Tetőtéri nyílászáró beépítése

Egy tetőtér megtervezésekor – legyen szó felújításról, átalakításról, vagy új építésről – az egyik legfontosabb szempont a megfelelő tetőtéri nyílászárók kiválasztása. Ez a döntés hosszú évtizedekre határozza meg, mennyire érzik egészséges és komfortos otthonuknak a tetőteret a benne élők.

- Az egyik legfontosabb szempont, hogy a helyiség adottságaihoz kell választani tetőtéri ablakot! A felső kilinccsel nyíló, billenő tetőtéri ablak a legmegfelelőbb, ha az ablak ideális beépítési magasságba kerül. Az ablak ideális beépítéséről akkor beszélünk, ha az ablak alja a padló szintjétől 80-130 cmre, a teteje pedig 185-200 cm-re kerül. Ebben az esetben plusz hasznos alapterületet nyerhetünk, mivel közvetlenül az ablak alá is helyezhetünk bútorokat, melyek az ablak működtetését nem akadályozzák. Ha a szoba elrendezése ehhez adott, akkor ülő helyzetben is tökéletes kilátás nyerhető a kinti világra.

- Ha a tetőtéri ablak nem építhető be a tető sajátosságai miatt ideális magasságba, azaz az ablak alja a padlótól mérve 130- 150 cm közé esik, akkor az alsó kilincses változat a helyes választás. A kilincs ez esetben könnyedén elérhető, viszont bútorokat nem lehet közvetlenül az ablak alá helyezni.

- Tetőtéri ablak választásnál üvegezést is választunk, hiszen ez teszi ki az ablak kb. háromnegyed részét. Az üvegezés tulajdonságai hatással bírnak az energiahatékonyságra, az otthon külső és belső biztonságára és a kényelmére. Tetőtéri gyerekszobába, játszószobába mindenképpen rétegragasztott belső biztonsági üveggel ellátott nyílászárót érdemes választani! Az ablaküveg sérülés esetén szilánkmentes, így jobban véd a sérülésekkel, háztartási balesetekkel szemben. A jégesőnek is ellenálló külső edzett üveg garantálja a védelmet a külső tényezőkkel szemben, így ezzel az üvegkombinációval a családot teljes biztonságban tudhatjuk.

Jó tanácsok, amelyeket érdemes betartani a kivitelezés során

- Válasszon minőségi tetőtéri ablakot! Igaz, hogy a rosszul megválasztott tetőtéri ablakok is beengedik a napfényt a helyiségekbe, viszont sok bosszúságot is képesek okozni akár nagyon rövid távon is a család számára. Ugye Ön is kényelmetlenül érezné magát, ha minden ablaknyitásnál beleütközne a feje az ablak tetejébe, vagy bútorokon keresztül mászva lehetne csak a friss levegőt beengedni a szobába? Apró kényelmetlenségek, melyek nem hiányoznak a napjainkból. Egy jól megválasztott kilincs-elhelyezkedéssel ezek megelőzhetők.

- Megfelelő burkolókeret, beépítő termék és professzionális beépítés nélkül fennáll a veszélye, hogy az ablak élettartama alatt párásodás, vízlecsapódás jelenik meg a nyílászáró környékén. Nem szép látvány és az egészségnek sem tesz jót. Nem is beszélve a fűtési és hűtési energiáról, hiszen ahogy a függőleges ablakok esetében, így itt is elsődleges szempontnak kell lenni, hogy ne az utcát fűtsük és hűtsük és spórolni tudjunk otthonunk fenntartási költségein.

- Gondolkodjunk rendszerben! Fontos, hogy tetőtéri ablak mellé megfelelő minőségű beépítőtermékeket válasszunk, hiszen ezek garantálják majd, hogy az ablak körül megfelelő legyen a vízelvezetés és vízzárás, illetve biztosítják a hőhídmentességet. Választható extra hőszigetelést biztosító keretrendszert , ezzel fűtési energiát lehet megtakarítani.

- Egy jó nap egy jó alvással kezdődik, ezért ne feledkezzünk meg az árnyékolókról sem! A tetőtéri ablakok több árnyékolóval is felszerelhetők, melyek nagyon fontosak a napi jóllét megteremtéséhez. A külső rolóval biztosíthatjuk, hogy nyáron a napsugarak ne érjék el közvetlenül az üveget, így egyes típusoknál akár 5 fokkal hűvösebb lehet a tetőterünk. Belső árnyékolókkal tompíthatjuk, szabályozhatjuk, vagy akár el is zárhatjuk a beáramló napfény mennyiségét, ami néha elengedhetetlen a tökéletes pihenéshez.