Így válasszunk burkolatot: csempék és járólapok

Nem egyszerű a hidegburkolat kiválasztása, mivel a választék óriási. Mindannyiunk számára fontos a tartósság és a könnyen tisztíthatóság és az sem mindegy, hova mit teszünk. Most segítünk eligazodni.

A hidegburkolatok két legfontosabb előnye a tartósság és a könnyű tisztíthatóság. Előbbit nem is kell sokat magyarázni: mivel égetett kerámiáról vagy kőről van szó, az anyag nem kopik, nehezen törik, egy szóval nagyon sokáig megőrzi minőségét. Elég egyszerűen felporszívózni és felmosni, és máris új hatást kelt. Utóbbit egyedül a fugák tudják elrontani, de erről később. Fontos, hogy tudjuk: a falra csempét kell tennünk, a padlóra pedig járólapot. Nem csak méretbeli különbség van köztük, hanem a teherbírása, tartóssága is más.

Hidegburkolatból többféle létezik:


Kerámialapok

A hazai otthonok padlóján és falain a leggyakrabban kerámialapokat találunk. Ezek lehetnek mázasak, vagyis amikor a burkolólap felületét olyan színes mázréteg fedi, amely fontos esztétikai (szín, fényesség, dekoráció, árnyalatok, stb.) és műszaki (keménység, vízhatlanság, stb.) tulajdonságokat ad a lapnak. A máz nélküli burkolólapok gyakorlatilag teljes vastagságukban homogének. Tűz- és vízállóak, mintázatukban pedig csak a fantázia szab határt. Ugyanez igaz a formavilágra is: amíg korábban négyzetes vagy téglalap alakú volt minden ilyen anyagú burkolat, ma már kör vagy egészen amorf, sőt, legószerűen egymásba rakható mozaikok is kialakíthatók belőlük.


Greslapok

Itt kerámia helyett porcelán az alapanyag: őrleményről van szó, amely különösen kemény és strapabíró. Ennek is léteznek mázas változatai, amelyek tetszőlegesen mintázhatóak. Ám a greslappal utánozhatjuk a jóval drágább márványt vagy gránitot is. Jelentős hátránya padlófűtéses helyiségek esetében, jóval lassabban melegszik át, mint a kerámialap és nem is tartja a meleget olyan sokáig. Ezért és tartóssága okán garázsokba, télikertekbe használják sokan.

 
Gránit

Itt már természetes kőről beszélünk, amely fal- és padlóburkolatként is exkluzív, drága megjelenést kölcsönöz a lakásnak. Többnyire nagyobb darabokat kapunk (például 50×50 centiméteres vagy akár méteres lapokat), így mutat a leginkább. Évszázadokig is kitart, ennek megfelelő az ára is. Keménysége, tartóssága és jellegzetes színei miatt konyhai munkalapként is gyakori.

 
Márvány

A luxusok luxusa, az örökkévalóság anyaga: ezt már tényleg csak a felső kategóriás otthonok tulajdonosai engedhetik meg maguknak. Természetes anyaga, jellegzetes mintázata a történelmi korokat idézi. A gránithoz és márványhoz már nem szükséges fuga, hiszen itt az anyagvastagság is más.


Mészkő

Padlóként ritkán alkalmazzák, inkább a falakon találkozunk természetes, többnyire mediterrán mészkőburkolattal. Nem lapok, hanem vágott kövek formájában a leggyakoribb. Ez sem olcsó, viszont rakhatjuk szárazon vagy simán a falhoz ragasztva, ezzel behozva a természet egy kis darabját a belső terekbe. A tisztíthatóság nem az erőssége, viszont rendkívül mutatós.


Padlólapok kiválasztása

A kerámia- és greslapok esetében ne csak az előző részben már említett PEI besorolásra fordítsunk figyelmet, hanem más felületi jellemzőkre is (keménység, foltosodásra való hajlam, ellenálló képesség vegyszerekkel szemben, tisztíthatóság). Figyeljünk olyan megjelenéssel kapcsolatos jellemzőkre is, mint a szín és kromatikus jellemzők. A kopás hatására a felület hamarabb szennyeződik, a piszok jobban meglátszik az egyszínű és világos felületeken, és kevésbé a sötét és esetleg szemcsés lapokon. Fényes felületen jobban látszik a karcolás és elveszthetik fényüket a legnagyobb igénybevételnek kitett területeken.

Jobban járunk, ha a padlólapot minél nagyobb darabokból állítjuk össze: a sok fugázás, amellyel a kisebbek használata jár, drágítja a munkát és lassabbá is teszi. Persze, ha nincsen nagy helyünk, furcsán hatnak a 40×40-es lapok.

Forrás: hazforum.hu