Milyen funkciót töltenek be a gipszkarton válaszfalak

Helyiségek szétválasztásakor az egyik legdivatosabb megoldás a gipszkarton válaszfal. Alkalmazzák mind a lakásépítészetben, mind középületekben. A gipszkarton válaszfalak érdekes alternatívái a tradícionális, masszív válaszfalaknak, pl. a téglafalaknak, mert igen kicsi az önsúlyuk. Ezen kívül jellemző ezekre a falakra a gyors és egyszerű szerelési és bontási mód, ami nagy szabadságot biztosít a téralakításban.

A NIDA válaszfalak  nem csak a helyiség megosztását teszik lehetővé, hanem ezen felül biztosítják:

AZ ÉPÜLET TŰZBIZTONSÁGÁT

A falak nem teherhordó tűzzáró gátat alkotnak - akár (R)EI120 tűzállósági fokozatig - a 2x12,5 mm vastagságú  NIDA Ogień Plus gipszkarton lapoknak.

HANGSZIGETELÉST

A gipszkarton válaszfalak olyan gátat alkotnak amely jellemzője az akár Rw=70dB hangszigetelési együttható. A Siniat rendszerek számos speciális megoldást kínálnak, ezek közül az egyik legjobb példa a B típusú dupla profilvázra épülő akusztikai fal, amelyik tökéletes megoldást jelent pl. hotelszobákban. A következő, a szigorú hangszigetelési követelményeknek megfelelő rendszer a NIDA SLA mozifal rendszer, amelynek köszönhetően a válaszfalak magassága elérheti az akár 19.85m–t, egyidejűleg biztosítva a tűzállóságot is (R)EI120 értékig.

NEDVESSÉG ELLENÁLLÁST

A válaszfal rendszerek olyan helyiségekben alkalmazhatók, melyek jellemzője a levegő megnövekedett nedvességtartalma, mint pl. fürdőszobák, vagy konyhák. Ebben az esetben a  NIDA Woda gipszkarton használata javasolt, amit olyan helyen is alkalmazhatunk, ahol időszakosan (10 órán át) a levegő nedvességtartalma elérheti a 85 %-ot. SINIAT rendszereket lehet beszerelni víz hatásának kitett helyiségekben, pl. uszodákban is. Ebben a helyzetben a speciális NIDA Hydro rendszert alkalmazzuk, ami NIDA Hydro üvegszálas gipszkartonból és a környezet szerinti korróziós osztálybeli rendszer-tartozékokból áll.

A BELSŐ TÉR ESZTÉTIKUS KIKÉPZÉSE

Lehetőség van a gépészet elrejtésére falon belül elkerülve a falhornyok, vagy más vágások készítését, majd a felület festését vagy tapétázását.

Ne felejtsd el! A NIDA válaszfalak csak akkor teljesítik a gyártó által megadott paramétereket, ha a felhasznált komponensek mindegyike, azaz a gipszkarton lapok, glettelő masszák, vagy gipszek, acélprofilok és szerelési tartozékok, a rendszer tartozékai.


NIDA VÁLASZFALAK SZERKEZETE

A NIDA válaszfal rendszereket különböző célú helyiségekben alkalmazzák, ezért több különböző szerkezet típust hoztak létre.


A” TÍPUSÚ VÁLASZFALAK

Ez az a standard megoldás, amit leggyakrabban alkalmaznak a lakásépítésben, a rekreációs létesítményekben, vagy középületekben. Az ilyen típusú válaszfalak maximális magassága tűzállósági igényű falak esetén 6,5m, és elérheti akár a 11m-t, ha nincs ilyen igény. A 2x12,5mm vastag NIDA Cicha lapokból készült burkolat esetén, az A típusú válaszfalak elérhetik a (R)EI 120 tűzállósági értéket, hangszigelelés tekintetében pedig a Rw=63dB szintet. A falak vázszerkezete függőleges egyszeres vagy megkettőzött (gerinceikkel összecsavarozott) NIDA C profilokból készül, ezeket csúsztatják a NIDA U falprofilokba. A fal belső részébe kerül a szigetelőanyag – vastagsága és sűrűsége a hangszigetelési és tűzállósági követelményektől függ. A fal burkolatát képző g-k lapokat a NIDA C profilokhoz a rendszer részét képező NIDA lemezcsavarokkal rögzítik.

