Ne higgyen a tévhitnek: viharálló és tartós a betoncserép

Még mindig sok tévhit él azzal kapcsolatban az építkezők és felújítók körében, vajon a betoncserép nem rak-e túl nagy terhet a tartószerkezetre és megfelelő védelmet nyújt-e.

A valóság az, hogy a nagyobb tömegű fedés és tetőszerkezet együttesen garantálja a biztonságot. Manapság, amikor egyre szélsőségesebb az időjárásunk a globális felmelegedés miatt, ez az egyik legfontosabb szempont, amelyre oda kell figyelni egy építkezőknek.
Mindazoknak, akik bizonytalanok abban, hogy milyen cserepet válasszanak, nem árt végiggondolni, milyen tulajdonságokkal bír a beton. Vízzárósága, tartóssága, akárcsak a jegesedéssel és olvadással kapcsolatos tulajdonságai megkérdőjelezhetetlenek. Ezek azok a legfőbb szempontok, amelyeket a szakemberek gyakran hangoztatnak, miért érdemes betoncserepet választani.Magyarországon – klímájából adódóan -, egy átlagos téli napon akár többször is fagyhat, majd olvadhat a hőmérséklet miatt, ez pedig alaposan károsíthat egy tetőszerkezetet. A Bramac szakemberei több évtizede vizsgálják, milyen hatásoknak, milyen hatásfokkal vannak kitéve a cég cserepei.

Persze mit sem ér egy jó minőségű betoncserép, ha nem megfelelő a körítés.
A tetőrendszereket olyan terhek érik – gondoljunk csak a szélre, a hóra, a héjazatra, a tetőszerkezet önsúlyára, vagy éppen a hőszigetelésre -, hogy a fedőanyagok súlykülönbsége nem befolyásolja lényegesen a faszerkezet terhelhetőségét, hisz a tető olyan külső hatásoknak van kitéve, amely sokkal megterhelőbb számára, mint maga a fedőanyag. Egyes adatok szerint a hó akár kétszeres, a szél háromszoros, de akár négyszeres terhelést is jelenthet az átlagos fedési súlyhoz képest. Éppen ezért sokkal fontosabb, hogy a fedőanyag milyen minőségű anyagból, milyen módszerrel és kiegészítő tartozékkal lett rögzítve, mint az, hogy milyen a súlya. A Bramac rendszermesterei éppen ezért minden körülményt figyelembe véve tervezik meg a komplett tetőrendszert, ennek megfelelően választanak megfelelő tartozékokat, cserepet. A cél az, hogy minden időjárási viszontagságnak, környezeti hatásnak és az idő múlásának is ellenálljon.
Az idén nyáron több drámai vihart is átélt az ország, és klímakutatók szerint a helyzet csak egyre rosszabb lesz. Nem mindegy tehát, otthonunkat milyen fedőanyaggal tesszük védetté.A Bramac viharálló tetőrendszer megvédi otthonát és értékeit az extrém időjárástól, akár generációkon keresztül is.