Gipszlemez a homlokzatokon

NIDA HYDRO GIPSZLEMEZ A HOMLOKZATOKON


Gipszkarton lemez  olyan anyag, mely a tér berendezésére korlátlan lehetőségeket biztosít az építészek számára. Figyelemre méltó a könnyű alkalmazhatósága is ill. az, hogy minden projektben felhasználható. Eddig azonban az építészek kreativitása belterekre volt korlátozva. Az idők viszont változnak és a piacon innovációk jelennek meg! – olyan anyagok, melyek lehetővé teszik az érdekesebb elrendezést. Az ilyen anyagokhoz tartozik a NIDA Hydro gipszkarton lemez, mely a létesítmények külső részeiben felhasználható – az épületek homlokzatain mint fali burkolat, ereszdeszkázatként vagy függesztett álmennyezetként. Ismerje meg a Siniat által ajánlott gipszalapú NIDA Hydro rendszert.

NIDA Hydro lemez a NIDA Hydro rendszernek fő eleme.

NIDA Hydro rendkívül vízálló. A bevonata üvegszálas alapú anyagból készül, a magját pedig olyan szerekkel gazdagították, melyek:

·         csökkentik a víz felszívódását

·         kiküszöbölik a penész képződését

·         növelik a tűzállóságot

Így a NIDA Hydro lemez nedvszívó képessége 3% alatti. A termék erősebb mechanikai paraméterekkel is rendelkezik és teljesíti az EN 15283-1 szabvány követelményeit.

NIDA Hydro rendszer elemei

Ahhoz, hogy a NIDA Hydro gipszkarton lemezből készült elemek eleget tegyenek az építtetők követelményeinek, a külső alkalmazásokhoz kifejlesztett további termékek alkalmazása szükséges. Ezek az alábbiak:

·         NIDA Hydromix kész glettelő massza

·         üvegszálas szalag

·         a megfelelő korróziós környezethez alkalmas profilok és fém tartozékok PN-EN ISO 12944-2:2001 szabvány szerint. A választható profilok: standard NIDA profil (C2 osztály), NIDA Hydro C3 profil és NIDA Hydro C4 profil

·         speciális NIDA Hydro C4 lemezcsavar

NIDA Hydro lemez alkalmazása
NIDA Hydro lemez mint homlokzati réteg – a NIDA Hydro gipszkarton lemezek profilokkal és tartozékokkal nagyszerű alapzatot képeznek az épület külső szigetelése alá. Fektethető rajta az ásványgyapot és a polisztirol is. Felvihető a külső vakolat és rögzíthetők más kikészítő anyagok szerkezetei, pl. alumínium panelek.
NIDA Hydro lemez mint ereszdeszkázat és külső függesztett álmennyezet – a NIDA Hydro lemezből készült ereszdeszkázat ill. függesztett álmennyezet külső vakolatot vagy homlokzati festékkel való festést igényel. A NIDA Hydro lemezhez rögzíthető a homlokzati ásványgyapot vagy polisztirol is, a Koelner gyártmányú megfelelő csavarok segítségével.

NIDA Hydro lemez a cementlemez alternatívája

NIDA Hydro lemez nagyszerű alternatívája a cementlemeznek – súlya csak 10,8 kg m2-ként, ami megkönnyíti a szállítást és bővíti az elrendezési lehetőségeket.

A lemez vágása és glettelése azonos mint hagyományos g-k lemezeknél, ami jelentősen megkönnyíti a szerelését. Ez a következő előny a cementlemezekkel szemben, melyek megmunkálásához külön szerszámok szükségesek.

Példa létesítmények, amelyekben a homlokzaton a NIDA Hydro rendszert alkalmazták

 

NIDA Hydro rendszer nem csupán vásári érdekesség. A NIDA Hydro logóval ellátott gipszkarton lemezeket és a rendszer egyéb elemeit a lengyel piacon is alkalmazták.

Egyik nem mindennapi megoldás, ahol NIDA Hydro rendszert alkalmaztak …  a Wrocławban, Tumski hotel előtt kikötött bárka.

A fedélzeten vázszerkezeti beépítést alkalmaztak, amit majd hőszigeteltek és kívülről NIDA Hydro lemezekkel borították. Természetesen alkalmazásra kerültek itt a rendszer más elemei is:  NIDA Hydro C3 / C5 speciális profilok, Hydromix glettelő massza, NIDA Hydro C4 csavarok és a NIDA Hydro rendszer egyéb tartozékai. Ugyanis csak a rendszer valamennyi összetevőjének alkalmazása garantálja a megfelelő használatát.

A bárka belseje – külső falak, válaszfalak és függesztett álmennyezetek speciális NIDA Twarda (Kemény) gipsz-forgács lemez rendszerben készültek. 

Ma egy étterem található ott, szép kilátó terasszal.

A másik presztízs referencia létesítmény a varsói Legia Stadion, ami alapvető felújításon ment át 2011-ben. A NIDA Hydro rendszert a három nézőtér egyik alsó részének burkolására alkalmazták.

Jó példa a sopoti Sheraton Hotel is, ahol a NIDA Hydro rendszert külső mennyezetben használták.

Más épületek, melyeknél a NIDA Hydro rendszert alkalmazták: a Victoria bevásárló központ Wałbrzychban,  a krakkói Bonarka, a łódzi Galeria Port, és a gdanski stadion - PGE Arena. NIDA Hydro rendszert sok lakóépületen is alkalmaztak Lengyelország-szerte.

Összefoglalás

·         NIDA Hydro a gipszkarton lemezeken alapuló rendszer, melyet a kültéri szereléshez fejlesztettek ki. Fő előnyei: ellenálló képesség a víz- és változó időjárási körülményekkel (eső, fagy), ütésekkel (“I” jelölés EN 15283-1 szerint), penész képződéssel és magas páratartalommal szemben.

·         NIDA Hydro lemez alapzatként használható festék, gyapot/polisztirol vagy külső vakolat alá (pl. külső függesztett álmennyezet).

·         NIDA Hydro lapoknak és a rendszer többi elemeinek könnyű megmunkálhatósága  nagyon fontos az építtető szempontjából. A megmunkálás azonos módon történik, mint hagyományos szárazépítési rendszerek esetén – cementlemezekkel szemben a NIDA Hydro lapokat standard g-k lemezekhez való késsel vágják.

·         A NIDA Hydro lapok magasszintű mérettartósága megkönnyíti a rendszer alkalmazását.

·         A lemez nagyon alacsony vízfelszívó képessége révén minimális a lineáris tágulás, ami közvetlenül befolyással van arra, hogy a dilatációk 15 méterként készíthetők. Cementlapok esetén a dilatációt 7 méterként kell készíteni.

·         A súly szintén a NIDA Hydro lemezek előnyeihez számít – azok a cementlemezeknél könnyebbek (súlyuk csupán 10,8kg/m2), így könnyen szállíthatók és hordozhatók.

·         A NIDA Hydro lemez tulajdonságait az Építőipari Technikai Intézet és más euróai intézmények által elvégzett vizsgálatok igazolják.