Hőszigeteléssel a penészes falak ellen

Ki ne találkozott volna penészes fallal? Sajnos időről időre sok család életét keseríti meg ez az alattomos, súlyos betegségeket is okozó gomba.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni ellene, szükséges megismerni a keletkezésének okait, a penészgomba számára megfelelő életkörülmények kialakulását. A legfőbb tényező, amely a penész megjelenéséhez vezet; a tartós nedvesség. Ehhez nem kellenek vizes falak, elég ha tartósan (általában 72 órát meghaladóan) eléri, vagy meghaladja a 75%-os relatív páratartalmat. A penész tipikus megjelenési helye a falak padló és/vagy födém csatlakozási részei, különösen a sarkok, ablak- és bejárat ajtókávák. Ez általában az épület nem kellő mértékű hővédelmére vezethető vissza. Az előbbi helyek, az épület tipikus hőhidas szerkezetei. Ezekben a sarkokban a hőmérséklet a szoba hőmérsékletéhez képest akár 4-7 fokkal is hidegebb. Ez az esetek többségében elegendő ahhoz, hogy a relatív páratartalom átlépje a kritikus 75%-os határt és melegágyat biztosítson a penészgombák számára.

Hogyan lehet védekezni ellene?

Elméletileg folyamatos légcserével, vagy szükség szerinti intenzív szellőztetéssel lehet csökkenteni a levegő páratartalmát, de ez sajnos az épület további hőveszteségéhez vezet. 

A megnyugtató megoldást az épület hőszigetelése jelenti. Épületfizikai szempontból a falak külső oldalán kell a hőszigetelést elhelyezni. A teljes épület szigetelése esetén ajánlott különös figyelmet fordítani az épület lábazatára, és ha van lehetőségünk a fal-födém csatlakozása mentén nagyobb vastagságú hőszigetelést használni. Az épület lábazati hőszigetelését célszerű RAVATHERM XPS 300 WB, érdesített felületű, vakolathordó hőszigetelésből kialakítani. Ez a hőszigetelés igény esetén akár kő, vagy téglaburkolattal is ellátható. Nagyon fontos nem megfeledkezni a padlás hőszigeteléséről. A fal és a padlásfödém találkozása, a vasbeton koszorúk szintén hőhidas szerkezet és sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. Abban az esetben, ha a padlásteret tárolási célra is használják, célszerű zártcellás polisztirolhab alkalmazásán gondolkozni. A RAVATHERM XPS 300 SL jó választás lehet erre a célra. Különösebb burkolás nélkül is jól járható, - terhelhető.Bizonyos esetekben, ha nem lehetséges komplett külső rendszerben gondolkodni, a penészes sarkok eltüntethetőek belső oldalról elhelyezett hőszigeteléssel is, de annak belső felületét párazáró réteggel kell ellátni, hogy a belülre kerülő hőszigetelés mögött még hidegebb falszakaszokhoz ne juthasson pára! Ugyan a helyiség hőveszteségét nem fogja jelentősen lecsökkenteni, de a kritikus falsarkok felületi hőmérsékletét megnöveli annyira, hogy megszünteti a penészképződést. Erre a célra nagy páradiffúziós ellenállású hőszigetelést kell használni kis vastagságban. A RAVATHERM XPS 300 WB 20 mm vastag termék kiválóan megfelel erre a célra. A hőszigetelést teljes felületen, szoros illesztéssel kell felragasztani a sarok környezetében 20-25 cm széles sávban mind a fal, mind a födém irányában. Száradás után üvegfátyol beágyazással glettelni és festeni. A munka előtt a penészes felületet szakszerűen meg kell tisztítani, penészölővel kezelni, csak utána lehet a hőszigetelési munkát megkezdeni.
Komplett hőszigetelési megoldások gondos előkészítést igényelnek, és nem nélkülözhetik szakemberek közreműködését sem. Javasolt minden esetben építész, vagy épületfizikában jártas szakember segítségét kérni.