B” TÍPUSÚ VÁLASZFALAK

alkalmazása a megnövekedett hangszigetelési követelményeket támasztó helyiségekben, mint pl. hotelszobákban indokolt. A nem tipikus kétsoros falszerkezetnek, valamint a 2x12,5mm NIDA Cicha lapokból készült burkolatnak köszönhetően a (R)EI 120 tűzállósági fokozatú válaszfalak elérhetik a 6,5m-es magasságot, és ami a legfontosabb, kiváló - Rw=70dB értékig - hangszigetelési paraméterek jellemzik. Ha a fallal szemben nincsenek tűzállósági követelmények előírva, a maximális falmagasság 7,75m. A tűzállósági és hangszigetelési követelmények teljesítése érdekében a falon belül szigetelőanyagot kell használni, aminek a vastagsága és sűrűsége az adott körülményekhez igazodik. A B típusú falak kétsoros rács szerkezete szimpla, vagy dupla NIDA C profilokból készül. A kétsoros szerketetben a NIDA C profilok 5mm távolságra vannak egymástól és közéjük, a profilokra ragasztva NIDA akusztikai szigetelőszalag kerül. Az oszlop profilokat becsúsztatjuk a NIDA U profilokba. A B típusú falak burkolata két réteg , a NIDA C profilokhoz NIDA lemezcsavarokkal rögzített NIDA gipszkarton lapból készül .

A NIDA AKUSZTIKAI FALAK VALÓJÁBAN KÉTSOROS B TÍPUSÚ FALAK, amelyek NIDA PWA vibroakusztikus hevederek alkalmazásával készültek. Ezek a hevederek megnövelik a válaszfalak stabilitását és ezzel egyidőben megőrzik a magas hangszigetelési paramétereiket. A NIDA PWA hevederek használatával a B típusú válaszfalak beépítési magassága növelhető.

D” TÍPUSÚ VÁLASZFALAK

NIDA C profilokból készült kétsoros vázszerkezettel rendelkező falak, ahol a profilok távolsága minimum 10mm, ennek köszönhetően nagyon jó akusztikai paramétereket lehet elérni, akár a Rw=70dB értéket. Annak érdekében, hogy meg lehessen őrizni a válaszfal magas hangszigetelési paramétereit,a fal minkét oldalán ásvány gyapot szigetelőanyagot kell használni – sűrűsége minimum 14,5kg/m3 legyen, vastagsága pedig akkora, mint a NIDA C profilok szélessége. Külön előnye ennek a rendszernek, hogy az acélprofilok közötti távolságot meg lehet növelni, így a falak maximális vastagsága akár 700mm is lehet. A D típusú válaszfalak alkalmazásával lehetséges az épület tartószerkezeti elemeinek elrejtése.

C” TÍPUSÚ INSTALLÁCIÓS FALAK, ahogy maga az elnevezés is mutatja, a beépítés belsejében vezethetők az installációk az egyszeres, vagy megkettőzőtt NIDA C profilokból készült kétsoros szerkezetnek köszönhetően. A sorok egymástól akár olyan távolságra is el lehetnek távolítva, hogy az így létrejött fal vastagsága elérheti a maximális 700mm-t. A NIDA C profilok összekapcsolása minimum 400mm széles gipszkarton csíkokkal történik. Az ilyen típusú összekötők használatával erősebb lesz a válaszfal vázszerkezete, épp ezért az installációs falak építése elsősorban fürdőszobákba javasolt, ahol a szaniterek vannak beépítve. A C típusú válaszfalak megengedett magassága tűzállósági követelményeket is igénylő helyiségeben: 6,5m, viszont ha nincsenek ilyen követelmények, ez egészen 7,47m-ig emelkedik.

