Hőszigetelő rendszerhez színező kiválasztása

Hőszigetelő rendszerünk végső felületképző rétegének, a vékonyvakolatnak kiválasztásánál fontos, hogy kellő körültekintéssel járjunk el, magas minőségű terméket vásároljunk, hiszen rendszerünk rengeteg hatásnak van kitéve, melyektől a homlokzatunkat óvni kell:

- Ha nem kellően rugalmas kötőanyagú vékonyvakolatot választunk előfordulhat, hogy végső felületünk jégeső, vagy egyéb mechanikai behatás, esetleg hőmozgás következtében megrepedezik, és a víz bejut a hátsó rétegekbe, rontva ezzel a hőszigetelő képességet, illetve további károsodást okozhat.

- Ha vékonyvakolatunk nem kellően páraáteresztő, az a rétegrendben párafeldúsulást, vízlecsapódást, ezáltal fagyási károkat okozhat a homlokzaton.

- Ha vékonyvakolatunk nem kellően víztaszító, akkor nem alkalmazható víznek, csapóesőnek erősen kitett homlokzati zónákban, mert az a homlokzatunk károsodásához vezet.

- Ha vékonyvakolatunk nem a megfelelő minőségű kötőanyaggal rendelkezik a vakolat hajlamos lehet a szennyeződésre, és kevésbé lemosható, ezáltal homlokzatunk hamar elszíneződhet, illetve a szennyeződésekben algák, gombák telepedhetnek meg.

Homlokzati hőszigetelő rendszerünkhöz mindig a rendszerhez illő vékonyvakolatot válasszuk végső befejező rétegként, különben az anyagok nem megfelelő együttműködése károsodáshoz vezethet. Ha minél vékonyabb rétegvastagsággal kívánjuk megoldani hőszigetelő rendszerünk végső felületképzését, annál nagyobb rugalmasságú kötőanyagú vékonyvakolat szükséges.

- Napjaink vékonyvakolatai közül elsősorban a szilikon kötőanyagú vékonyvakolatok a leginkább alkalmasak a hőszigetelő rendszerek színezésénél, mivel az bármelyik típusú (ásványi-, polisztirol-, lábazati formahabosított EPS-, vagy XPS hőszigetelő mag) hőszigetelő rendszer esetén alkalmazható. Emellett:

- Ásványi hőszigetelő rendszereknél javasolt, hiszen a kötőanyagnak köszönhetően kiváló páraáteresztő és ezzel együtt legjobb vízlepergető képességgel is rendelkezik.

- Öntisztuló képességű. Ez különösen a szennyeződésre igencsak hajlamos homlokzatok esetében fontos szempont.

- Nagy mechanikai ellenálló képességük (szilárdság, rugalmasság) miatt vandál biztos.

- Alkalmazhatók lábazati zónában is alacsony vízfelvételük, és jó víztaszító képességük miatt. Ekkor figyelni kell a csomóponti kialakításra, hogy talaj nedvessége a tapasz-rétegbe se juthasson be.