Lábazati hőszigetelés

A jól megtervezett és kivitelezett lábazati hőszigetelés akár 8-10%-al is csökkentheti az épület teljes hőveszteségét, így a beruházás néhány év alatt megtérül. Ha nem valósul meg szakszerű lábazati hőszigetelés a jelentős hőveszteség keletkezése mellett a padló-fal csatlakozása mentén páralecsapódás alakulhat ki és penészképződés is könnyen előfordulhat, ráadásul nem szűnik meg a padló falhoz közeli zónájának kellemetlen hőérzetet keltő lehűlése sem. Milyen anyagot kell választani?

- Az épületlábazat hőszigetelésére olyan anyagot kell kiválasztani, ami minden szempontból megfelel az itt ébredő összetett igénybevételeknek. Erre a legalkalmasabb a nagyvastagságú, zártcellás, gyárilag érdesített felületképzésű, vakolható polisztirolhab alkalmazása.

- Használata azokon az épületrészeken ajánlott, ahol a hatékony hőszigetelés mellett nagy mechanikai ellenállás és nedves környezetben is megőrzött kiváló hőszigetelő-teljesítmény az elvárás.

- Lábazat esetén olyan hőszigetelő anyagot kell választani, amely hővezetési tényezője 0,033-0,035 w/mK a vastagság függvényében, nedvességre nem érzékeny, a csapóeső és a víz nem károsítja, nem áztatja el.

- Fontos, hogy a felület nagy szilárdságú legyen, azaz az elkészült szigeteléssel a homlokzat kevésbé legyen sérülékeny az épület egyéb részeihez képest. A könnyen elérhető épületlábazati zónában ez rendkívül fontos szempont.

- Optimális, ha a lábazati rész a homlokzati hőszigeteléssel megegyező vastagságú, vagy 1-2 cm-rel vékonyabb. A minimálisan ajánlott hőszigetelés vastagság a 8 cm, de az optimális 14-15 cm körüli.

- Abban az esetben ha 1-2 cm-el vékonyabb a lábazati rész, a kétféle hőszigetelés találkozásánál vízcseppentős elválasztó/ indító profilt kell beépíteni, hogy a falon lefolyó víz ne kerülhessen a hőszigetelések mögé.

Jó tanácsok, melyeket érdemes betartani

-Épület felújítás esetén mindig kérje szakember véleményét!

-Nedves, vizes falak csak a szükséges javítások elvégzése után, vagy csak korlátozott mértékben hőszigetelhetők.

- Energetikai korszerűsítés esetén a teljes épületet egy egységként kell kezelni. Ha szükséges, szakember segítségével állítson fel sorrendet, mert egy nem jól átgondolt beruházás akár a meglévő állapot romlásához is vezethet!