Nida Drewno fa tartószerkezetek tűzvédelmének innovatív rendszere

A  magyar piacon pár éve észrevehetõen megnövekedett az érdeklõdés a fa vázszerkezetes építés iránt. Az ilyen beruházások költsége ugyanis megközelítette a hagyományos technológiákkal készülõkét, miközben a megvalósítási folyamat jelentõsen lerövidült.

Fa oszlop tûzálló burkolása NIDA lemezekkel

Fenti tényezõk miatt egyre gyakrabban érkeztek jelzések a piac felõl, hogy megnövekedett az igény a DF típusú NIDA Ogien Plus g-k lemez alapú fa szerkezeti tûzálló burkolat iránt. Ezzel kapcsolatban hoztuk azt a döntést, hogy elkezdjük a munkát egy új termék, a NIDA Drewno faszerkezetek passzív tûzvédelmi rendszerének kidolgozásán és bevezetésén, mely rendszer alapját a NIDA Ogien Plus és a NIDA Ogien Kompakt DF típusú lemezek alkotják.

Fa gerenda tûzvédelmi burkolása NIDA lemezekkel

A passzív tűzvédelem innovatív rendszere a szerelés oldaláról nézve roppant kivitelezõbarát. A komplikált konstrukciók és kiegészítõ szerelési kellékek hiánya miatt a szerelési munkák semmilyen gondot nem okoznak. A fából készült tartószerkezetek tûzvédelmi burkolása NIDA Ogien Plus és DF típusú NIDA Ogien Kompakt lemezeken alapul, amiket a biztosítani kívánt szerkezethez közvetlenül rögzítjük, NIDA facsavarokkal.

A burkolat felszerelése után a NIDA lemezek közti hézagokat NIDA Plomien tűzálló gipsszel célszerű kiglettelni, ami a tûzvédelmi funkción kívül a felület esztétikus kivitelezését is lehetõvé teszi. Minden, a tûzvédelemmel kapcsolatos termékünk a SINIAT standard árukínálatának része, így gond nélkül beszerezhetõk az ország egész területén, forgalmazóinknál.

Az új NIDA Drewno rendszer-megoldások elõnyei:

·        a faszerkezetek típusainak korlátlan köre

·        fa oszlopok és gerendák (1. és 2. kép)

·        farácsok és térbeli rendszerek (3. kép)

·        ragasztott fából készült tartóelemek

·        kisegítõ elemek

·        a szerkezetek R30-R120 osztálybeli tûzvédelmi biztosításának lehetõsége

·        az általánosan hozzáférhetõ tûzvédelmi NIDA Ogien Plus és DF típusú NIDA Ogien Kompakt lemezek alkalmazása

·        könnyû a szerelésük a faszerkezethez NIDA facsavarokkal – semmilyen segédkonstrukcióra nincs szükség

·        hézagolás és a felület végsõ glettelése a tûzvédelmi NIDA Plomien – A1 osztály – glettelõgipsszel történik.

Az újonnan bevezetetett rendszert gyorsan felértékelte a piac, fõleg a tervezõk és a kivitelezõk által, aminek bizonyítéka a nagy érdeklõdés, és hogy már folyamatban van egy sor projekt kivitelezése. A hozzáférhetõ dokumentációnak, a könnyû szerelhetõségnek köszönhetõ, hogy a fa tartószerkezet tűzvédelmi rendszer kivitelezése az építési folyamat egyetlen szereplõjének sem fog gondot okozni.

Forrás: LAFARGE – SINIAT, Radoslaw Kowalski