Gipszkarton válaszfalra rögzíthetők-e nehéz tárgyak?

GIPSZKARTON VÁLASZFALRA RÖGZÍTHETŐK-E NEHÉZ TÁRGYAK?

A válasz „Igen”. A lényeg, hogy szakszerűen tegyük. Nézzük meg két tipikus fal példáján keresztül. Mindkét fal váza NIDA C50 és U50 profilokból készült, az első egyrétegű 12,5 mm-es NIDA Zwykla, míg a másik – kétrétegű, ugyancsak 12,5 mm-es NIDA Zwykla borítást kapott. A fal magassága is egyforma mind a két esetben: 300 cm.

A Zakład Lekkich Przegród i Przeszkleń w Instytucie Techniki Budowlanej (Építőipari Kutató Intézet) laborjában végzett vizsgálatok alatt először megépítették a falakat, majd rögzítették rájuk a 70 x 60 x 35 cm méretű konyhaszekrényeket (a rajzon

1-4 sz. jelölve). A szekrényeket két darab Molly dübelleL szerelték fel a válaszfalra. A belsejükbe súlyokat helyeztel el. Végül az érzékelőket is felszerelték. A szekrények és mérőpontok elhelyezését az alábbi rajzok mutatják.A terhelést kb. 2 órás időközönként 10 kg-onként mindaddig emelték mind a négy szekrényben míg el nem érték a fal megengedett legnagyobb elhajlási mértékét (6 mm), illetve meg nem jelentek a borítás sérülésének első jelei a csatlakozók rögzítési pontjain.

Az egyrétegű falburkolatnál az első látható sérülés 60 kg-os terheléskor jelent meg.

A vizsgálat meglepő eredményeket hozott.

Döntő tényező a fal teherbírására a rögzítő dübelek teherbírása. Maguk a falak jól vizsgáztak. A teszt befejezésének pillanatában az elhajlásuk csupán harmada volt a megengedett értéknek.

A tesztből fakadó praktikus tanácsok:

  • Polcok, szekrények, stb. rögzítéséhez Molly fém dübel használata javasolt.

  • A NIDA C50 profilú vázra szerelt, egyrétegű lemezburkolattal ellátott, 300 cm magas gipszkarton falat 18 kg tömegű, két ponton rögzített szekrénnyel lehet terhelni.

* NIDA rendszerű, kétrétegű borítással ellátott, a fentivel megegyező fal pedig 45 kg súllyal terhelhető.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy polcok, könnyebb szekrények, LCD TV-k és hasonló berendezési tárgyak Nida válaszfalakra történő rögzítése nem okoz semmiféle gondot.

Nehéz, vagy pl. könyvekkel tele szekrények, vagy konyaszekrények esetén pedig figyeljünk arra, hogy a válaszfal építéséhez kétrétegű gipszkarton lemezborítást alkalmazzunk.

Nagyobb terhek esetén szükséges lehet a falszerkezet megerősítésére  NIDA Twarda gipszforgács lapokkal, vagy keretprofilokkal .