Válaszfalak építése

- A válaszfalakat megfelelő szilárdságú és teherbírású fogadó szerkezetre kell építeni. Ez lehet alaptest, vasalt ajzat, födém vagy akár egy gerenda is.

- A fal építését, annak helyének pontos kitűzésével kell kezdeni.

- A fogadó szerkezetének szintjét le kell ellenőrzi, mert az első sor lerakását ez alapján lehet elkezdeni úgy, hogy az vízszintes legyen.

- Az első sor alatti szint hagyományos falazóhabarcs réteggel egyenlíthető ki.

- Az Ytong típusú válaszfalelemeket minden esetben kötésben kell rakni, és ügyelni kell arra, hogy az elemek találkozása teljes felületű habarcskitöltéssel történjen. Sima és vágott elemek esetén nemcsak a vízszintes, hanem az álló hézagokat is ki kell tölteni habarccsal.

- A válaszfalak állékonyság szempontjából önhordó szerkezetek, ezért határozzuk meg előre a falvégek, és felső élének csatlakozási módját. A fal megfelelő merevségét biztosítja a falvégek kétsoronkénti mechanikus rögzítése, a falhoronyba történő illesztése, illetve a falazat kötésbe rakása.

- A födémhez való csatlakozását úgy kell megoldani, hogy a födém alakváltozásából esetleges szerkezeti mozgásokból terhelés ne adódjon át. Kisebb alakváltozások esetén lehet rugalmas (PUR hab) ékelés, nagyobb mértékben elmozduló szerkezetek (pl: fa tetőszerkezet) csatlakozása esetén kétoldalú (mozgó kapcsolat) megtámasztás javasolt.

- A falazat vakolataként kerülni kell a vékony 1-2 mm vastagságú rétegek közvetlen glett alkalmazását, mivel ez rugalmatlan repedésre hajlamos felületet eredményez. A jó megoldás minimális vastagságban, kellően rugalmas réteg, mely olyan hagyományos mész-cement vagy gipsz kötőanyagú vakolóanyag, aminek bedolgozása megfelel a vakolatgyártó által megadott technológiai utasításoknak.

- Általában utólagos tetőtér beépítéseknél a födém terhelhetősége miatt érdemes kisebb tömegű falazó anyagot választani.

- A falazóelemek kiválasztásakor a stabilitás mellett érdemes szem előtt tartani a hangszigetelési tulajdonságot is.

- Fontos szempont a megmunkálhatóság, azaz a falazóelem vághatósága, vésési tulajdonságai, mely befolyásolja az építési hulladék mennyiségét, a gépészeti berendezések helyének kialakíthatóságát.