Tűzvédelmi szárazépítészeti rendszerek

TŰZVÉDELMI SZÁRAZÉPÍTÉSI RENDSZEREK MINT PÉLDA A TECHNOLÓGIA GYŐZELMÉRE

Figyelemmel arra, hogy a fa történelmileg leggyakrabban használt építőanyag volt Lengyelországban, elterjedt az a nézet, miszerint a száraz anyagok tűzveszélyesek is. Mi sem tévesebb! Ma éppen az ún. szárazépítési elemek révén biztonságban érezhetjük magunkat a száraz technológiában készült épületekben és belterekben.


Hogyan ismerjük fel, hogy az adott termék tűzálló-e?

Jelenleg az EU-ban több olyan anyagjellemző létezik, mely a gipszkarton lemezeket és glettelő masszákat tűzállóság szempontjából leírja és osztályozza. Az alapvető jelölés a termék Euróosztálya, mely azt jelzi, hogyan járul hozzá a termék a tűz fejlődéséhez és milyen a hőmérsékletnövekedés sebessége és dinamikája. A legbiztonságosabb választás az A1 jelölésű termék – abszolút nem tűzveszélyes, a többi osztályok A2-től F-ig terjednek.

A második fontos tényező az előállított füst mennyisége és keletkezésének sebessége. A skála szerint a legjobb termékek S1, a leggyengébbek - S3 jelöléssel rendelkeznek. Tekintettel arra, hogy a magas hőmérséklet hatásának kitett egyes anyagok olvadnak, létrejött még egy rendszer, mely a tűz terjedését és égési sérüléseket okozó égő cseppek és részecskék képződésére vonatkozik. A tervezőknek és a kivitelezőknek d0 és d1 jelölésű termékeket kell keresniük, melyek egyáltalán nem, vagy elenyésző mennyiségű égő cseppeket állítanak elő.

Gipszkarton lemezek és más építőipari anyagok tekintetében a laboratóriumok által végzett tűzállósági tesztek területe még bővebb. Magában foglalja az olyan tényezőket is, mint: füstzárás, sugárzás, tűzvédelmi szigetelés, tűzzárás, ellenálló képesség az égő korommal szemben és sok egyéb.

A szárazépítési rendszerek a tűzvédelmi biztonság garanciája

Mint kiderül, a homogén anyagra alapuló klasszikus megoldások nem tehetnek eleget az ilyen széleskörű tűzvédelmi követelményeknek. A vasbetonból készült falak és födémek ugyan nem eresztik át a füstöt, de nem szigetelnek a tűzforrástól és jelentős mértékben elvesztik a szilárdságukat. A példa akár a WTC tragédia. Jelenleg a mérnökök több anyagból álló rendszermegoldásokat javasolnak. Ily módon a különböző komponensek tulajdonságait egyesítve biztonságot, tűzállóságot és az épület jó hatását is nyerjük. Tűz esetén éppen az új házakban, toronyházakban és bevásárló központokban található szárazépítési rendszerek tesznek eleget a biztonságunkra és egészség- és életvédelemre vonatkozó szigorú szabványok követelményeinek.

Tűzálló lemezek a tűzállóság kulcsa

A könnyű beépítésben használt tűzvédelmi válaszfalak és burkolatok gipszet tartalmaznak magukban, ami 20%-ban kristályosodott vízből áll. Ennek köszönhetően tűz esetén nagy mennyiségű hőt nyel el. A hőenergia a vízkristályok felé kerül átadásra, azok pedig a halmazállapotukat gázzá változtatják. Ennek révén a folyamat során a gipsz hőmérséklete alig meghaladja a 100°C értéket. Az ilyen hőmérsékleti szint valamennyi vízrészecske elpárolgásáig áll fenn. A gyártó által használt adalékoktól, a tömegtől és a hőenergia erősségétől függően ennek a folyamatnak az ideje differenciált. A belföldi piac elvárásaira a lengyel mérnökök válaszoltak Koninban az Európai Unió piacán kapható, legszélesebb körű tűzállósággal rendelkező szárazépítési rendszerek kidolgozásával és továbbfejlesztésével.

A kevésbé szigorú ill. akár hiányzó tűzvédelmi követelmények idején épített szerkezeti elemek védelme jelenleg nem jelent problémát. A burkolatlan fagerendákat és oszlopokat tűzvédelmi lemezzellehet borítani. Így azok nem állítanak elő füstöt akár 120 percig tartó tűz esetén. Lehetséges a meglévő faszerkezetek tűzvédelmi felújítása vagy újak építése pl. NIDA Drewno (Fa)rendszer felhasználásával. A következő elem, ami hozzájárulhat a tűz terjedéséhez, a szerelvény felszállók. Falaik általában olyan vékonyak, hogy nem védik kellően a tűz terjedése ellen. Hatásos védelmet a gipszkarton, pl. NIDA Ogień /Tűzgátló/ lemezekből készült burkolat biztosít.

A következő akadályt tűz útjában a réteges lapokból készült válaszfalak képezik. A vékonyfalú acélprofilokból készült szerkezetekre alapuló falakat mindkét oldalról tűzvédelmi lemezekkel kell borítani és éghetetlen szigeteléssel kitölteni. Az ilyen technika sokféle projekt megvalósításában használható fel. A különbségek az alkalmazott anyagok között a rendeltetéstől, az igényelt tűzállósági szinttől és a kikészítési standardoktól függenek. A tűzálló válaszfalak megakadályozzák a tűz terjedését olyan szerkezet kialakításával, ami nem omlik össze és meghatározott időn keresztül ellenáll a tűznek.

Tűz esetén a mennyezet sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a fal. A tűzvédelmi lemezekből készült függesztett álmennyezetek a födém hatásos védelmét képezik, az önálló tűzfal szerepét betöltve. A tűz keletkezésének helyétől függően védhetik a födém és a mennyezet között haladó berendezéseket és a maga a födém elemeit.  

Miért érdemes komplex szárazépítési rendszert alkalmazni?

Tűz esetén a legnagyobb veszély az emberi egészség ill. élet számára nem a láng, hanem a füst. Csak az adott gyártó komplex rendszerének, azaz dedikált glettelő masszák, profilok és NIDA Ogień típusú tűzvédelmi lemezek alkalmazása biztosítja a tűzzárást és a rendszer tartósságát. Példa? A magasabb tűzállóságú födémben csak és kizárólag olyan horgonyok alkalmazhatók, melyek a betonban fúrt nyílás átmérőjének kompenzálását teszik lehetővé. Ha sima horgonyokat használunk, a megtakarítás csekély lesz, a mennyezet pedig nem tölti be a szerepét. Ahhoz, hogy ilyen kellemetlen meglepetést elkerüljünk, egy bevált, minőségi terméket kell választani, és a gyártó tanácsadását is igénybe kell venni.