NIDA VÁLASZFALAK NIDA LS STABILIZÁLÓ ÖSSZEKÖTŐ ALKALMAZÁSÁVAL

Ez a rendszer teszi lehetővé a nem teljes gipszkarton burkolatú válaszfalak építését. A nem teljes gipszkarton burkolat alkalmazása gyengíti a válaszfal szerkezetét a NIDA C profilok és a felső kerület menti NIDA U profilok csatlakozási pontjainál. Ezt a csatlakozást standard megoldás esetén a mindkét oldalra felszerelt gipszkarton lapok merevítik ki. A NIDA LS stabilizáló összekötő elemnek köszönhetően  a NIDA C profilok NIDA U profilokkal való kritikus csatlakozási pontja meg lett erősítve, a nem teljes gipszkarton burkolatú fal statikai paraméterei megmaradtak a NIDA standard válaszfalaknak megfelelő szinten.A NIDA LS stabilizáló összekötő megépítése lehetővé teszi a födém alakváltozásainak kompenzációját, ami a válaszfal túlzott elhajlását okozhatná.

NIDA SW MAGAS FAL RENDSZER lehetővé teszi az akár 11m magas falak építését úgy, hogy közben megmaradnak a magas tűzállósági paraméterek. Az ilyen típusú rendszer előnye, hogy lehetővé teszi magasabb falak elkészítését, miközben a szárazépítészeti standard falvastagságot sikerül megőrizni. A NIDA SW falak vázszerkezete egyszeres, vagy kétszeres (egymással a gerincük mentén rögzített) NIDA C profilokból készül, ezekhez csavarozzák a megemelt mechanikai paraméterekkel bíró gipszkarton lapokat, mint pl. a NIDA Twarda gipszrost lap.

NIDA RTG VÁLASZFALAK olyan helyiségekben alkalmazott típus, ahol röntgen sugarakat kibocsátó berendezések lehetnek. A fal szerkezete a kerület menti profilokba csúsztatott egyszeres NIDA C profilokból áll. A fal maximális magassága 6,5m, miközben megőrzi tűzállósági osztályát. A rendszer funkciója, hogy a speciális, 1,0mm vastag ólomlemezzel kasírozott NIDA RTG gipszkarton lap használatának köszönhetően, megvédje a szomszédos helyiségeket a káros sugárzással szemben. Ahhoz, hogy a rendszer helyesen tudja feladatát ellátni, az ólombevonatnak a fal teljes felületén összefüggőnek kell maradnia. Ezért szükséges a NIDA RTG ólmozott szalag használata a lapok minden illesztésénél. A szalagot a NIDA C és a NIDA U profilokhoz kell ragasztani. Azokon a helyeken, ahol a NIDA RTG burkolatot meg kell szakítani (pl. elektromos vezetékek falon belüli elvezetésének szükségessége) egy további NIDA RTG szalag réteget kell betervezni.

NIDA SLA MOZIFALAK

Ez egy magasan specializált rendszer, amelyik lehetővé teszi szárazépítési technológia alkalmazásával akár 19,85m magas beépítések elkészítését. Egyben teljesítik a hangszigeletéssel kapcsolatos szigorú követelményeket is. A kétsoros elrendezésű NIDA C profilokból álló falszerkezet részeit a speciális Phoni SL összekötő elemek kapocsolják egymáshoz. Ezek az elemek két, egymástól egy speciális akusztikai elasztomerrel izolált acélelemből készülnek. A fal burkolata NIDA Ogień Plus  vagy NIDA Woda Ogień Plus gipszkarton lapok dupla rétegéből áll, 2x15mm 18mm az egyik, és 2x18mm 15mm a válaszfal másik oldalán. Az így elkészítet falszerkezetnek és b 65kg/m3 sűrűségű, 2x100mm vastag kőzetgyapot szigetelésnek köszönhetően, a fal hangszigetelése elérheti az akár Rw=70dB értéket.

