Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal főút melletti családi házban

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés.

A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését. Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz.

Különösen káros a jelenség, amikor az az otthonunkat terheli és akadályozza az esti, éjszakai, hétvégi pihenést, regenerálódást. A ház, ahol a bentlakók a fenti jelenségtől szenvedtek egy főút mellett épült. Az épület mellett rendszeresen gépjárművek haladtak el. A könnyű, glettelt falazóelemek ezeket a forgalomból eredő zajokat nem bírták kizárni az épületből.

Az akusztikai feladat megoldására a tulajdonos az Arató Akusztikai Kft-t kérte fel. A Kft szakemberei a helyszínbejárás során akusztikai méréseket végeztek, amely során meghatározhatóvá vált a probléma forrása. A könnyű, glettelt falszerkezet különösen a mély frekvenciatartományban nem működött hatékonyan. A dübörgő, mély hangok bejutása az épületbe elsősorban a falszerkezet kis tömegével volt magyarázható.

Mivel a tulajdonos a homlokzatot hőszigetelni akarta, ezért az akusztikus tervezőnek a feladat megoldására a Heraklith lapokra eset a választása, amelyek szálas szigetelőanyaggal kombinálva a hő és hangszigetelést is biztosítják. A számítások elvégzése után a következő rétegrendet javasolták:

  • 50x50 mm-es lécváz rögzítése a homlokzaton
  • a lécváz közé 50 mm szálas szigetelőanyag, kőzetgyapot, vagy MPN Plus ásványgyapot
  • 50x1000x600 mm Heraklith C lapok szerelése a lécvázra
  • vastagvakolat 220 grammos üvegszövet háló erősítéssel

A homlokzatszigeteléshez a kivitelezést végző Silver Insulation System Kft részére a Knauf Insulation Kft nagy pontossággal (derékszögesség, hosszméretek) gyártott Heraklith lapokat biztosított, amit egy erre a célra beszerzett profilerrel készített el. Ennek köszönhetően az illesztési hézagok minimálisra csökkentek. A hagyományos vastagvakolattal ellátott Heraklith lapok speciális szálszerkezetüknek köszönhetően rugalmas vázra szerelve jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását, melyet számos laboratóriumi mérés is igazol.

Az így kialakult réteges falszerkezet növelte a fal tömegét, ami mély frekvenciatartományban 4-5 decibeles hanggátlás növekedést eredményezett.