Tetőfedés

A tetőcserép feladata, hogy megvédje az épületet az időjárás viszontagságaitól, védjen a széltől, a csapadéktól, sőt még a biológiai hatásoktól is. Ugyanakkor az épület látványát is meghatározza a tető fedése. Sok szempontra kell figyelnünk, amikor kiválasztjuk a számunkra legjobb megoldást.

Tetőfelújítás nem egyenlő csak a héjazat cseréjével. A tető felújítása esetén sem nélkülözhető a hozzáértő szakemberek közreműködése.

- Az első és legfontosabb lépés az épület és a tető szerkezeteinek, anyagainak vizsgálata, állapotuk fölmérése legyen. Ennek alapján határozhatók meg a további tennivalók: a szükséges megerősítések vagy a szerkezeti elemek cseréje. Meg kell vizsgálni, hogy a rovarok, gombák milyen károkat okoztak.

- Ha jók a tetőlécek vagy csak néhányat kell kicserélni, akkor mindenképp ajánlott az eredetihez hasonló cserepet választani. Ezzel sok pénz takarítható meg.

- Amennyiben a padlást a felújítás után (vagy később) beépítik, gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről, a páravédelemről, a hő- és hangcsillapításról. Ezen követelmények teljesítése csak több rétegből álló, összetett szerkezetekkel lehetséges, amelyek több, egyenként különböző funkciót ellátó építőanyag gondos és szakszerű beépítésével érhető el.

- Tervezés előtt érdemes megtudni az önkormányzat építési ügyosztályától, milyen szabályok is vonatkoznak hajlásszöggel kapcsolatban az adott területre.

- 45 fok felett rögzíteni kell a cserepeket, 60 fokig legalább minden másodikat, harmadikat, efelett valamennyi cserepet szükséges rögzíteni szöggel vagy cseréprögzítő kapoccsal. Alacsony hajlásszög esetében az jelenti a gondot, hogy a csapadék– eső, hó, porhó – könnyen bejuthat a cserepek alá. Ezt a gondot egyrészt megfelelően hornyolt cseréppel, másrészt alátét fólia használatával lehet orvosolni.

- A tetőfedő anyag kiválasztásakor is érdemes számolni az esetlegesen bekövetkező viharokkal. Szeles, viharos vidéken nehezebb tetőfedőanyagot érdemes választani.

- Kivitelezés során már a lécezést is ajánlott gondosan rögzíteni, mivel a tetőcserepeket is ahhoz fogják rögzíteni. Általában javasolt rögzítő kapcsokat használni, de erősen szeles területen a csavarozás a jobb megoldás. Itt is meg kell jegyezni, hogy a szél könnyen a cserép alá juttatja a nedvességet ezért – különösen alacsony hajlásszögű tetők esetében – a megfelelő alátétfólia kiválasztása és gondos fölhelyezése alapvető fontosságú.

- Fordítson figyelmet a tető külső megjelenésén felül annak szellőzésére is.

- A kivitelezés megkezdése előtt meg kell tervezni a felújítás menetrendjét. Fontos, hogy a lakott épület, minél kevesebb ideig maradjon fedél nélkül. Ehhez összehangolt munkaszervezés szükséges.

- Érdemes elgondolkozni azon is, szeretne-e napelemet, napkollektort elhelyezni a tetőn.

- Ma a nevesebb gyártók garanciát is kínálnak a termékeikre, annak időtartama mellett érdemes a részleteit is megismerni.

Jó tanácsok, amelyeket érdemes betartani tetőfedésnél

- Ha nem fordít kellő figyelmet az építtető a szellőzéstechnikára, páraelvezetésre, akkor a lakótérben keletkezett pára bent marad az épületben, penészedést és a hőérzet romlását okozza. Ezért fontos a tető kialakításakor a páraáteresztő tetőfóliák alkalmazása, a szellőzőrések kialakítása a tetőfedő anyag alatt, szellőző cserepek, kúpalátétek, vápa és ereszszellőző elemek használata.

- A beszerzési forrás kiválasztásánál érdemes arra törekedni, hogy a komplett tetőhéjazat egy kézből, egy gyártótól legyen beszerezhető, így biztosítható, hogy a párazáró és alátétfóliáktól a legkülönbözőbb kiegészítőkig minden elem eleve illeszkedjen a rendszerbe.