Hogyan burkoljunk gyorsan? – gyorskötő anyagok

Hogyan burkoljunk gyorsan? – gyorskötő anyagok

Idő hiányában és kényelem szempontjából is célszerű Rapid (gyorsan kötő) termékeket alkalmazni. A burkoló munkát 3-4 nap helyett 1 nap alatt is elvégezhetjük, így hamarabb lehet ismét tisztaság a lakásban.

A legtöbb építési munkafolyamat időigénye 2 fő részből áll: a kivitelezésre fordított időből - és a kötési - száradási időből adódó várakozási időből. Amennyiben a várakozási időt csökkenteni tudjuk, csökken a teljes kivitelezéshez szükséges idő is.

Az egymásra kerülő rétegek esetén egyértelmű, hogy az előző réteg kötési és száradási folyamatai befolyásolják a következő réteg felhordhatóságának legkorábbi időpontját. Pl. amíg nem szárad és nem köt meg az aljzatkiegyenlítő, a felület nem lesz fogadóképes, addig nem kezdhetjük el a csemperagasztást vagy a vízszigetelést. Sürgős munkák esetében tehát a Rapid, (gyors) anyagok a következő réteg kivitelezéséhez szükséges várakozási időt rövidítik le. Pl. az LB-Knauf RapidFlex ragasztóval történő burkolást követően a fugázás 3 óra elteltével már elkezdhető, mivel a felület már járható és a burkolat 3 nap múlva terhelhető. A terhelhetőség jelen esetben azt jelenti, hogy a burkolat funkciójának megfelelően használható.


Legtöbb építési feladat azonban a jóval összetettebb. Egymáshoz kapcsolódó helyiségekben kell munkát végezni és az egyes felületek száradási kötési folyamatai befolyásolják, hogy mikor kezdhető el a következő munkafolyamat. Ezért az építési kivitelezések időtartamát leginkább a munkafolyamatok sorrendje határozza meg. Jó szervezéssel nagymértékben csökkenthető a kivitelezés teljes időtartama, hiszen az előző munkafolyamat száradása közben végezhető egy másik felületen is munka. De csak abban az esetben, ha munkavégzés nincs hatással a korábbi rétegek minőségére. Konkrét példán szemléltetve: Az LB-Knauf RapidFlex további kedvező tulajdonsága, hogy a padlóra lerakva 3 óra múlva járható. Ez azt jelenti, hogy elkezdhető olyan munkavégzés is, amihez rá kell lépni a leburkolt felületre, ezáltal festhetünk falat vagy csempeburkolatot készíthetünk stb.

A Rapid (gyors) anyagok ezek alapján két fő csoportba sorolhatók

  • Az egyik típus, ami a következő réteg felvitelét teszi lehetővé rövidebb várakozási időn belül.

 

  • A másik típus pedig elősegíti más munkafolyamatok párhuzamos elvégzését.

Fontos szem előtt kell tartani, hogy a gyors termékeknél a speciális tulajdonságokat általában meg kell fizetni a termékek árában. Az ilyen típusú termékekből – a rövidebb szavatossági idők miatt – kereskedésekben kisebb raktárkészlet áll a vásárlók rendelkezésére. A sürgős felújítási munkák esetén, ha gyors anyagok alkalmazása a szándék, javasolt előre gondosan megtervezni a folyamatot, és még a munkák megkezdése előtt időben szükséges egyeztetni a kereskedéssel, hogy minden anyag a munka kezdésekor rendelkezésre álljon.

 

Alkalmazható LB-Knauf termékek: 

NivoRapid aljzatkiegyenlítő

RapidFlex hidegburkolati ragasztó

EstrichRapid