Ha tetőablakot cserél, ne feledkezzen meg az árnyékolókról sem!

A tetőtér megfelelő hő- és energiaszabályozásában a tetősíkablakok nagy szerepet töltenek be, hiszen az üvegfelületükön keresztül nyáron sok hő kerül a belső térbe, míg télen a fűtési energia valamely része hőveszteségként itt távozik. Árnyékolókkal okosan tudja mindezt szabályozni.

Az ablakcsere egyik legfőbb oka a réi ablakok műszaki tartalmának elavulása vagy a nem megfelelő működés. A műszaki jellemzők közül a leginkább fontosnak tartott az U-érték, mely a tetőtéri ablakok és az üvegezés hőszigetelő képességét fejezi ki. Az ablak energiamérlege ennél viszont sokkal fontosabb, mely a hőszigetelési képesség és az összenergia-átbocsásátás különbsége. Nyáron ugyanis a napfénnyel sok hőenergia is érkezik a tetőtérbe, amelyre egyáltalán nincs szükség. Télen ennek a fordítottja igaz. A hőségben szükséges megakadályozni, hogy a napsugarak elérjék az üvegfelületet, és forró katlanná tegyék a tetőteret, télen az energia benntartása a fontos. Amikor az ablakcserére sor kerül, egy külső hő elleni védekezésre szolgáló roló és legalább egy belső árnyékoló beszerezése a fentiek miatt kifejezetten javasolt.

A VELUX külső hővédő roló hatékony védelmet a kánikulában, mivel a napsugarak 73%-át még az előtt megfékezi, hogy azok elérnék az üvegfelületet. Így zárt ablakoknál akár 5 ºC-kal lehet hűvösebb a tetőtérben.

A belső árnyékolók tekintetében meghatározó, hogy az ablak milyen helyiségben van, mert a sokféle belső árnyékoló közül a leginkább megfelelőt kell kiválasztani, hogy évekig a lakók megelégedését és kényelmét szolgálja. A tetőtér hőháztartása csak egy szempont a sok közül. Fontos lehet még a fény teljes kizárása a háló- vagy gyerekszobából, a fény szűrése a dolgozószobában, a dekoráció a nappaliban vagy a betekintés megakadályozása a fürdőszobában.

Érdemes tehát kombinált megoldásokban gondolkozni, és külső-belső árnyékolásról gondoskodni már az ablak kicserélésével egy időben.

 Forrás: velux.hu