Látványos fürdőszobai álmennyezetek

A fürdőszobai álmennyezet kialakításakor az esztétikai szempontokon túl figyelemmel kell lennünk a gépészetre és szükség esetén, a helyiség sajátos klímája miatt a megfelelő felületkezelésre is.

A fürdőszobában futó vezetékek, a mennyezet alatt kialakított gépészeti elemek gyakran zavaró látványként jelennek meg a helyiségben, ezért nem is kérdés ezek álmennyezettel történő takarása. Ez a helyiség méretétől, arányaitól függően lehet teljes mennyezetet, vagy annak csak egy részét fedő álmennyezet.

Ha a fürdőszoba ablaktalan és a szellőzés másképp nem megoldható, a mennyezetre szerelt szellőző rendszer, illetve a légkondicionáló is belesüllyeszthető az álmennyezetbe. Ekkor azonban úgy kell azt kialakítani, hogy a szükséges karbantartások alkalmával könnyen hozzáférhetők legyenek a gépészeti elemek. Mindenképpen kell egy szerelőajtót hagyni, vagy az álmennyezetnek kell viszonylag könnyen mozdíthatónak lenni.

A fürdőszoba világítása akkor is központi kérdés, ha egyébként a helyiség világos, benapozott. A mennyezeti világításnál elsősorban a praktikumra, másodsorban a látványra, a megfelelő hangulatra is tekintettel kellene lennünk. Az álmennyezetbe süllyeszthető lámpák jó megoldást jelentenek, ahogy az innen kivillanó súrlófények is hangulatossá varázsolják a fürdőt.

A fürdőszobai álmennyezet anyagának kiválasztásakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy ez helyiség párás, meleg, penészedésnek jobban kitett. Fontos, hogy az álmennyezet jól viselje ezeket a körülményeket még akkor is, ha a szellőzés megfelelő. Természetes anyagok, pl. fa esetén mindenképpen kezelni kell a felületet, különben idővel deformálódhat, vetemedhet. Fémekből érdemes a rozsdamentes mellett dönteni. A gipszkarton optimális a fürdőszobában, de a szellőzésnek ebben az esetben is megoldottnak kell lennie.

Az álmennyezet lehet egész helyiséget betöltő méretű, de lehet csupán egyetlen rész, pl. a zuhanyfülke vagy a mosdó fölött is, mintegy elkülönítve a különböző funkciójú részeket. Ezt mindig attól függ, hogy mit szeretnénk az álmennyezet segítségével takarásba hozni, illetve az arányok mit engednek meg. Ebben az esetben is törekedjünk a harmonikus látványra.

Forrás: homeinfo.hu