Tudnivalók színezővakolatok kiválasztásakor

Tudnivalók színezővakolatok kiválasztásakor

A színezővakolatok kiválasztásakor a megjelenés mellett a termék műszaki tulajdonságait is figyelembe kell venni. Megjelenés alatt sokan a színt gondolják, viszont a színezővakolat struktúrája is lényegesen befolyásolhatja a hatást. Ezért a kiválasztásnál 3 fő szempontot kell figyelembe venni: szín, struktúra, műszaki tulajdonságok.

I. Színválasztás

  • 2-3 különböző szín alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti háza homlokzatát. Túl sok szín használata viszont nem ajánlott!
  • Dinamikus- és pasztellszínek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
  • Panelházak felújításánál a homlokzaton felfelé haladva esztétikai szempontból ajánlott egyre világosabb színeket használni. A felső sávban a sötét tónusok használata nem javasolt.
  • A színezővakolat színének meghatározásakor vegyük figyelembe a lábazat, a tető, a nyílászárók és az esetleges faburkolatok színét is!
  • Hőszigetelő rendszerek esetén az intenzív sötét színek használatát korlátozottan ajánljuk. A kiválasztott vakolattípustól függően figyelembe kell venni a színhez tartozó világossági értéket (H), melyet az Inspiration színkártya tartalmaz. Az intenzív sötét színeket hőszigetelő rendszerek esetében, kisebb felületeken, díszítő jelleggel javasoljuk használni.

 

II. Struktúra választás

A vakolatstruktúra alapvetően a termék szemcseösszetételéből adódik. A kivitelezés során számos struktúra alakítható ki, ennek csak a kivitelező szaktudása szab határt.

Néhány tanács struktúraválasztáshoz:

• Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés.

• A struktúra megváltoztatja a szín hatását.

• A színezővakolat típusa is befolyásolja a struktúrát.

Példák vakolat struktúrákra:


Kapart hatású (vödrös színezővakolatok)


Igazi kapart Edelputz Extra


Körkörösen dörzsölt


Egyenesen dörzsölt


Cuppantott Edelputz Extra


Géppel szórt

III. Műszaki tulajdonságok

A műszaki tulajdonságok alapvetően a termékösszetételből adódnak. A színezővakolatok megjelenését, időtállóságát alapvetően a szemcse mérete és a kötőanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minőséget, például az algásodás gátlása vagy víztaszítás növelése érdekében.

A termékkínálatunkban szereplő zsákos és vödrös színezővakolatok műszaki tulajdonságait és a javasolt alkalmazási területeket az alábbi táblázat tartalmazza: