Kéménymegoldás épületen kívüli kialakítással

Az elmúlt években a kitartó válság hatására egy új gyakorlat alakult ki a fűtéstechnikában. 
A gázfűtés terjeszkedésével sok esetben kizárólagosan erre az energiahordozóra alakították ki lakóépületük fűtésének biztosítását és a gázárak növekedésével ez egyre nagyobb terhet jelent a magyar lakosságra.
Az elmúlt években a kitartó válság hatására egy új gyakorlat alakult ki a fűtéstechnikában. 

Leier kémény

A gázfűtés terjeszkedésével sok esetben kizárólagosan erre az energiahordozóra alakították ki lakóépületük fűtésének biztosítását és a gázárak növekedésével ez egyre nagyobb terhet jelent a magyar lakosságra. A gáztól való függést fokozta, hogy az épület kéményét átalakították a gáztüzelés előírásainak megfelelően, az egyéb fűtőanyaggal működő tüzelőberendezéseket sokan kidobták, az ezekhez épült kéményeket lebontották, megszüntették, vagy karbantartásukról az évek során nem gondoskodtak. Ez a folyamat oda vezetett, hogy mára a lakóépületekben nem maradt lehetőség a szilárdtüzelésű kályhák újbóli üzembe helyezésére.
A gázfűtés költségének drasztikus növekedése viszont a vegyestüzelés visszaállítására sarkallt sokunkat, a kevésbé komfortos és hatékony fa, szénfűtés használatára.

Ezt a folyamatot nehezíti, hogy nem maradt erre a célra felhasználható kémény az épületekben, a régiek felújítással sem alkalmasak az idő közben megváltozott előírásoknak és a fejlődő fűtéstechnikának. Új kémény építésével lehetne orvosolni a problémát, viszont sokan nem szívesen vállalják fel a lakásukban történő elhelyezését, az ezzel járó kellemetlenségek miatt.

Így – kényszerből – alakultak ki az új, az épületen kívül, az épület mellett kivitelezett kéménymegoldások. Természetesen a bontással együtt járó felfordulás és piszok elkerülésének pozitív oldala mellett van ennek a kialakításnak negatív eredménye is, gondolva itt a lakóépületünk
külső megjelenésének nem mindig előnyös megváltozására.

A rezsiköltségek csökkentésének érdekében viszont állhatnak elő olyan kényszer szülte helyzetek, amikor dönteni kell, milyen kéményt válasszunk, amelyik garantáltan képes hosszú távon kiszolgálni minket, megfelel céljainknak!

A mai szabványok, előírások csak a biztonságos, rendszer jellegű kémény használatát teszik lehetővé.

A gyakorlatban egy megoldásban gondolkodnak sokan, a modern LEIER kéményrendszerekben.

Leier kémény


Hasonlítsuk össze előnyeik és hátrányaik megvilágításával.

A hátrányai közt megemlíthető:

  • alapot kell építeni hozzá, ami többletmunkával jár. Ez kétségtelen, viszont a biztonságot, tartósságot szem előtt tartóknak ez inkább előnynek, mintsem hátránynak számít! Gondoljunk bele, egy alapra épített épületszerkezeti elem élettartamagarantáltabb, mint egy alappal nem rendelkező szerkezeté!

Nézzük az előny oldaláról, mivel ad többet a LEIER kéményrendszer:

  • Az esztétikai megjelenítést tekintve a LEIER kéményrendszerek választása felé billen a mérleg nyelve, egyértelműen jól illeszkedik az épületeink képéhez!
  • A garantált jó huzat a fűtési üzembiztonság alapja, ebben a tekintetben is a hőszigetelt LEIERkéményrendszerek választása ajánlott, segítve a tüzelőberendezések hatásfokának javítását és így atöbbletköltségek minimalizálását!
  • Végül, de nem utolsó sorban nézzük a talán sok esetben legfontosabb kérdést: költségoldalról is aLEIER kéményrendszerek jelentik a legjobb megoldást, tekintve az élettartamot, fűtésbiztonságot, energiatakarékosságot és a garancia időtartamát!

A fenti összehasonlításokból is egyértelműen kiderül mindenki számára, mi a legjobb megoldás, ha külső kéményt szeretnénk építtetni, legyen az cserépkályha, kandalló, központi fűtés kazánja, fém tűztér, gázkazán, vagy faelgázosító, pellet készülék, amelyhez választanunk kell!

A LEIER kémények minősített rendszerek, úgy hazánkban, mint az Európai Uniós országokban elfogadottak és építhetők!

Kiváló minőségét bizonyítja, hogy a LEIER kéményrendszerek a MOKÉSZ – Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége – ajánlását elsőként hazánkban megkapták és viselik a „MOKÉSZ ajánlásával” minősítést!

A mellékletben pár képpel szeretnénk illusztrálni azokat a megoldásokat, amelyekkel vásárlóink a külső kémény kialakítására jó példával járnak elől.

Forrás: leier.hu