Mostantól extra nagy vastagságok!

Továbbfejlesztett termékkínálat a RAVATHERM-nél!

Az egyre szigorodó hőtechnikai követelményeknek a jövőben már csak a 20 centiméternél vastagabb hőszigetelésekkel lehet megfelelni, így mostantól a RAVATHERM XPS termékpaletta 22, 24, 26 és 28 cm vastagságú hőszigetelő lapokat is tartalmaz.

Az elmúlt években a RAVATHERM Hungary Kft. balatonfűzfői üzemében sikeresen gyártottak már 20 cm vastagságú hőszigetelést is, ezentúl pedig folytatódik a nagy vastagságú termékkínálat bővítése, melynek legvastagabb tagja 28 cm – így ezek a hőszigetelések még hatékonyabban segítenek a fűtés és hűtés számla csökkentésében.

Az új, nagy vastagságú RAVATHERM XPS termékek az eddig megszokott magas minőséget nyújtják, kiváló hőszigetelési tényezővel rendelkeznek, amely 80 mm-től egységesen 0,035 W/mK lambda értékű, kisebb vastagságok esetén pedig 0,033 W/mK. Ez a kék színű zártcellás polisztirolhab hőszigetelés nagy nyomószilárdságának köszönhetően ellenáll a nagy terhelésnek, szerkezetéből adódóan pedig a víznek és a fagynak is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a RAVATHERM XPS hőszigetelés még az olyan speciális igénybevételű épületrészeken is több évtizeden keresztül helytáll, ahol állandó terhelésnek van kitéve: lapostetők, födémek, lábazat, padló és pince, ezzel jelentős energia és költségmegtakarítást kínálva a felhasználónak.

És hogy ez mire elég a gyakorlatban?

A 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL hővezetési ellenállása (R) 8,00 m2K/W, amit ha egy hagyományos B30-as (U=1,57 W/m2K) falazott szerkezetre felraknánk, a hőátbocsátási tényezője U=0,116 W/m2K értékre csökkenne le, ami így akár egy passzívház falazata is lehetne.

Ám ennél sokkal jellemzőbb egy lapostetős alkalmazás, ahol egy meglévő vasbeton födém hőátbocsátási tényezőjét hasonló nagyságrenddel lehet javítani, azaz födémmezőben könnyedén elérhető az U = 0,12 W/m2K hőátbocsátási tényező.

A hőszigetelés hőhídmentes kapcsolatát ilyen nagy vastagság esetén is a lépcsős élképzés biztosítja, az érdesített felületű táblák pedig a könnyű megmunkálhatóság és illeszthetőség érdekében egyenes élképzésűek.
A nagyvastagságú RAVATHERM XPS hőszigeteléseket a gyártó ajánlja minden újépítésű épület – passzívházak, alacsony energiafelhasználású épületek is - hőszigetelésére, illetve felújítás során utólagos beépítésre.