Nem hasznosított tetőterek esetén nagy lehűlő felületet jelent, így jelentős hőveszteséget okoz a nem szigetelt padlásfödém.

Nem terhelt padlásfödém hőszigetelésére javasoljuk a könnyû, de nagyszerű hõszigetelő képességű MPN Plus ásványgyapot táblák lefektetését, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel.

A mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is kb. 20 cm vastag szigetelés szükséges.

A szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsássa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen.

A szigetelés alá a födém kialakításától függően páratechnikai réteg szükséges, amely megakadályozza a födémen átjutott pára bekerülését a szigetelésbe, és esetleges lecsapódását. Különös figyelmet igényelnek a változatos kialakítású fafödémek, amelyek esetében a páratechnikai réteg feladata a légtömörség javítása, ezzel a hőveszteség további csökkentése. A réteg elhelyezésérõl páratechnikai méretezés alapján lehet dönteni. Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetõkibúvókhoz stb. „közlekedési útvonalak” kiépítése szükséges, pallók, építõlemezek elhelyezésével.

A szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé. Ilyen módon tárolótérként megőrizhető a padlás, emellett esztétikus, bontható stb. mennyezet alakítható ki. A páratechnikai réteg itt is lényeges, lécvázas szerelt menynyezet esetén könnyen elhelyezhető.

A hőszigetelés készítésénél elengedhetetlenül fontos a légzárás és a párazárás a hőszigetelés alatt. Különösen fontos ez a jó légáteresztő tulajdonságú fafödémek esetében.

A szigetelő anyag felülről történő megvédése cserépfólia hiányában indokolt. Ilyenkorpáraáteresztő fóliát kell elhelyeznünk a leterített hőszigetelésre.