Ha nyár, akkor lakásfelújítás

Próbálunk megújulni, aminek része otthonunk újragondolása, vagy legalább kicsinosítása. Ebben a cikkben tehát a lakásfelújításhoz próbálunk tippeket adni.Rögtön egy vallomással kezdeném: a magam részéről nem feltétlenül tartozom azok közé, akiknek állandóan azon jár a fejük, miként csinosíthatnának kicsit otthonukon, de ilyenkor tavasszal engem is elkap a felújítási láz.

Márpedig ha engem elkap, akkor biztosan sokan vannak rajtam kívül, akik elkezdenek töprengeni a lehetőségeken, ezért gondoltam, érdekes lenne pár hasznos tanáccsal szolgálni nekik és mindenki másnak, aki szenvedélyből vagy kényszerből foglalkozik a kérdéssel.


Vegyük hát sorra, mihez hogyan érdemes hozzányúlni.


A falak


Kezdjük a leginkább látványos felülettel, azaz a falakkal. Akármennyire próbáljuk ugyanis tologatni, pár évente muszáj kicsit rendbe szedni őket, legalább egy tisztasági festés erejéig.


A tavasz erre tökéletesen alkalmas időszak, hiszen a falak már gyorsabban száradnak, egyszerűbb szellőztetni, ráadásul nem feltétlenül kell hozzá mesterembert hívni, ami egyrészt költséges, másrészt mostanában nem is olyan kis kihívás a szakember hiány miatt.


Ha pedig már magunk ragadjuk kézbe a pemzlit, akkor érdemes kis játékosságot belevinni a felújításba, játszhatunk a színekkel, formákkal, azaz nem kell mindent egyszínűre festeni.


Érdemes figyelni a színek hatásaira, hiszen a térérzetet és egy-egy helyiség hangulatát erősen befolyásolhatja a fal színe. Kisebb helyiségeket például érdemes világos színekkel kifesteni, ha pedig hosszú, magas teret kell megtölteni, akkor a padló és a mennyezet legyen színes, a falak pedig fehérek, mert ettől a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik.


A hőszigetelés


Ha már a falakkal foglalkozunk, érdemes lehet nem csak festeni, hanem hőszigetelni is, ami furcsának tűnhet a tavasz közeledtével, de egyrészt sosem késő, másrészt a hőszigetelés nem csak télen fontos.


A Multipor például egy rendkívül sokoldalú, antiallergén hőszigetelő, nagy előnye, hogy homokból, cementből, és vízből (azaz természetes alapanyagokból) környezettudatos technológiával készül.

A Multipor belső hőszigetelésre is alkalmas, ráadásul olyan borzasztó nagy szakértelem sem kell hozzá. Bőven elég előtte eltávolítani a parkettaszegélyt vagy a lábazat burkolatát, és letakarni a padló maradék részeit.


Ezután a falfelületről szedjük le a meglévő rétegeket (tapéta, festés, glettelés, stb.), valamint a laza vakolatrészeket, majd egyenlítsük ki a felületet (ehhez kapható külön Multipor habarcs-réteg). Ezután lehet felrakni a szigetelőlapokat (akit a folyamat bővebben érdekel és szeretne hasznos tanácsokat kapni, az látogasson ide: http://www.hoszigetelesbelulrol.hu/videok).


Ha valaki ennél nagyobb átalakításra vágyik, és például válaszfalat húzna fel, az már kicsit nagyobb falat, de nem megoldhatatlan, érdemes kipróbálni az Ytong és a Silka termékeket.


https://www.youtube.com/watch?v=TyzK8yUhW80&feature=youtu.be


A padló


Hagyjuk a falakat, és folytassuk a padlóval, ami elsőre bonyolultabb vállalkozásnak tűnhet, különösen, ha járólap borítja, mert ezt nem nagyon van kedve az embernek felszedni.

A jó hír az, hogy nem is kell, hiszen kaphatók már olyan öntapadó burkolólapok, amelyek lerakásához nem kell különösebb szakértelem, mi magunk is elboldogulunk vele.


Nyílászárók


A könnyebbik eset, ha mázolva vannak az ablakok, ajtók, mert akkor simán újramázolhatjuk, ha úgy látjuk, hogy erősen elkezdtek öregedni, vagy lepattogzott a festék. Ha cserélni kell, akkor azt ne tavasszal tegyük.


Bútorok


Végül egy gondolat a bútorokról, amiket hajlamosak vagyunk akkor is lecserélni, ha azt az állapotuk nem feltétlenül indokolja. A mai horror árak mellett ez elég feleslegesnek tűnik, hiszen például a konyhaszekrény esetében elég az ajtókat lecserélni, vagy új fogantyúkat tenni, egy ágyat áthúzatni, és máris (majdnem) olyan, mintha több százezer forintot költöttünk volna egy újra.Általában véve is érdemes odafigyelni a kiegészítőkre, hiszen ezek sokkal többet számítanak, mint gondolnánk, és a választék is hatalmas, jóformán fillérekből varázsolhatjuk újra tavasszal az otthonunk.


Írta: Csák Gyula

www.epiteniakarok.blog.hu

Zöld szám: 06 80 69 69 00

Email: zoldszam@xella.com