LB-Knauf - Isofloor

Van egy jó hírünk az alsó szomszédnak

A padlókról sokunknak csak a felső burkolat jut eszébe, viszont arról, hogy mi van ez alatt, nem igazán tudunk semmit. Pedig a lényeg ott rejtőzik, ott dől el, hogy mennyire tartós a szerkezet, és milyen a hő- és hangszigetelő képessége. Az LB-Knauf Isofloor terméke egy olyan térkitöltő anyag, amely több réteg funkcióját és jó tulajdonságait egyesíti.

A laikusok álmukban sem gondolnák, hogy szélsőséges esetben milyen komplex kialakítása lehet egy padlószerkezetnek. A padlókat sokan csak a legfelső burkolattal azonosítják, amiről azt gondolják, hogy elsősorban esztétikai szerepet tölt be, és a legfontosabb szempont vele kapcsolatban az, hogy színe és mintázata jól passzoljon a helyiség hangulatához. A valóság ezzel szemben az, hogy a beépítés helyétől és a várható igénybevételtől függően számos kiegészítő réteg képzésére lehet szükség. Ilyen például az ágyazó réteg, a vízszigetelő réteg, a kiegyenlítő réteg, a hő- és hangvédelmi réteg, de arra is figyelni kell, hogy legyen hely az épületgépészethez szükséges csővezetékeknek is.

Ezek megépítése sokszor idő-, anyag és energiaigényes feladat, ezért óriási segítséget jelentene a kivitelezés során, ha egy réteg több funkciót is betölthetne. A Lasselsberger-Knauf Isofloor elnevezésű térkitöltő anyaga pont ehhez nyújt megoldás. A cég 2013-ban piacra dobott terméke ugyanis egyszerre oldja meg a hő- és hangszigetelést, miközben teret ad a csővezetékek elhelyezésére is. Ezen felül hézagmentes beépítést biztosít, így kizárja a hőhidak keletkezését, emellett pedig kiegyenlíti az alapfelület szintbeli eltéréseit és egyenetlenségeit.

Az Isofloor fajsúlya kicsi, ezért korlátozott teherbírású födémeknél is alkalmazható. Sok időt spórol a kivitelezőnek azzal is, hogy könnyen bedolgozható, szabadon formálható és gyorskötésű. Ez utóbbi elsősorban annak köszönhető, hogy minimális a szerkezetbe juttatott technológiai nedvesség, aminek hatására az anyag gyorsan kiszárad. És ha a felsorolt előnyök még mindig nem lennének elég meggyőzőek, megjegyezzük, hogy a termék minősített lépéshang-gátló tulajdonsággal is rendelkezik. Ez a hatás 5 centiméteres rétegvastagság esetén mintegy 20-26 decibeles hangerő csökkenést is eredményezhet, ami különösen jó hír az alsó szomszédnak.

Csatolmány: Isofloor_lepo_2017.pdf