Legyen saját tavunk!

Ha kertünk mérete megengedi, vegyük fontolóra egy tavacska kialakítását. A megfelelően gondozott kerti tó különlegessé, üdévé és látványossá teszi apró birtokunkat.

Készítsünk terveket

A kerti tó építésének első lépése a tervezés. A legfontosabb szempont, hogy tavunk passzoljon a kert stílusához, annak különféle kiegészítőihez: a lugashoz, a kerti bútorokhoz, a padokhoz, szobrokhoz, oszlopokhoz, ha vannak ilyenek, a formára nyírt sövényekhez.

Döntsük el azt is időben, hogy szabályos vagy szabálytalan formájú díszmedencét szeretnénk. Utóbbi előnye, hogy ez inkább kelti természetes víztükör benyomását.
Határozzuk meg a tó helyét: a kert centrumába, vagy inkább egy félreeső szegletébe helyeznénk-e el. Ideális, ha az ablakból vagy a teraszról éppen a tóra látunk. Arra is gondoljunk, hogy egyes növények igénylik a sok napfényt, de nyáron a teljes és folyamatos napsütés túlzott felmelegedéshez vezethet. Viszont nem jó fákkal árnyékolni a víz felszínét, mert a lehulló levelek beszennyezik a vizet.
Minél nagyobb és mélyebb tavat építünk, annál valószínűbb a természetes egyensúly kialakulásának az esélye. Kisméretű kertbe természetesen nem lehet nagy tavat helyezni, a túl kicsi méret pedig eltűnhet a fejlődő növényzet között.
Végül gondoljunk arra is, hogy szívesen látnánk-e valamilyen kiegészítőt a tóban vagy a tavon: kisebb vízesést, hidat, szigetet, szökőkutat, csobogót, világítást. Ezek ugyanis jelentősen meghatározzák a tó elhelyezését, és az összhatást. Ráadásul némelyik kiegészítőhöz áramra, szivattyúra, vízutánpótlásra is szükség lehet, melyekről gondoskodnunk kell.

Formák és anyagok

Mire idáig eljutunk, nagyjából kialakul az is, hogy miből és milyen tavat fogunk készíteni. Ha a szabályos forma mellett döntünk, ideális betonból építeni és kőburkolattal szegélyezni. Ha a természetes formát részesítjük előnyben, válasszuk a fóliát, kisebb tavakhoz az előre gyártott medencéket.

Fólia medence

Leggyakrabban a különböző fóliákat használják a kerti tavak építéséhez. A fólia rugalmas, segítségével könnyen alakíthatunk ki természetes alakú tavat. A PVC fólia jobb, mint a hagyományos fólia. Közel tíz évig nem kell cserélni, viszont a napsugárzást nehezen bírja. Javítani is addig lehet, amíg még rugalmas, nem keményedett meg. A legjobb tófólia a butil vagy gumifólia, amelyet szintetikus gumiból készítenek. Rugalmasságát több évtizeden át megtartja, könnyen javítható. Bármilyen forma kialakítható belőle, mivel forrasztható, így több kisebb darab összeolvasztásával bármi megvalósítható gyűrődés nélkül. Jól ellenáll a napsugárzásnak is, hidegben is rugalmas marad. 0,75 milliméter vastagság már megfelel egy kerti tó igénybevételének, de ha ennél vastagabb, az csak jobb. Könnyen szállítható és beépíthető, azonban viszonylag könnyen sérül, ezért vigyázni kell rá.

Előre gyártott medence

Az előre gyártott medencék különböző erős műanyagokból, a drágábbak üvegszál erősítésű műgyantából készülnek. Élettartamuk minőségüktől függően elég hosszú, 10-30 év. Jobban ellenállnak a sérüléseknek, mint a fóliák és beépítésük is egyszerű. Amíg rugalmasak, egyszerűen javíthatók, némileg ellenállnak a napsugárzásnak. Hátrányuk, hogy a forma előre gyártott, nincsenek egyedi megoldások és így a későbbi bővítés lehetősége kizárt. A mélységük sem mindig megfelelő. Méretük a földbe ásva jóval kisebbnek tűnik majd, mint a vásárlás helyén.

Betonmedence kőperemmel

A betonból általában csak szabályos formájú díszmedencéket készítenek. A megfelelően megépített medence hosszú éveken át dísze lehet kertünknek. Erős szerkezete révén jól ellenáll a talaj esetleges kisebb megcsúszásának, nem sérülékeny, szilárd, meredek partok is kialakíthatók betonból. A napsugárzásra közömbös, különösebb karbantartást - a kisebb repedések kivételével - nem igényel. Viszont nehéz megépíteni, kialakításához szakértelem szükséges. Ha megszüntetnénk a tavat, bontanunk kell a betont, ami rendszerint vasbeton. A beton és a víz közé burkolatot kell helyeznünk, mert a mész mérgező a halakra és a növényekre.

Növények és állatok

A víz alatti növények a legjobb oxigéntermelők, de telepítéskor figyelni kell a mennyiségre, mert a növekedési ütemük igen gyors. A tavirózsák mélyvízi növények, árnyékoló hatásuk akkor megfelelő, ha a levelek kifejlett állapotban a vízfelszín 40-50 százalékát takarják. Különféle mocsári és sekélyvízi növények megfelelő összeállításával megteremthető a harmónia a tó és a kert többi része között.

Ha kialakul a biológiai egyensúly a kerti tóban, telepíthetünk a növények mellé halakat is

Az új kerti tóban a növényeket ültető kosárban vagy zsákban helyezzük el, így elkerüljük a túlzott elszaporodást és kevesebb felesleges tápanyag kerül a vízbe. A növények elhelyezésénél legyünk tekintettel azok igényeire is. Ha tavunk oldala teraszos kiképzésű, a növényeket a számukra kedvező vízmélységbe helyezhetjük.

Népszerű tavi növények: vízi hídőr, virágkáka, sárkánygyökér, mocsári gólyahír, óriás sás, fekete sás, vízi jácint, sásliliom, nőszirom, apró békalencse, mocsári nefelejcs, vízitök, nyílfű.


A biológiai egyensúly kialakulása hetekig is eltarthat. 
A halak mennyiségét a kerti tó legalább 1 méter mély részének alapterülete határozza meg. Az így meghatározott területre négyzetméterenként 60-80 centiméter összhosszúságú hal telepíthető. Halakat csak a tó egyensúlyának kialakulása után telepítsünk, inkább a második évtől, szűrő és levegőztető berendezés egyidejű beépítésével. 
A teknősök segítenek a kerti tó növény és halállományának szabályozásában, bár ezt néha túlzásba is viszik. Meglehetősen igénytelenek, viszont legalább 30 centiméter magas, a tó felől függőleges falú kerítés szükséges a mozgásterük szabályozására. A kerítés ne közvetlenül a tó partjára kerüljön, legyen egy kis száraz hely, ahová kijöhetnek napozni. Gondoljunk arra, hogy télire egy fagymentes helyen kialakított terrárium álljon a rendelkezésükre

Forrás: homeinfo.hu