Válaszfalazás jó tanácsok

Milyen szempontok alapján válasszunk válaszfalelemet?

- Az Ytong válaszfalelemek stabil ásványszerkezetűkkel hosszútávon nyújtanak kiváló megoldás értékálló otthonunk térelhatárolásaihoz.

- A nagy stabilizálása mellett a hangszigetelése is kiemelkedő.

- Az elemekből készített nagy stabilitású állékony szerkezet, rögzíthetőség szempontjából egyaránt jó választás, akár nagy súlyú tárgyak is elbír.

- A nagyméretű pontos blokkokkal a szerkezet kivitelezésének ideje lerövidül.

- A Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcs alkalmazásából adódóan azonnal vakolásra kész felületet kapunk, nincs várakozási idő.

- A homogén anyag megmunkálhatósága, vágása, vésése nagyon gyors és egyszerű, ezért nem csak az építési hulladék lesz elhanyagolható, hanem a gépészeti berendezések helyének kialakítása is bonyodalommentes.    

 - Az Ytong kizárólag ásványi alapanyagokat tartalmaz, ezért nem éghető, biztonságos szerkezet.

- Általában utólagos tetőtér beépítéseknél a födém terhelhetősége miatt érdemes kisebb tömegű falazó anyagot választani.

Hasznos tippek kivitelezéshez:

- A válaszfalakat megfelelő szilárdságú és teherbírású fogadó szerkezetre kell építeni. Ez lehet alaptest, vasalt ajzat, födém vagy akár egy gerenda is.

-  A fal építését, annak helyének pontos kitűzésével kell kezdeni.

- A fogadó szerkezetének szintjét ne felejtsük el leellenőrzi, mert az első sor lerakását ez alapján tudjuk elkezdeni úgy, hogy az vízszintes legyen.

- Az első sor alatti szint hagyományos falazóhabarcs réteggel egyenlíthető ki.

- Az Ytong válaszfalelemeket minden esetben kötésben kell rakni, és ügyelni kell arra, hogy az elemek találkozása teljes felületű habarcskitöltéssel történjen. Sima és vágott elemek esetén nemcsak a vízszintes, hanem az álló hézagokat is ki kell tölteni habarccsal.

- A válaszfalak állékonyság szempontjából önhordó szerkezetek, ezért határozzuk meg előre a falvégek, és felső élének csatlakozási módját. A fal megfelelő merevségét biztosítja a falvégek kétsoronkénti mechanikus rögzítése, a falhoronyba történő illesztése, illetve a falazat kötésbe rakása. A födémhez való csatlakozását úgy kell megoldani, hogy a födém alakváltozásából esetleges szerkezeti mozgásokból terhelés ne adódjon át. Kisebb alakváltozások esetén lehet rugalmas (PUR hab) ékelés, nagyobb mértékben elmozduló szerkezetek (pl: fa tetőszerkezet) csatlakozása esetén kétoldalú (mozgó kapcsolat) megtámasztás javasolt. 

 - A falazat vakolataként kerülni kell a vékony 1-2 mm vastagságú rétegek, közvetlen glett alkalmazását, mivel ez rugalmatlan repedésre hajlamos felületet eredményez. A jó megoldás minimális vastagságban, kellően rugalmas réteg, mely olyan hagyományos mész-cement vagy gipsz kötőanyagú vakolóanyag, aminek bedolgozása megfelel a vakolatgyártó által megadott technológiai utasításoknak.