ÍVELT VÁLSZFALAK

Ez a speciális rendszer a nem szabályos, lekerekített metszetű válaszfalak építéséhez lett hozzáigazítva. A rendszerben NIDA Gięta gipszkarton lapokat használnak, ennek köszönhető, hogy a falak az akár 300mm-es minimális sugarú ívvel készülhetnek. A falak vázát alkotó függőleges profilok távolsága az építmény ívének sugarától függ. Az oszlopokat a NIDA U kerület menti profilokba csúsztatják amiket megfelelően bemetszve jelölik ki a fal ívének geometriáját. A szerelési munka megkönnyítésére készült a speciális NIDA U profil, amelyik már rendelkezik gyárilag ejtett bemetszésekkel.

BS TÍPUSÚ NIDA VÁLASZFALAK betörés elleni válaszfal ,amit az Építésügyi Technológigi Kutatóintézetben elvégzett vizsgálatok is igatoltak. A falak szerkezetét dupla, egymáshoz a gerincüknél fogva rögzített NIDA C profilok alkotják. Ezeket a profilokat csúsztatják a kerületi NIDA U profilokba. Az így előkészített vázhoz rögzítenek két réteg NIDA gipszkarton lapot, ezek közé kerül egy 0,5mm vastag horganyzott acéllemez. A burkolat első rétege NIDA Ogień Plus lapokból készül, a második pedig NIDA Twarda gipszrost lapokból. A vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy a megerősített szerkezetnek köszönhetően a falak a PN-ENV1627: 2006 szabvány szerinti 4 betörésvédelmi osztályba, míg a PN-B-92270: 1900 szabvány szerint a C betörésvédelmi osztályba kerültek besorolásra. Ugyan ekkor vizsgálták a falak ETAG003 szeritnti ütésállóságát is. Ütésállóság tekintetében a legmagasabb, IV szintű besorolást érték el.

NIDA HELYISÉGEK KÖZÖTTI VÁLASZFALAK

Ennek a rendszernek segítségével a helyiségeket egymástól véglegesen elválasztó falakat lehet építeni. Ezeket a falakat a megemelt ütési szilárdság jellemzi. Vizsgálatokkal is alátámasztották hogy az ETAG 003 szerint a IV. kategóriának megfelelő ütésállósági szintet érik el. A rendszer vázszerkezete nem tipikus, 0,5mm vastag horganyzott acéllemezzel van megerősítve, ami a két , a fal burkolatát képező NIDA g-k lap között található. A szerkezeti rács pedig dupla, egymáshoz a gerincük mentén rögzítet NIDA C profilból készült. A lemezezés pedig egy belső, NIDA Ogień Plus g-k lap rétegből valamint egy külső, NIDA Twarda gipszrost lap rétegből áll. Az ilyen módon megépített fal biztosítja a (R)EI 120 szintű tűzvédelmet, valamint a Rw=59dB hangszigetelést. Ez a rendszer egyben betörésgátló funkcióval is bír.


MILYEN LAPOKAT HASZNÁLJUNK VÁLASZFALAK ÉPÍTÉSÉHEZ?

A válaszfalak burkolatát képező megfelelő lemezek kiválasztása több tényezőtől is függ. Ezek közül egy, hogy mi lesz a gipszkarton válaszfalakkal leválaszott helyiség használatának célja, illetve milyen körülmények lesznek benne, pl. emelkedett szintű páratartalom, mint a fürdőszobákban.

