Földszinti teherhordó falak falazása

A falazás látszólag egyszerű művelet, hiszen csak téglákat kell egymásra rakosgatni. Azonban nagyon sok apróságra oda kell figyelni a kivitelezés során, ha tartós téglafalat szeretnénk:

- Betonalapon pontosan kell kimérni a főfalak helyét, hosszúságát, és a sarkokat. Az első sor az úgynevezett kitűző téglasor, amelyet a sarkok kitűzésével kell kezdeni.

- A megnedvesített téglákat teljes felületükön kell elhelyezni a kb. 1cm vastagságú habarcságyba. A saroktéglákat vízmértékkel és gumikalapáccsal pontosan kell beállítani. A vízszintes méretek ellenőrzéséről sem szabad megfeledkezni.

- A saroktéglák elhelyezése után falazózsinór mellett kell kitenni az első sort a falazóhabarcsba.

- Az első sor elkészülte után már fel lehet mérni a további falcsatlakozásokat, a nyílások méretét és szélességét.

- A magassági kitűzésnél meg kell határozni a végleges fal magasságát és ez alapján kell számolni, hogy hány téglasorra van szükség.

- Falazáskor a vízszintes fuga vastagsága 8-16 mm között változhat, átlagosan 1,2 cm normál, ill. hőszigetelő falazóhabarcs esetén. Vékonyágyazatú falazóhabarcs esetén a fugavastagság 0,25 cm. A vízszintes habarcshézag kialakításánál gondosan ügyelni kell arra, hogy az a téglák külső éléig teljesen ki legyen töltve. Nútféderes elemek falazásakor függőleges habarcskitöltés nem szükséges.

- A fal függőlegességét először vízszintezővel, majd a negyedik sortól kezdve függőónnal kell ellenőrizni.

- A falvégekre és falnyílásokhoz gyártott szélű egész, illetve feles elem kerüljön!

- A téglasorok vízszintességét és a fal függőlegességét folyamatosan kell ellenőrizni, az utolsó sorba ép, egész téglákat tegyünk!