Tetőtér beépítéséhez milyen gipszkartonlap a legjobb?

TETŐTÉR BEÉPÍTÉSÉHEZ MILYEN GIPSZKARTON LAP A LEGJOBB?

A normál gipszkarton lapok egy népszerű anyag a tetőterek beépítéséhez. Miért érdemes mérlegelni a tűzvédelmi NIDA Ogień (Tűzgátló) vagy ütésálló NIDA Twarda (Kemény) lapok alkalmazását? Ezen lapok használata mellett szóló 5 érvet mutatunk be az alábbiakban.

Nagyobb tűzbiztonság

Az „Épületekre és elhelyezésükre vonatkozó műszaki feltételekről szóló rendeletben” foglalt különleges tűzvédelmi követelmények nem foglalják magukban a családik házakat. Ez nem jelenti azonban, hogy ezekben az épületekben a tetőterek tűzveszélytől mentesek.

Annak ellenére, hogy a törvény „nem gondoskodik” a családi házakról, a tulajdonosnak magának kell biztosítania saját és családjának biztonságát és standard NIDA Zwykła (Normál) lapok helyett a nagyobb tűzállósággal rendelkező NIDA Ogień vagy Twarda kellene használnia. Ennek köszönhetően REI 15 (egy réteg 12,5mm vastagságú lemez) vagy REI 45 (két réteg 12,5mm vastagságú lemez) tűzállóság érhető el. Tűz esetén már a REI15 osztály biztosítja az időt segélyhívásra vagy az épület biztonságos kiürítésére. 

Jobb hangszigetelés

A megfelelően tervezett tetőtérnek komfortot kell biztosítania a lakók számára. Ez azt jelenti, hogy a külső hangok, pl. az utcai forgalomtól származó zaj, de a tetőre eső csapadék hangja se legyen hallható bent. Éppen ilyen problémával néz szemben a családi házak tulajdonosainak többsége. Amikor esik az eső, hallhatók a hulló cseppek. Túlzott mértékben az ilyen hangók fárasztók lehetnek a lakók számára.

A hangszigetelés a tetőtér beépítéséhez használt ásványgyapot vastagságától, a kivitelezés gondosságától, de a gipszkarton lemez súlyától is függ. 

Ebben az esetben egyszerű szabály érvényes – minél nehezebb a gipszkarton lemez, annál jobb a hangszigetelés, amelyről bővebben A gipszkarton lapokból készült válaszfalak nagyszerű hangszigetelésec. cikkben olvashat. A NIDA Zwykła lemez súlya kb. 7,5 kg/m2, NIDA Ogień kb. 10,5 kg m2, NIDA Twarda kb. 12,6 kg/m2.

Milyen hatása van ennek az építkezés költségeire? 

Az egyrétegű borítás 12,5 mm vastagságú NIDA Ogień Plus lemezből egy gazdaságos megoldás. Jó akusztikai komfortot biztosít minimális ár mellett. Azoknak az építtetőknek, akiknek magasabbak a hangszigetelésre vonatkozó igényeik és vastagabb a pénztárcájuk, ajánljuk a dupla NIDA Twarda 12,5 mm vastagságú lemezből készült borítást.

Nagyobb ütőszilárdság

A családi házak tulajdonosai a tetőterekben gyakran gyermekszobákat rendeznek be. A tetőtéri lejtések, magas boltozat, mindez az oka annak, hogy a gyermekek ott remekül érzik magukat. Nagy terek arra ösztönöznek, hogy ott létrákat és más sporteszközöket szereljünk fel. Sok mozgás azonban azzal a veszéllyel is jár, hogy a normál g-k- lemezből készült burkolatban mechanikai sérülések keletkezhetnek.

Megoldást a tűzvédelmi NIDA Ogień vagy NIDA Twarda típusú lemezek jelentenek. Ezek a lapok nagyobb ütőszilárdsággal rendelkeznek. Különösen jó tulajdonságokkal ebben a tekintetben a NIDA Twarda gipsz-forgács lemez rendelkezik, mely nemcsak a tetőterekben, de folyosókban, öltözőkben, sporttermekben is alkalmazható (megfelelő szerkezet alkalmazása esetén ellenáll a labda ütéseinek).

Repedések és karcolások kisebb kockázata

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor a kivitelező csoport gondosságának ellenére az elkészült felületen repedések jelennek meg a lapok csatlakozásain. Azok leggyakoribb oka a tető faelemeinek az ún. „szerkezet munkája” által okozott mozgásai. Ezeket a jelenségeket nem áll módunkban teljes mértékben előre látni – csupán a fellépésének kockázatát minimalizálhatjuk.

Legjobb módszer a dupla lemezelés alkalmazása NIDA Ogień vagy NIDA Twarda típusú lapokból. Ez abból a tényből adódik, hogy a két glettelt lemezréteg egymáshoz képest eltolva fektetve jelentősen növeli a tetőtér szilárdságát. A NIDA Ogień és NIDA Twarda lemezek pedig a szerkezetüknél fogva jobban ellenállnak a „szerkezet munkájának”.

Nehezebb elemek is függeszthetők

A tetőtér paradicsom azok számára, aki élvezik a belterek rendezését. Polcok, szekrények, szokatlan világítás – itt határozottan ajánljuk a nagyobb tömegű és sűrűségű lemezeket. Miért? Egyszerűen jobb a teherbírásuk. Ha tehát a tetőtérben ilyen beltéri elemek helyezkednek majd el, akkor érdemes mérlegelni a tűzvédelmi NIDA Ogień vagy NIDA Twarda típusú lemezek alkalmazását.

Hogyan befolyásolja a NIDA Ogień vagy NIDA Twarda lemezek alkalmazása a tetőtér beépítésének árát?

NIDA Ogień ára kb. 35 %-kal magasabb a NIDA Zwykła áránál. NIDA Twarda lemez a lejobb minőségű megoldás az igényesek számára – az ára a standard NIDA Zwykła lap árának a háromszorosa.

Figyelembe véve azonban a tetőtér egész beépítését, ahol a gipszkarton lemez egyik legolcsóbb elem, az építés teljes költsége néhány – tizednéhány százalékkal magasabb.

Cserébe magasabb tűzvédelmi, akusztikai és használati tulajdonságokkal rendelkező megoldást kapunk.