Ha fontos számunkra a tűzállóság biztosítása, érdemes tudnunk, hogy a NIDA gipszkarton lapok, függetlenül a típusuktól olyan termékek, amelyek a nem éghető kategóriába tartoznak. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően még a standard A típusú NIDA Expert gipszkarton lapokból készült egyrétegű 12,5mm vastagságú lemezezés is biztosítja az (R)EI15 szintű tűzállóságot valamint a (R)EI60 szintű tűzállóságot 2x12,5mm vastagságnál. Amennyiben a tűzállósági követelmények magasabbak, ideális megoldás a burkolat DF típusú NIDA Ogień Plus g-k lapokból való elkészítése. Ezeknek a lapoknak a magja kapott a magas hőmérséklet hatása elleni védelmet. Az egyszeres, 12,5mm vastag NIDA Ogień Plus lemezezésnek köszönhetően a válaszfal garantálja a (R)EI 60 szintű tűzállóságot, a kétszeres lemezburkolat pedig 2x12,5mm vastagsággal a (R)EI120 szintet.

Ha a hangszigetelés biztosítása fontos számunkra, akkor ideális megoldás a DFH1IR típusú, megnövelt magsűrűségű NIDA Cicha gipszkarton lapok választása. NIDA Cicha g-k lapokat alkalmaznak pl. B típusú hangszigetelő falakhoz, ahol a 2x15,5mm vastag, kétszeres lemezburkolatú falak hangszigetelési paramétere elérheti az akár Rw=70dB szintet. A hangszigetelési paraméterekhez közelítő, vagy azonos értékeket érünk el NIDA Twarda gipszforgács lapk használatával, ezeket a lapokat még a megemelt mechanikai tulajdonságok is jellemzik. Ellenállóképességüknek köszönhetően használhatók pl. tornatermekben.

Ha a helyiségek, pl. konyha vagy fürdőszoba komfortos használhatósága a fontos szempont számunkra, akkor az ideális termék erre a célra a H2 típusú NIDA Woda impregnált gipszkarton lap lesz, mert a vízfelvétele 10 % alatti. Ennek a tulajdonságának köszönhetően alkalmazható olyan helyiségekben, ahol időszakonként (max. 10 óra) a levegő páratartalma megemelkedhet 85 %-ig. Abban az esetben, ha a NIDA válaszfalak olyan helyeken épülnek, mint pl. az uszodák ,akkor a fal lemezezését a GMFH1I típusú NIDA Hydro gipszkarton lapokkal kellene megoldani, mert ezeknek a lapoknak a vízfelvétele 5 % alatti és fokozottan ellenállnak a penészképződésnek.

GIPSZKARTON FALAKRA LEHET NEHÉZ SÚLYOKAT RÖGZÍTENI?

Igen, a NIDA válaszfalakra lehet különféle súlyos elemeket rögzíteni. Azért, hogy ezeknek az elemeknek a szerelése gond nélkül megtörténhessen, és a fal strukrúrája se károsodjon túlzottan, néhány alapvető szabályt be kell tartani.

Könnyű, lapos dekorációs elemek és beltéri felszerelés rögzítése esetén, melyek főleg nyíróterhelés forrásai, javasolt a gipszkarton falakhoz való fém, vagy műanyag dübelek használata.

A polcok azonban excentrikus terhelést generálnak, ezzel azt okozva, hogy a rögzítő elemekre nem csak nyíró, de húzó terhelés is hat. Ezért a közepesen nehéz tárgyak rögzítéséhez javasolt NIDA típusú Molly fémdübelek használata.

Ne felejtsd el! A megengedett maximális terhelés függ a rögzítés módjának kiválasztásától, a lemezburkolat vastagságától, a válaszfal lemezezésének vastagságától, valamint a rögzíteni kívánt tárgy méreteitől.

Ha a rögzítendő terhelés meghaladja a megengedett értékeket (lásd az alábbi táblázatot) a válaszfal szerkezetét kell megerősíteni, pl. NIDA C profilok helyett kerületi profilok alkalmazásával, valamint Duripanel cementkötésű forgácslap beépítésével, ami a rögzítés helyén erősíti meg a gipszkarton lapokat.