Fürdőszoba vízszigetelés kenhető vízszigetelő anyagokkal

A pincék, fürdőszobák, zuhanyzók, erkélyek, teraszok, medencék, és egyéb nagyobb vízterheléssel rendelkező helyiségek falainak, aljzatainak üzemi- és használati víz elleni szigetelésekor fontos a megfelelő szigetelőanyag kiválasztása. A szigetelőanyag kiválasztásakor fontos kérdés, hogy hová, milyen nedvesség-igénybevételre és milyen rétegrenddel tervezzük a vízszigetelést. Fürdőszobák esetében a vízszigetelés hiánya, vagy a rosszul megválasztott szigetelési mód végletes károkat okozhat.

A Lasselsberger-Knauf Kft. által forgalmazott cement és műgyanta kötésű kenhető vízszigetelések fürdőszobák, zuhanyzók, erkélyek, teraszok, medencék esetében, a hidegburkolatok alá alkalmazhatóak, normál és fokozott vízterheléssel rendelkező helyiségekben egyaránt. A kenhető vízszigetelésekből kiváló bevonatszigetelés és kontaktpadló rétegrend képezhető vizes helységeinkben. Vegyünk sorra néhány jellemző alkalmazási területet:

 

Beltérben

 

Használati víz elleni szigetelésként (pl.: fürdőszobák, zuhanyzók) bevonatszigetelés vagy kontaktpadló szerkezet építéséhez Aquastop, Aquastop FlexM, Aquastop Flex, Aquastop Plus

Üzemi víz elleni szigetelésként (pl.: üzemi konyha) bevonatszigetelés vagy kontaktpadló szerkezet építéséhez: Aquastop Flex

Padlófűtéssel, falfűtéssel ellátott fürdőszobában: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

Gipszkarton falakra

-          diszperziós kötőanyagú vízszigetelést alkalmazunk: Aquastop Plus, melyre flexibilis ragasztóval ragasszuk fel a burkolatot.

-          Tiefengrund mélyalapozóval előkezeljük az alapfelületet, majd Aquastop Flex M-mel vagy Aquastop Flex-szel vízszigetelünk.

 

Kültérben

 

Nagy hőingadozásoktól és erős nedvességhatástól mentes helyen, hidegburkolat alá: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

Nagy hőingadozásoknak kitett és fokozott vízterheléssel rendelkező terasz vagy erkélyburkolat alá: Aquastop Flex

Épületek vagy kerítések lábazatain: Aquastop Flex M, Aquastop Flex

Pincefal alá, alaplemezre talajnedvesség elleni vízszigetelésként: Aquastop Flex

Medencék vízszigetelése: Aquastop Flex

 

Ahhoz, hogy a teljes hidegburkolati rétegrend egységes minőségben készüljön el, szakszerű kivitelezésre van szükség. Ehhez az alábbi alkalmazástechnikai előírásokat javasoljuk betartani:

1.       A kenhető vízszigetelést minden esetben két, egymásra merőleges irányú rétegben kell felvinni a szigetelés aljzatára, annak érdekében, hogy a szigetelő réteg folytonosságát, hézagmentességét biztosítani tudjuk. A cement és műgyanta kötőanyagú vízszigetelés minimum 2 mm-es összes rétegvastagsággal készüljön.

2.       Azokon a szerkezeti részeken, ahol mozgási igénybevétel ébred (pl.: szerkezetek mozgásából, vagy hőmérséklet-változásból adódóan), vagy a szigetelőanyag vastagsága elvékonyodhat (sarkok, élek, csőáttörés) kiegészítő elemek beépítése szükséges. A burkolandó felület tagoltságától, a csövek és egyéb idomok méretétől függ, hogy milyen mértékben kell hajlaterősítő szalagot illetve mandzsettát alkalmazni. A kiegészítő elemeket nem teljes beágyazással kell elkészíteni, hogy a szabad mozgás biztosított legyen.

3.       A bevonatszigetelésre rendszerazonos ragasztó kerüljön. (Flexibilis vízszigetelésre flexibilis ragasztó és fugázó, Aquastop Plus műanyag diszperziós vízszigetelésre szintén flexibilis ragasztó használata ajánlott.)

4.       A zuhanyzók esetében a burkolat lejtését minimum 2%-osra kell tervezni a padlóösszefolyó irányába.

5.       A hidegburkolat sarkaiba, élekhez, szaniterek mentén, valamint a tágulási hézagokba rugalmas szilikon tömítést alkalmazzunk. (Szaniter szilikon, Univerzális szilikon)