Talpalávaló hidegburkolatok

Talpalávaló hidegburkolatok

A padló minden szempontból a lakás alapja. Ezen járunk, ezen állnak bútoraink, alatta bújik meg számos vezeték. Elvárható, hogy jól bírja a használatot, hiszen cseréje jelentős kiadással jár.

Téglapadló

Barátságos és rusztikus, de lehet hideg és elegáns is. A zöld kova- vagy mészkő tégla ritkább, de nagyon stílusos. A tégla nem csúszik, vízálló, ellenáll a szennyeződéseknek és zsíroknak, sokkal melegebb mint a márvány vagy a kerámia padlólap. Csak földszinten használható. A téglát sokféle mintában le lehet rakni, akár más anyagokkal – kővel – együtt is. Futószőnyeggel különösen mutatós.

Ha fölszinti szobák kertkapcsolattal rendelkeznek, különösen előnyös téglát választani, ezzel is a vizuális egységet jelezzük. A lapokat nedvesség ellen szigetelt alapra rakjuk, habarcságyba. A hézagokat töltsük ki habarccsal. A tégla fajtájától függ, hogy vízzáróvá tudjuk-e tenni a burkolatot. Mivel a legtöbb téglaporózus szerkezetű és a védőréteget később nehéz levakarni, óvatosan fogjunk a munkához és kérjük ki a gyártó tanácsát. A téglát csiszolni is lehet.

Kerámiaburkolat

A magas hőmérsékleten égetett, porsajtolt agyaglapok a legismertebb és legnépszerűbb hidegburkolatok manapság. Méretük lehet egészen apró, vagy akár 60x60 cm-es is. Van négyzet, téglalap alakú, hatszögletű. A választékot tovább bővítik a lapok lerakásának különféle lehetőségei. A szokásos színeken kívül váratlan árnyalatokkal, mintákkal, berakásokkal is találkozhatunk. Választhatunk rusztikus megjelenésű, kézi munkával készült lapokat vagy pontosan méretezett gyári példányokat. Előbbiek árban lényegesen drágábbak, viszont egyediek. Felületük változatos: gyakran domborművesek, hogy kevésbé csússzanak. Sok termékcsaládban a padlólaphoz lábazatburkoló elemek is tartoznak. Ez nem csak a tisztántartást könnyíti meg, hanem a burkolatot is esztétikussá teszi.

Bár ez a burkolat tartós, a vékony máz alatti minták megkopnak. Mielőtt választunk, győződjünk meg a megfelelő kopásállóságról. Lakások erősebb kopásnak kitett helyiségeibe, közlekedőkbe, előszobába, konyhába PEI-III jelzéssel ellátott burkolatot vásároljunk. Ha a kerámia padlóra leejtünk egy tányért, természetesen eltörik, de a kemény, súlyos tárgyaktól maguk a lapok is megrepedhetnek vagy lepattogzanak. A kerámiabrukolat praktikus padlófűtéses helyiségekbe, mivel jól vezeti és tartja a hőt. Hátránya, hogy ez a felület zajos. Sima szilárd aljzatra fektessük, alá aljzatkiegyenlítő kerüljön. A lapok nagyon nehezek és alaposan megterhelik az emelt ácsolatú aljzatot. Kérdéses esetben állapítsuk meg a burkolólapok számát és teljes súlyát, és kérjük szakember segítségét a födém és az aljzat teherbírásának ellenőrzésére. A fából készült padlót először kemény farostlemezzel kell borítani.

Mivel ezeket a lapokat nehéz vágni, elrendezni és lerakni, alaposan gondoljuk végig, hogy magunk álljunk-e neki. A rosszul lerakott lapok sok bosszúságot okoznak: törnek, elmozdulnak, vízáteresztővé válnak, ez pedig megrongálhatja az aljzatot. A javítás rendkívül drága. A munkát bízzuk inkább szakemberre. A legtöbb lap nem igényel kezelést. Viszont a magasfényű csiszolástól csúszóssá válhat. Mosószeres vízzel egyszerűen tisztítható.

