Fenntartható hő-, hang és tűzvédelmi szigetelések

ÁLMODJUNK ZÖLDET!

A zöld: prémium. Komfortot biztosít a lakóknak kényelmi és egészségi szempontból. A jelenleg ismert „zöldség” netovábbja pedig a „hosszú távon fenntartható” épület, amelynél minden zöld kritérium teljesül, azaz hatékonyan használja fel a működéséhez szükséges energiát, életciklusa során pedig hozzájárul a környezetszennyezés és a hulladékok képződésének csökkentéséhez. Szerencsére van, akinek ez is fontos szempont.

Már az „álmodozási szakaszban” dönteni kell, ha ilyen épületben szeretnénk élni, mert ez a telek vásárlásnál is fő szempont! Megfelelő tájolású, „benapozottságú” telket kell választani, azon pedig a megfelelő irányba forgatni az épületet. Ez biztosítja majd a lakóknak az évszaktól független kellemes belső lakóklíma kiemelten magas szintjét alacsony fenntartási költség mellett és minimális környezeti terheléssel. Hozzáértő tervező bevonása nélkül ez kétesélyes vállalkozás!

A belső helyiségeik kialakításának tervezésénél korán felmerül a szükséges hőszigetelési vastagságok témája. Alapkövetelmény, hogy az épület hőveszteségét minimálisra csökkentsük, ez pedig csak megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelő anyagok beépítésével és az ennek megfelelő szerkezettervezéssel biztosítható.

Beépített tetőtérnél fontos nemcsak a hőszigetelési teljesítmény, hanem az akusztikai komfort is. Nem elég a szigetelőanyag hővezetési képességéről informáló deklarált lambdát figyelembe venni; a termék súlyozott hangelnyelési tényezője is fontos adat! Mindkét szempontból előnyös választás az URSA DF32 nevű prémium szálas ásványgyapot, mely nem véletlenül zöld csomagolású: rendkívül alacsony (0,032 W/mK) a hővezetési tényezője, hangelnyelési tényezője pedig 0,95-1. Ebből 20 cm szarufa között és alatt elhelyezett szigetelés teljesítménye egyenértékű volna kb. 32 cm 0,044-es lambdájú termékével. Több mint 50% vastagság különbség, ráadásul nagyobb szerkezeti vastagság kialakításához sok kiegészítő, befüggesztő anyagra van szükség, mely a munkadíjat is növeli! A megoldást megspékelhetjük az URSA XPS anyagából készült, a szarufákra rögzített plusz hőhídmentesítő bakokkal és kombinálhatjuk a megfelelő tetőfóliákkal - még mindig verhetetlen az ilyen szerkezet vonalmenti hőhíd szigetelő hatása!

Tovább zöldíthetjük a házat a szerelt gipszkarton válaszfalak prémium szigetelésével: a számos díjat nyert környezetbarát és egészségbarát Pure One by URSA termékcsalád válaszfalas termékei minden várakozást felülmúlva javítják a beltéri levegő minőségét.

A hab a tortán: ekkor kezdődik a lakók életfeladata. A prémium profizmussal felépített házakban kicsit máshogy kell élni, mint a hagyományosakban. Érdemes a tervező tanácsát kikérni, hogy tényleg megvalósuljon a tervezett alacsony energiafelhasználás: nem jó, ha többet szellőztetünk a kelleténél, a beépített hőcserélős légtechnika működését figyelmen kívül hagyjuk, vagy a beépített külső árnyékoló berendezést nem megfelelő módon használjuk..

A „zöldség” harmónia. Életre szóló, jövőbe mutató döntés, amely megér minden befektetett energiát.

URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu