Háziasszony barát hőszigetelés

Háziasszony barát hőszigetelés

Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás, tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.

A homlokzat látható, látványos felület, a hibás munkát nap-mint-nap látja mindenki – és mi is. Itt nem lehet hibázni, a munkát szakemberre kell bízni. Más eset a padlástér, ahova többnyire csak mi megyünk fel egy szál kolbászért vagy a dagadt ruhákért. Ráadásul szigetelése nem igényel szaktudást, az egyszerű kivitelezés házilagosan is megoldható.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a világon az összes hőszigetelő anyag könnyű, sérülékeny, közvetlenül nem járható. A terhelést el kell oszlatni a felületen, ha a nagymama konyhakredencét is fel szeretnénk cipelni a tető alá. Ezt az építkezéseken a legtöbbször rábetonozással oldják meg, de meglevő padlástér esetén nem tud működni, a háziasszonyok szerint a betonos talicska és a nappali össze nem egyeztethető dolgok. Marad tehát a szárazépítés, ami nem az absztinens kőműves szinonimája.

A legegyszerűbb megoldás a faforgács lapos hőszigetelés, ami Padlap néven kapható a Huf-Bau építőpontokon.

 

Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón is egyszerűen felvigyük akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő. A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket (például megkötött vakolat csomók) fel kell számolni. A páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség.

Az első elemet ketté kell vágni, és egy fél táblával indítsuk a hőszigetelést. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté.

A hőszigetelést már cekásszal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni. A táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, némi kalapálással a hőhídmentes kapcsolódás megoldható. Az egyes elemeket épp a szoros illeszkedés miatt nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha későbbi tetőtérbeépítést tervezünk.

Végleges szigetelés esetén a tábla hornyába felhordott kis mennyiségű poliuretán bázisú ragasztóval meg lehet oldani a ragasztást is. A fél tábla eltolásban elhelyezett táblák lapok sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka egy nagyobb padlás esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, amit a család hölgytagjai is értékelnek, miként azt is, hogy a száraz kivitelezésnek hála nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani.