Színezővakolat választás - mit és hová?

A színezővakolat az épület külső, lezáró rétegét képezi, ezért kettős feladatot tölt be az épület szempontjából. Egyrészt az épület tömege, kialakítása és nyílásainak elhelyezkedése mellett fontos szerepe van az épület megjelenésében. Másrészt a színezővakolat az teljes falszerkezet védőrétegeként szolgál, ezáltal elengedhetetlen, hogy a külső környezeti igénybevételekkel szemben (csapóeső, UV-sugárzás, biológiai károsítók, mechanikai igénybevételek) ellenálló legyen.


I.                    Színezővakolat – védelmi funkció


A színezővakolat műszaki teljesítményét elsősorban a vakolat kötőanyaga határozza meg. Alapvetően három féle kötőanyagot különböztetünk meg: szilikongyanta, káli-vízüveg (azaz szilikát) és műgyanta (más néven diszperziós) kötőanyagokat. A Lasselsberger-Kanuf színezővakolatai elnevezésükben utalnak a benne lévő kötőanyagra.

Vegyük sorra az egyes vakolatok tulajdonságait és javasolt felhasználási területeiket:

1.       Szilikongyanta kötőanyagú vakolatok (SiliconOLA, SiliconOLA Extra)

- Kapart és dörzsölt struktúrák alakíthatók ki belőle.

Öntisztuló képessége megakadályozza, hogy a vakolat felületén a por lerakódjon, ezáltal kiválóan alkalmazható olyan helyen, ahol a szálló por, szmog károsító hatása jelentős.

Jó páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően jól alkalmazható hőszigetelő alapvakolatra és nedvességgel terhelt falazatokra felhordott szárítóvakolatok lezáró rétegeként.

Alkalmazható ásványi és polisztirolos homlokzati hőszigetelő rendszerek színezővakolataként.

Kiváló vízlepergető tulajdonság jellemzi, eső után gyorsan szárad.

- Oldószermentes

- Széles színválaszték.

 

2.       Diszperziós kötőanyagú vakolatok (StrukturOLA Dekor, StrukturOLA Primo)

- Kapart és dörzsölt struktúrák alakíthatók ki belőle.

- Diszperziós vakolataink esetében a legszélesebb a színválaszték, élénk színekben is kapható.

- A szilikongyanta vakolathoz hasonlóan jó vízlepergető tulajdonságokkal rendelkezik.

Ár- érték arányban a legkedvezőbb megoldás nagy felületek – pl.: panel épületek – vakolásánál. Polisztirolos (EPS) hőszigetelő rendszerre tökéletes és olcsó rendszert alkot.

Páradiffúziós képessége mérsékelten jó, ezért alkalmazását főleg polisztirolos hőszigetelő rendszerekhez ajánljuk.

A vakolat rugalmas tulajdonsága nagymértékben meghosszabbítja a homlokzat élettartamát, megelőzi a nagy hőmérsékletkülönbségek okozta mozgásból adódó repedések kialakulását és egyéb mechanikai sérüléseknek is ellenáll, mint például nekidobott labdák, nekitámasztott kerékpárok.

- A levegő káros anyagaival szemben nagyon jó ellenálló képesség jellemzi.

 

3.       Káli-vízüveg (szilikát) kötőanyagú vakolatok (SilikatOLA)

- Kapart és dörzsölt struktúrák alakíthatók ki belőle.

- A szilikát bázisú vakolatok legnagyobb előnye a kiváló páraáteresztő tulajdonságukban rejlik, ezáltal műemléki épület felújításoknál és szárítóvakolatokra (Eurosan rendszer) ajánljuk.

- Kisebb színválaszték, jellemzően pasztell színek.

- Gyors vízleadó képesség jellemzi.

A Lasselsberger-Knauf vödrös színezővakolatai kivétel nélkül szálerősítettek.  Gombásodás és alga elleni adalékot is tartalmaznak, amellyel az algásodás hosszú évekig késleltethető a homlokzaton.

A vödrös színezővakolatokat könnyű bekeverhetőség és felhordhatóság jellemzi. A vakolatot szemcsevastagságban rozsdamentes glettvassal ajánlott felhordani majd műanyag simítóval lehet kialakítani a kívánt vakolati struktúrát. (Színezővakolat felhordását megelőzően szükséges a megfelelő vakolatalapozó felhordása.)


II.                  Színezővakolat - esztétikai szempont


A vakolat színe, színeinek kombinációja, struktúrája a ház esztétikai értékét nagyban meghatározza. A vakolatválasztás nem könnyű feladat. Ehhez nyújt segítséget a Lasselsberger-Knauf új, ArchiCAD-be beépülő épületszínező programja.

Az Inspiration épületszínező-program hasznos funkciója, hogy alkalmazza a manapság legnépszerűbb vakolati struktúrák textúráját, melyeket az ArchiCAD-ben megtervezett 3D-s épület falaira, homlokzataira lehet felvinni.

A program tartalmazza a Lasselsberger-Knauf által forgalmazott zsákos és vödrös színezővakolatokat, homlokzatfestékeket, lábazati vakolatokat és lehetőséget nyújt a termékekből kialakítható vakolati struktúra épületen való megjelenítésére, ezzel megkönnyítve a tervezés és vakolatválasztás folyamatát. A színezett épület renderelt 3D-s képén a vakolat struktúrája valósághűen jelenik meg.

www.lb-knauf.hu/archicad weboldalon, regisztrációt követően a program letölthetővé válik.

 

Forrás: Lasselsberger-Knauf Kft.