Épületlábazat hőszigetelése XPS-el

Egy épületet a mai kor igényei szerint úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a fűtött tereket minden irányból, körbe-körbe hőtechnikai szempontból azonos teljesítményű szerkezetek határolják.

Ezt a folytonos felületet nevezzük az épület termikus burkának. A nagy, egybefüggő homlokzati részeket és a tetőket viszonylag egyszerű hővédelemmel, hőszigeteléssel ellátni, azonban vannak olyan, elsősorban csatlakozási helyek, ahol a hőszigetelés anyagának egyéb szempontoknak is kiválóan meg kell felelni. Ezeken az összetett igénybevételű helyeken speciális hőszigeteléseket kell alkalmazni!

Hogy hol vannak ezek a helyek? A legnagyobb ilyen felületek az épület lábazati részén, a padlóban, a földdel érintkező szerkezeteknél – pincéknél és az alapok mentén találhatóak.

·         Az épület lábazatán elhelyezett hőszigetelésnek ellen kell állnia a talajból és a csapadékból származó nedvességnek. Rugalmasnak, de nagy szilárdságúnak kell lennie, hogy a vakolat ne legyen sérülékeny ebben a könnyen elérhető, sérülésnek kitett zónában.

·         A padló esetében a hőszigetelés nagy szilárdságát kell kihasználni, hiszen fontos, hogy a ház elkészülte után a padló hosszú éveken keresztül sík maradjon és a szekrények ne dőljenek a szoba közepe felé.

·         Pincefal hőszigetelésekor a hőszigetelés szilárdságát és vízállóságát is kihasználjuk. Ilyenkor a hőszigetelés látja el a vízszigetelés védelmét is, így kettős szerep hárul rá.

·         Az alaptest mellé elhelyezett zártcellás polisztirolhab a hőszigetelésen túl bennmaradó zsaluként is használható, amivel sokszor jelentős mennyiségű betont is meg lehet spórolni.

A RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab termékek kiválóan alkalmasak nedvességnek, vagy nagy terhelésnek kitett helyek, épületrészek hőszigetelésére. Jelen cikkünkben elsősorban az egyik – hőszigetelés szempontjából - legnagyobb igénybevételű épületrésszel foglalkozunk, amely nem más, mint az épületlábazat.

Miért kell hőszigetelni a ház lábazatát?

A jól megtervezett és kivitelezett lábazati hőszigetelés akár 8-10%-kal is csökkentheti az épület teljes hőveszteségét, így a beruházás néhány év alatt megtérül.

Az energiamegtakarítás mellett a padló-fal csatlakozása mentén kialakuló páralecsapódás és penészképződés is elkerülhető.

Megszűnik a padló falhoz közeli zónájának kellemetlen hőérzetet keltő lehűlése.

Milyen anyagot kell választani?

Az épületlábazat hőszigetelésére olyan anyagot kell kiválasztani, ami minden szempontból megfelel az itt ébredő összetett igénybevételeknek.

A RAVATHERM XPS 300 WB zártcellás, gyárilag érdesített felületképzésű, vakolható zártcellás polisztirolhab. Jellemző felhasználási területe azokon az épületrészeken van, ahol a hatékony hőszigetelés mellett nagy mechanikai ellenállás és nedves környezetben is megőrzött kiváló hőszigetelő-teljesítmény az elvárás.

Kiválóan hőszigetel, hővezetési tényezője csak 0,033-0,035 W/mK a vastagság függvényében. Nedvességre nem érzékeny, a csapóeső és a víz nem károsítja, nem áztatja el.
Nagy szilárdságú, ezért az elkészült szigetelés kevésbé sérülékeny a homlokzat egyéb részeihez képest, ami a könnyen elérhető épületlábazati zónában fontos szempont.

Milyen vastag legyen?

A fokozott hőszigetelési igényekkel párhuzamosan a lábazatokon is megjelentek a nagyvastagságú zártcellás polisztirolhab lemezek. Optimális, ha a lábazati rész a homlokzati hőszigeteléssel megegyező vastagságú, vagy 1-2 cm-rel vékonyabb. Ez utóbbi esetben a kétféle hőszigetelés találkozásánál vízcseppentős elválasztó/indító profilt kell beépíteni, hogy a falon lefolyó víz ne kerülhessen a hőszigetelések mögé. A minimálisan ajánlott hőszigetelés vastagság a 8 cm, de az optimális 14-15 cm körüli.

Mire kell figyelni?

Épületfelújítás esetén mindig kérje szakember véleményét! Nedves, vizes falak csak a szükséges javítások elvégzése után, vagy csak korlátozott mértékben hőszigetelhetőek.

Energetikai korszerűsítés esetén a teljes épületet egy egységként kell kezelni. Ha szükséges szakember segítségével állítson fel sorrendet, mert egy nem jól átgondolt beruházás akár a meglévő állapot romlásához is vezethet!

Válasszon minőségi alapanyagokat, megbízható partnertől!

Miért a RAVATHERM XPS?

ARAVATHERM XPS 300 WBérdes felületének köszönhetően vakolható, szükség esetén kő, vagy téglaburkolattal is ellátható.

Egyszerűen, könnyen beépíthető. Évtizedeken át megőrzi kiváló hőszigetelő képességét.

Balatonfűzfőn több mint 25 éves tapasztalattalkizárólag minőségi alapanyagokból gyártott magyar termék.

A RAVATHERM XPShőszigetelések a környezetvédelem jegyében, szigorú belső minőségellenőrzés és az ISO 14001 környezetirányítási rendszer követelményeinek maradéktalan betartásamellett készülnek.