Terméskő és folyami kavics

Egyedi és különleges, látványos megoldást kaphatunk ezekből az anyagokból. Sokféle színű és alakú terméskő és kavics kapható, de gyűjthetünk, válogathatunk magunk is. A látványért cserébe viszont elég zajos, egyenetlen és könnyen piszkolódó felületet ad. A válogatás után rakjuk habarcsba, nedvességzáró rétegre fektetett kiegyenlítő beton fölé. Kerüljük a kiálló, egyenetlen részeket. A kavicsokat vízzáró réteggel, illetve viasz és lenolajkence keverékével kezelhetjük.

Márvány

Fényűző, kopásálló, csiszolt, természetes anyag, sokféle, rendszerint erezett árnyalatban kapható. A márvány nagyon drága, nehezen vágható, súlyos és a léptek hangosan koppannak rajta. A könnyebben lerakható változatokat vékony lapokban vagy táblákban hozzák forgalomba, ezek nagyon vékony metszetek, hátlapjukon epoxigyanta vagy üvegszál borítással, esetleg acéllapra felvitt poliuretán habbal. Cementágyba, betonaljzatra ajánlott fektetni. Az ipari csiszolás után semmilyen felületkezelésre nincs szükség. Ne használjunk erősen savas vagy lúgos tisztítószereket.

Mozaik

A legrégibb és legelegánsabb burkolat üvegszilikátból, agyagból mázasan vagy anélkül, vagy márványból készül. Nagyon tartós, kemény, hideg és kopogós, drága, de szín- és mintaválasztéka miatt nagyon csábító. Lehúzható hátlappal vagy hálóra fektetve forgalmazzák, hogy könnyebb legyen rakni. Konyhában, fürdőszobában keskenyebb lábazatként is használhatjuk. Sok mozaiknak egyenetlen a felülete, fontos a sima, egyenletes betonnal kiegyenlített aljzat. A fugázásnak is simának kell lennie, különben a piszok összegyűlik a mélyedésekben. Mosni kell, nem szabad csiszolni.

Pala

A palából készült padlólapok nagyok, szép felületük kissé hullámos. A szürkés, kékesszürke és zöldesszürke árnyalatok a lelőhelyre jellemzőek. Futószőnyeg alatt különösen szép. Ha jól van vágva, rendkívül tartós, a víznek jól ellenáll. Viszont kemény, zajos és drága, vizesen csúszik, bár létezik csúszásmentes változat is. Törékeny, nehéz fektetni. Betonra, cementágyba rakhatjuk. Kenjük be lenolajkence és terpentin egy-négy arányú keverékével, így szép fényt kap. Seperjük és mossuk, de kezelhetjük csiszolóemulzióval is.

A középkori templomépítészetet idéző, rusztikus hangulatával megfelelő környezetet igényel. Jó választás folyosóra, előtérbe és a konyhába egy régi házban, de akár egy újba is. Sokféle változatban kapható: homokkő, gránit, mészkő – valamennyit lapokban is árulják. És találhatunk cementbe ágyazott kőzúzalékot, ez sokkal olcsóbb. A kő rendkívül kopásálló, de hideg, súlyos és zajos, ha elszennyeződik, látványa nem éppen vonzó. Soha nem fektessük saját kezűleg! Vízzáró betonból készült aljzatra rakják, cementágyba. Simára csiszolható, mint a márványpadló. A nagyon porózus követ impregnálni kell, de olyan fajtát is árulnak, melyet nem lehet vízzáróvá tenni. A vízhatlan bevonattól megváltozhat a színe, és idővel lepereghet a bevonat.

Terrazzo

Nagyon sima, elegáns, tartós burkolat. Az igazi terrazzo betonba ágyazott egyszínű vagy színes márványzúzalékból készül, simára csiszolva. Gránit és ipari változatai ugyancsak kaphatók, a színezett, zúzott kavicsot erős gyantába kötik. Szilárdsága miatt nagyon vékony. Lapokban, lemezekben árulják, de a helyszínen is szétteríthető simítókanállal.   Padlófűtéshez is alkalmas. Mindig szakember készíti. A lapokat, lemezeket kiegyenlített aljzatra rakják, az illesztéseket szilikonnal töltik ki. Ne tisztítsuk erősen savas vagy lúgos szerekkel.

Forrás: homeinfo.hu