Egyedülálló, új megoldás vakolatok felületi nedvességének szabályozásában

Gyakran a legegyszerűbb megoldások a leghatékonyabbak. Amikor a speciális adalékanyagokkal ellátott, magasan hidrofób vakolatok évek múlva is algák és gombák spóráit mutatják, akkor találni kell egy másik megoldást. Ezt a célt szem előtt tartva dolgozott a weber kutatócsoportja az elv megfordításán: ahelyett, hogy tovább harcolnánk a nedvesség ellen, jobb, ha megtanulunk vele együtt dolgozni. 

A weber.pas topDRY vékonyvakolat technológiája a felületi nedvesség egyedülálló szabályozásának köszönhetően optimális védelmet nyújt az algák és a gombák ellen. 
Egy vakolatrendszer két különböző módon tudja biztosítani, hogy felülete hosszú távon is száraz maradjon. Vagy hatékonyan taszítja a felületén megjelenő vizet, vagy felszívja azt. A víztaszító vakolatok esetében, a vakolat nem szívja magába a nedvességet, hanem taszítóképességnek köszönhetően sok kis vízcsepp marad a felületén. A vízcseppek így koncentrált nedvességgyűjtőket képeznek, ezek a nedves foltok pedig ideális táptalajt jelentenek az algák és a gombák számára. A gombásodás, illetve az algásodás megakadályozása érdekében a weber kifejlesztett egy speciális vékonyvakolatot.

A weber.pas topDRY egy teljesen egyedülálló elv alapján működik: az ásványi nemesvakolatokhoz hasonlóan felszívja a nedvességet a felületi kapillárisain keresztül. A kapillárisok révén a párolgási felület jelentős mértékben megnövekszik, így gyorsabb száradást tesz lehetővé. Amint eláll az eső, és a levegő páratartalma lecsökken, a vakolat gyorsan és egyenletesen leadja környezetének a nedvességet.

Nedvességfelvétel: a weber.pas topDRY az ásványi nemesvakolatok mintájára egyenletesen felveszi a nedvességet. Ez egy megnövelt párolgási felület létrejöttét eredményezi, ami gyorsabb száradást eredményez.

Nedvességleadás: Amint eláll az eső, a nedvesség a környező levegőbe diffundál. A vakolat gyors kiszáradása miatt nem képez táptalajt az algák és a gombák számára.