Koszorú szigetelése

Amit érdemes tudni a koszorú szigeteléséről

Ügyeljünk a kellő minőségű hőszigetelésre, hiszen ha a koszorúk, áthidalók környezete nincs kellően hőszigetelve, akkor nem csak a hőveszteség lesz nagyobb, hanem a páralecsapódás, penészesedés veszélye is növekszik Az ilyen hibák végleges megszűntetését csak az épület teljes hőszigetelésétől lehet várni, ami jelentős többletköltséget emészt fel. Célszerű tehát ezt megelőzni, és még az építkezés folyamán hőszigetelni a kritikus részeket.

Közismert hogy a penészesedés általában ezen a területen szokott először jelentkezni. Különösen fontos, hogy az építkezés során a nyers beton felületeket, például a koszorúk és

az áthidalók környezetét alaposan leszigeteljük, mivel hőmérsékletkülönbség alakul ki egy adott épületszerkezet felületén, ahol jól és kevésbé szigetelt (hőhidas) részek találhatóak.

A hőhidak annál károsabbak, minél nagyobb a szerkezetben alkalmazott anyagok hővezetése közötti különbség, ezért jó szigetelőképességű falazóanyagok esetében különösen fontos, hogy megszüntessük a páralecsapódást, penészesedést okozó hőhidas részeket. 

- Kétféle eljárással tudunk szigetelni. Az egyik esetében a betonozás előtt, a zsalu belső oldalára tesszük a hőszigetelő anyagot.

A másik eljárásban a födém elhelyezése előtt a falegyenre bennmaradó zsaluzatként koszorú hőszigetelőelemet ragasztunk.

- Az anyagok kiválasztásánál tartsuk mindig szem előtt a mechanikai szempontokat. Ha bennmaradó zsaluzatként, a tényleges zsalu belső oldalára helyezzük a hőszigetelést az csak minimális terhelésnek lesz kitéve, mivel a szerkezet elkészülte után már nem nehezedik rá teher. Ha maga a hőszigetelés képezi a zsalut, akkor koszorú hőszigetelő elemet használjunk. Ezekkel a lemezekkel jobb hőszigetelő képességet tudunk elérni és így 1-2 centiméterrel kevesebbet kell elvenni a beton szélességéből. A koszorúkhoz típustól függően legalább 5-6-7 cm vastag anyagot kell elhelyezni.

- A zsalu belső oldalán elhelyezett lemez ideiglenes rögzítéséről gondoskodni kell. A koszorú hőszigetelő elemet a falra és egymáshoz apripur ragasztóval kell ragasztani. A felület tiszta és sík legyen, kis mennyiségű nedvesség a kötést gyorsítja. A ragasztót két-három vékony csíkban kell felhordani a hőszigetelő elemre.

- A koszorú elemek három magassági változatban készülnek. Mindig a födémvastagságnál magasabb elemeket kell használni, és a fölösleget a koszorú betonozása során le kell vágni.

Amennyiben egyedi födémmel állunk szemben, a típusmagasságtól eltérő elemeket is tudunk készíteni.

Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal főút melletti családi házban