Napelem, vagy napkollektor?

A napkollektorok és napelemek esetében találkozunk lapostetős és magastetős megoldásokkal, utóbbin belül fedésbe integrált és fedés felett elhelyezkedő kivitellel.

A fedésbe integrált napelemek burkolókerete saját, szélcsatornában kifejlesztett megoldás. A fejlesztés lényege, hogy a napelemek korlátlan mennyiségben sorolhatók akár gerinc-, akár oldalirányba, mert maga az üvegfelület működik vízelvezetőként, a burkolókeretben pedig csak annyi csapadék folyik, amennyi éppen oda hullik.

Az áramtermelő napelemes berendezések méretezése lényegesen egyszerűbb, mint a hőt termelő napkollektoros berendezéseké. Azonban itt is van néhány fontos szabály, amit érdemes betartani, hogy rendszerünk gazdaságosan és megbízhatóan működjön.

A tervezés legfőképp az egyenáramot termelő napelemes rendszer és az egyenáramot váltóárammá alakító inverter összehangolását érinti. A napelem mező által megtermelt áram és az inverter által leadható áram feszültségének aránya 0,8 és 1,1 között legyen. Ellenkező esetben vagy túlterheljük az invertert, vagy nem használjuk ki a berendezés nyújtotta lehetőségeket, így az nem lesz gazdaságosan üzemeltethető.

Másik fontos szempont, hogy a rendszer szélsőséges hőmérsékleti tartományokban is működjön, méghozzá úgy, hogy a napelem által leadott feszültség inverter bemeneti feszültségtartományán belül legyen. A napelem rendszerek működését ugyanis jobban befolyásolja a környezeti hőmérséklet, mint a napsugárzás intenzitása. Ez azt jelenti, hogy egy napelemes rendszer felhős időben is jó teljesítményt nyújt, de erős felmelegedés hatására csökken annak teljesítménye a cellák megnöveke dett ellenállása miatt.

A telepítés tájolását és a modulok dőlésszögét tervezéskor itt is figyelembe kell venni, illetve azon túl a háztartás villamosenergia-igényét is. A rendszer megtervezését erre a célra létrehozott, helyi időjárási viszonyokat figyelembe vevő szoftver segíti. A szolgáltatók az új energiatörvénynek köszönhetően kötelesek átvenni a zöld energiát, méghozzá olyan áron, amilyenen azt kiszámlázzák. Mindezt az elfogyasztott éves mennyiség mértékéig. A napelemes rendszereket a szolgáltatóval engedélyeztetni kell, mely eljárás lebonyolításában szívesen segít a Bramac Kft.

Forrás: Bramac Kft.

Csatolt dokumentum letöltése