A megszokott tárolóegységek (a meleg vizet szolgáltató bojlerek, és a hőcserélők tárolói) nem az ilyen szórt napfény által jellemzett körülmények hasznosítására vannak méretezve, így ez az energia a legtöbb esetben elveszik. Ezen az általános tárolási problémán segíthet a Durisol hőtároló falazat.

Általa hatékonyan felhasználhatjuk az alacsonyabb első köri hőmérsékletű
(25-40°C) közeg által nyújtott energiamennyiséget is, és így a napkollektoros berendezésünk hatékonysága még tovább javítható.

Tehát akkor hogyan működik a Durisol hőtároló falazat?

A Durisol falazatba bekerülő betonmagba ugyanolyan csöveket helyezünk be, mint amilyeneket a padlófűtésnél alkalmaznak. Az ezekben keringő folyadék akkor melegíti a betonmagot a falban, amikor a bojlerünk, vagy hőcserélőnk már nem tud a kollektorból elegendő hőenergiát felvenni, illetve amikor a hő közvetítő közegének hőmérséklete már nem elégséges ahhoz, hogy ezek a berendezések hasznosítsák azt.
A Durisol hőtároló falazattal még az alacsony, pld. mindössze 25°C-os kollektor-hőmérséklet mellett is sok hasznos hőenergiát tudunk a házunkban eltárolni. A falazat, illetve az egész ház hasonlóan működik ilyenkor, mint egy cserépkályha: az eltárolt hőmennyiséget a falazat hosszú órákon át fokozatosan adja le a lakótérbe.

A hőtároló képességre vonatkozó számítási példa:

Családi ház 90m² belső és 120m² külső falazattal:
A falakat közvetlenül a kollektor kb. 5°C-al melegíti fel.

90m² belső falazat DMi 25/18  falazóból:    13 m³ beton ..........44KWh
120m² külső falazat DSs37,5/12 falazóból:    11 m³ beton ..........38KWh

összesen:    24 m³ Beton ..........82KWh

Ez a 244 m³ beton tehát hőmérsékletének mindössze 5°C-os emelésével

82 KWh-nak megfelelő hőenergiát tud tárolni.
(24m³  * 2200 kg/m³  * 0,31 W/kgK * 5° = 82 KWh)

A beton C értéke = 0,31 Wh/kgK