Talajjal érintkező épületszerkezetek hőszigetelése

Az épületek terepszint alatti helyiségeinek teljes értékű hasznosítása fűtött térként egyre inkább igény, ezért már a tervezés során célszerű gondolni a hőszigetelési, komfort és állagvédelmi követelményekre. A megfelelő hőérzet és a kis fűtési energia- felhasználáshoz, valamint az állagvédelmi problémák (felületi páralecsapódás, penészesedés stb.) elkerülésére e helyiségek hőszigetelése elengedhetetlen.

A pinceoldalfalak, talajon fekvő padlók hőszigetelését a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés külső oldalán a legcélszerűbb beépíteni. Ezáltal minimálisra csökkenthetők a hőhidak, emellett a nagy szilárdságú extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek a vízszigetelés mechanikai védelmét is megoldják. Nemcsak a fűtött, hanem a fűtetlen pincék, alagsori helyiségek körítőfalainak külső oldalát is célszerű hőszigetelni:

-       jelentősen csökken a talaj felé a hőveszteség,

-       a vízszigetelés mechanikai védelmet kap,

-       emellett későbbi hasznosítás esetén nincs szükség utólagos hőszigetelésre.

Több évtizedes referenciák

Az épületek alépítményi szerkezeteinek külső oldali hőszigetelése extrudált polisztirolhabbal (XPS) több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A zártcellás polisztirolhab lemezeket alkalmazzák Észak- Amerikától Skandináviáig szélsőséges klimatikus és terhelési körülmények mellett, ahol a hőszigetelő lemezek folyamatos nedvességhatásnak, olvadás-fagyás ciklusoknak, dinamikus terhelésnek vannak kitéve.

Tervezési elvek

Az energetika-komfort-állagvédelem hármas követelményrendszernek való egyidejű megfelelés meghatározza a szükséges hőszigetelés mértékét. Alápincézetlen vagy fűtetlen pincéjű épületeknél talajon fekvő padlókra, épületlábazatokra vonatkozóan a szabvány a külső határolófalak mentén legalább 1 m-es padlósáv vagy az épületlábazatnak a földszinti padlószint alatt minimálisan 1 m mélységig történő hőszigetelését írja elő. Fűtött pincékre, alagsori helyiségekre vonatkozóan ezek funkciója és a használat jellege meghatározza a hőszigetelés mértékét. Ez esetben a teljes padlófelületet hőszigetelni kell.

A RAVATHERM XPS extrudált polisztirolhab lemezek a gyártási technológiából adódó zártcellás anyagszerkezetnek köszönhetően tartós nedvességhatás (talajpára, talajnedvesség, talaj- és rétegvíz), valamint folyamatos, intenzív terhelés mellett is megtartják a kiváló hőszigetelési értékeiket. A szakszerűen beépített hőszigetelés hosszú távon, megbízhatóan ellátja feladatát.

A RAVATHERM XPS termékek (http://ravatherm.com/hu/termekek/ ) terepszint alatti hőszigetelésre történő alkalmazásának előnyei:

  1. Az elkészült vízszigetelést védi,
  2. A hőszigetelő táblák külön kiegészítő védelmet nem igényelnek,
  3. A tartós nedvességhatás ellenére sem csökken a hőszigetelő képességük,
  4. Alkalmazható talajvízben és lemezalapok alatt is,
  5. Nem okoz talajvízszennyezést.

Lakóépület hőszigeteléséhez ajánlott RAVATHERM XPS termékek:

RAVATHERM XPS 300SL

padlók

lapostetők, teraszok

pinceoldalfalak

RAVATHERM XPS 300WB

lábazatok

koszorúk, hőhidas szerkezetek

RAVATHERM XPS 300SL felületszivárgó lemez

pinceoldalfal szivárgóval

RAVATHERM XPS 500SL

RAVATHERM XPS 700SL

talajon fekvő padlók, lemezalapok teljes felületű hőszigetelése

A RAVATHERM XPS termékek alkalmazásáról bővebben itt (http://ravatherm.com/hu/alkalmazas/ ) olvashat.