Öntözze növényeit esővízzel!

A víz az egyik legfőbb természeti kincsünk, mégsem bánunk vele takarékosan. Környezettudatos, 21. századi, anyagilag is takarékos megoldás az esővíz gyűjtése, hiszen akár a háztartás vízigényét is fedezhetjük belőle. Mégis kevesen élnek még ezzel a lehetőséggel.

„Az esővíz gyűjtése nemcsak környezettudatos megoldás, hanem kiváló választás akkor is, ha spórolni szeretnénk, hiszen vannak olyan otthoni tevékenységeink, amelyekhez felesleges a drága, tisztított vizet használni. Az egyik legmodernebb technológiát jelentik azok a vasbeton tartályok, amelyek a föld alatt kapnak helyet és az esővízet gyűjtik össze. Ezek az elemek fedettek, így szennyeződés nem juthat a tartályon belülre, a víz pedig nem algásodik, büdösödik. Ráadásul a beton a legidőtállóbb szerkezet, ezek a tartálytestek is hosszú évtizedeken át tartó megoldást jelentenek. A földalatti tartályból a talaj hőszigetelő képességének köszönhetően hideg vizet nyerhetünk a legnagyobb forróságban is, és mivel csak egy aknafedél látszódik, a tartály feletti terület szabadon használható, így autóval is közlekedhetünk felette. Mivel ezek az elemek nagy teherbírásúak, akár parkolhatunk is felettük” – mondta Major Tamás, a Leier környezettechnikai üzletágának vezetője.
Egy átlagos családi ház igényeihez elegendő egy 4-5 m3-es vasbeton tartály, de ennél nagyobbak is léteznek a piacon. Minél nagyobb a tartályunk, annál hatékonyabb megoldást érünk el. Sokan műanyag tartályokat állítanak az ereszcsatornához, ezek ugyan olcsóbb megoldást kínálnak, de túl nagy mennyiséget nem képesek tárolni.

Újépítésű ingatlan esetén célszerű –és mindenképp idő és költséghatékony- már az építkezés során kialakítani az esővíz gyűjtésére alkalmas rendszert. A legtöbb tartály ugyan utólag is telepíthető bármelyik családi ház kertjébe, azonban előre gondolkodással elkerülhetjük az utólagos építkezéssel járó felfordulást, illetve egyszerre vagyunk környezettudatosak és gondolunk a pénztárcánkra is, hisz már az „üzembe helyezés” első percétől nem fogjuk pazarolni a drága, kezelt vizet. Ráadásul vannak olyan növények, amelyeknek nem is tesz jót a klóros, tisztított, kemény csapvíz. Az anyagiak persze, legyen bármilyen jó megoldásról is szó, sok családi beruházást meghatároznak, így fontos tudnunk azt is, hogy az esővízgyűjtő tartályok kialakítása maximum 3-5 év alatt mindenkinek megtérül.